Mamy maj i rośliny starają się kwitnąć, szkoda tylko, że ciągle deszcz pada i ślimaki szaleją.
Marysiu - mar33 dziękuję w imieniu irysów.
Moim ślimakom najbardziej smakują kwiaty. W kwiatach irysów znajduję ich po kilka sztuk. Wygryzają kwiaty od środka.
Iwonko - iwona 0042 a ja myślałam, że Twój żywokost rosnący na skarpie ma jednolicie białe kwiaty.
U mnie dzisiaj znów padał deszcz. Na jutro prognoza przewiduje jeden dzień bez deszczu, a od soboty ciąg dalszy opadów. Przeczytałam o przymrozkach i zaraz dzisiaj zaglądałam do Twojego wątku. Najważniejsze, że obyło się bez strat.
Lucynko - płocczanka bardzo dziękuję za życzenia i tyle miłych słów na temat moich kwiatów.
Kwitnień byłoby jeszcze więcej gdyby nie te ciągłe opady deszczu i plaga ślimaków. Niektóre rośliny wcale nie wydadzą w tym oku kwiatów, bo zostały unicestwione przez ślimaki przy samej ziemi.
Małgosiu - clem3 dzisiaj u mnie też padał deszcz. Niestety susze również się u mnie zdarzają i wtedy ziemia jest twarda jak beton.
Siewka pierwiosnka i mnie bardzo się spodobała.
Jeża przyniosła rwąca przez działkę woda, to obcy jeż, takiego jeszcze na działce nie widziałam.
Irys strzechowaty rośnie w specjalnie przygotowanej ziemi, zimę spędził okryty daszkiem, tak się cieszyłam gdy pokazał pierwszego pąka i niestety nie zdążył zakwitnąć.
Jurku - Locutus pogoda, jak to pogoda wpływu na nią nie mamy. W każdym bądź razie za kciuki dziękuję.
Już dawno tak brzydkiego maja nie było. Zwykle był to miesiąc ukwiecony i pachnący, a w tym roku woda uszkodziła, a nawet wyeliminowała wiele roślin, zniszczyła rabaty,ścieżki i zalała altanę.
Firletka poszarpana

klajtonia syberyjska

fiołek trójbarwny

obrazki alpejskie

obrazki włoskie

glistnik - jaskółcze ziele

pierwiosnki bezłodygowe

driakiew nn

złocień właściwy

rozchodnikowiec wielki

kokorycze:
długoowockowa