Róże i hortensje - pod dębowym okapem. cz.17

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
czmiel
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 cze 2016, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i hortensje - pod dębowym okapem. cz.17

Post »

Obejrzałem ten piękny ogród. Zachwyciły mnie niemal wszystkie kompozycje, a szczególnie te donice skomponowane na tarasie, być może dlatego, że sam mam do użytku balkon i coś jakby patio (mieszkam w kamienicy). Chciałbym się dowiedzieć jak nazywa się iglak na zdjęciu, które wklejam. Ładnie kolumnowo i wąsko rośnie. Czy nadawałby się na stałe do donicy?

Obrazek
Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuje za pokrzepiające kolorowe, radosne zdjęcia tulipanów. Jak zwykle prezentują się one u Ciebie przepięknie.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Dziś dwukrotnie załapałam się na padający deszcz ze śniegiem, przemarzłam i mam dość takiej wiosny. U mnie dalie okręcone agrowłókniną, jedna już miała zawiązany pąk kwiatowy... jeśli temperatura zatrzyma się w okolicach zera powinny przetrwać.
Piękne tulipany, szczególnie połączenie ciemnego różu z fioletem udane; na pewno jesienią będę dosadzać...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

Piękne masz te tulipany, pięknie kwitną. I ja nie pamiętam takiej wiosny, u mnie dopiero tulipany w pączkach i wcale im się nie spieszy na taką pogodę aby pokazać się w całej okazałości.
Życzę ;:3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aneczka, tulipanowe liście nie są co prawda najpiękniejsze, ale rokują, że cebula żyje i może w kolejnym roku wyda kwiat. Ja jednak usuwam wraz cebulą te liściory, które wykazują oznaki choroby (żółte plamy, marszczenia i tym podobne). Niech nie będą siedliskiem zarazy.

Obrazek

Kasia100780, u mnie w nocy też zimnica, ale o dziwo tulipanom to nie szkodzi. Fakt, że czasem rano mają zwiśnięte główki, ale potem się podnoszą. :D Jednak ogólnie się ociepla, więc bądźmy dobrej myśli.

Obrazek

Agniesz-ka, akurat w naszym rejonie słońce pojawia się na przemian z deszczem, zupełnie jak w marcu-garncu czy kwietniu-pletniu. :wink:

Obrazek

Miriam, ja wolę grupować tulipany kolorami, bo według mnie daje to lepszy efekt. Jednak różnokolorowe nasadzenia są bardzo radosne. Bez tulipanów jakże smutna byłaby wiosna.Kiedyś też tak jak Ty zaznaczałam nitką poszczególne kwiatki, ale teraz niech sobie rosną tam, gdzie chcą. Fajna niespodzianka, gdy zakwitają.

Obrazek

April, no cóż wczoraj u mnie wystąpił jednak przymrozek. Nawet nie wiem, ile było stopni, bo rano nie widziałam ani ślady szronu. Jednak po daliach zorientowałam się, że ciepło im nie było. Agrowłóknina mało co daje, najlepsze są plastikowe kubły lub wiadra. No ale wielkich rododendronów nie ma jak nimi przykryć.

Obrazek

Apus, na zdjęciach jest ciepło i kolorowo, ale w rzeczywistości jest tylko... kolorowo. :wink:

Obrazek

nifredil, ja Sabinko nie wykopuję tulipanów. Puszczam je na żywioł i jakoś to się sprawdza. Kiedyś wykopywałam, co wcale nie znaczyło, że potem znowu kwitły. Więc niepotrzebna robota. A jeśli mam tylko liście bez kwitnienia, to usuwam jedynie te porażone wraz z cebulą, bo nie chcę rozprzestrzeniać choroby.

Obrazek

czmiel, witam Cię serdecznie. Miło mi, że podoba Ci się to, co sobie tworzę. Na tarasie lubię mieć fajne kompozycje, bo wszak na nie patrzymy najczęściej. Iglak, o który pytasz, to jałowiec "Arnold". Rośnie powolutku, jest zgrabny, nie żólknie. Myślę, że do donicy będzie się na pewno nadawał. Wiosną zawsze strzygę boki, jeśli coś wystaje poza obręb kolumny. To go zagęszcza i jakby "ujędrnia".

