Rośliny doniczkowe - effa
- koniczynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
Oto przepis na likier miętowy,Figa moze ty masz inny to podaj nam.
Likier miętowy to alkoholowy napój o specyficznym smaku i zapachu mięty. 15 dkg świeżej mięty pieprzowej zalewamy ½ l alkoholu 45%. W szczelnie zamkniętym słoju trzymamy miętę przez 3 tygodnie. Następnie zlewamy i dodajemy 1 litr wody, łyżeczkę kwasku cytrynowego i 3 szklanki cukru. Zagotowujemy do klarowności, studzimy i dodajemy spirytusu według uznania.
Tak przyrządzony likier ma lekko zielony kolor i wyśmienity smak. Stanowi wspaniały dodatek do ciast,lodów i według uznania.
można popijać z lodem i plastrem cytryny,ale jak dla mnie to jest za słotki.
Likier miętowy to alkoholowy napój o specyficznym smaku i zapachu mięty. 15 dkg świeżej mięty pieprzowej zalewamy ½ l alkoholu 45%. W szczelnie zamkniętym słoju trzymamy miętę przez 3 tygodnie. Następnie zlewamy i dodajemy 1 litr wody, łyżeczkę kwasku cytrynowego i 3 szklanki cukru. Zagotowujemy do klarowności, studzimy i dodajemy spirytusu według uznania.
Tak przyrządzony likier ma lekko zielony kolor i wyśmienity smak. Stanowi wspaniały dodatek do ciast,lodów i według uznania.
można popijać z lodem i plastrem cytryny,ale jak dla mnie to jest za słotki.
- treissi
- Od: 8 sty 2008, o 16:34
Kobiety ja piłam wszystkie herbatki z prądem - są 3 albo 4 - nie pamiętam już. Piłyśmy je z koleżankami w pracy. Jak dla mnie smakowo są całkiem fajne, tylko dość słodkie. Jak dla mnie zasłodkie, więc skończyłyśmy na próbowaniu
Dodam, że zwykłą herbatę złodzę płaską łyżeczkę, a tych w ogóle nie słodziłam i były zasłodkie. Ale mój teściu pjie je do tej pory, więc jak ktoś lubi słodkie to są dobre. I rzeczywiście mają właściwości rozgrzewające.

- effa
- Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Muszę się wam czymś pochwalić. 15 minutek temu przypadkiem natrafiłam na to:

Ten maluszek wybił z takiego oto listka begonii wsadzonego do ziemi

Przy okazji zrobiłam jeszcze zdjęcia moim dwóm maluszkom skradzionym z ogrodu w Koszycach

Peperomia raczej się przyjęła, bo zaczęła puszczać nowe listki:

Jakby ktoś rozpoznał co to za odmiana byłabym wdzięczna

A sedum brazil? Chyba też się przyjął

- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
Ewuniu końcem sierpnia wsadziłam listek do wody, trzymałam jakieś 2-3 tygodnie aż pojawiły się takie białe niteczki, ale żeby to korzenie przypominało to nie bardzo
Nie wiedziałam, co robić, więc wsadziłam go do ziemi tak w połowie września. Tak więc po miesiącu listek "ruszył"