Obrazek

A-nie, jakże długo Cię nie było! Fajnie, że zaglądasz, dziękuję za pamięć, Alu. ;:196

Obrazek

JLG, nie mam pojęcia Asiu, ile było stopni w nocy z wtorku na środę. W każdym razie moje dwie dalie wsadzone do gruntu i będące sporymi krzaczkami poobmarzały z lekka, choć były okryte kapturami z agrowłókniny. Beznadziejna ta agro, przecież aż takiego mrozu nie było. Najwyżej chyba 2 stopnie, prawda?

Obrazek

123katex dopiero w pączkach masz tulipany? Ale to chyba jakieś późne odmiany. Moje już prawie przekwitają. Widać, że wielkie są różnice między naszymi rejonami. ;:108

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wandziu, od dzisiaj już będzie ciepło... wyjęczeliśmy tę pogodę, więc może wreszcie... ;:333
Mam nadzieję, że dalie się ogarnęły po tych chłodnych perturbacjach.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Zasadniczo człowiek jak patrzy na zdjęcia to co chwilę myśli, ależ ta Wandzia ma pięknie w ogrodzie. Tylko by się powtarzał :wink: Zestawienie tulipanów białych, żółtych i pomarańczowych jest wyjątkowo udane i takie energetyczne.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Wandziu..ogród jak z bajki. ;:138 Kolorowo i soczyście zielono..to jest efekt. ;:333 Kloniki pięknie wybarwione i co najważniejsze..pogoda się poprawia. :heja Pozdrawiam. ;:167
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wandziu, baaardzo energetyczne zdjęcia ;:215 Mnogość barw cudnie zestawiona kolorystycznie i ta zieleń u Ciebie taka soczysta ;:108
Zdradzisz nazwę tego klonika? Cudny jest, jak Tobie zimuje?

Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Wandziu :wit . Świetne zdjęcia ;:333 . Dobrze, że roślinom nie przeszkadza ta aura skoro tak świetnie wyglądają ;:108 . Kloniki masz cudne ;:138 . Najwidoczniej taki zaciszny ogród im sprzyja. Podobno w pogodzie ma być już tylko lepiej, no zobaczymy ;:224 . Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

sweetdaisy pisze:Wandziu, baaardzo energetyczne zdjęcia ;:215 Mnogość barw cudnie zestawiona kolorystycznie i ta zieleń u Ciebie taka soczysta ;:108
Zdradzisz nazwę tego klonika? Cudny jest, jak Tobie zimuje?

Obrazek
Ooo tak, podpinam się pod pytanie o klonika. Mój prywatny mąż zachorował na te drzewka i za punkt honoru postawił sobie posadzenie kilku sztuk. Nie mam pojęcia gdzie ma zamiar zmieścić, ale nie gaszę jego entuzjazmu.. niech poczuje moją niemoc, kiedy chciejstwa przewyższają możliwości ogrodu :;230 :;230
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Moje dalie przetrwały przymrozek w gruncie owinięte agrowłókniną, zmarzły tylko czubki, które wystawały ponad włóknię (są zupałnie czarne i kruszą się). Ale najbardziej cieszę się, że przymrozek przetrwał pierwszy pąk kwiatowy dalii (Top mix white).
Kloniki tez wpadły mi w oko, tylko miejsca brak.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu też szczególnie popodziwiałam połączenie Purple Prince i Candy Prince. ;:215 Kloniki zawsze cudnie pokazujesz, ;:138 skąd masz takie słońce do zdjęć. :wink: Też nie wykopuję tulipanów i te w gruncie świetnie sobie radzą, jeśli tylko gryzonie ich nie zjedzą. :roll: Niestety sadzone w doniczkach i koszach szybko karleją. ;:222 Dużo słońca na weekend. ;:3
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Kloniki , naprawdę śliczne , a pomarańczowe tulipany wnoszą niesamowitą energię do ogrodu . Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Czuję podobnie jak Sylwia. Nie wiem czy powinnam się powtarzać z zachwytami. A, co tam! Powtórzę - jest pięknie. Wandziu, tworzysz bardzo klimatyczne miejsce. Jest jednocześnie uporządkowanie i rozczochrane. Nie jest pod linijkę, ale jednocześnie nie ma chaosu. Jest tyle różności i w tak
nieoczywisty sposób wszystko zaaranżowane masz. ;:138 Ile lat tworzysz swój ogród?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”