Storczykowa kraina Soni :)
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To się cieszę, że zaglądasz ;) . Białego z mazxami mi się udało kupić. Byłam strasznie zdziwiona, jak go ujrzałam. Byłam na wakacjach, ale ja mam zwyczaj wchodzić do każdej napotkanej kwiaciarni (robiłam to jeszcze zanim zaczęłam się interesować storczykami), weszłam i znalazłam to cudo. Bałam się, że nie uda się go dowieźć do domu, musiał długo siedzieć w reklamówce, ale się udało i do dziś mnie cieszył swoimi kwiatami (dopiero dzisiaj mu ucięłam przekwitnięty pęd).Duska wiem, że masz wymarzonego z mazami, zaglądam do Ciebie, tylko śladu obecności nie pozostawiam, ale jestem na bieżąco i widzę jak Twoja kolekcja pięknie się rozrasta
A twoja kolekcja jest bardzo ładna, ile już masz wszystkich?
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczykowa kraina Soni :)
Soniu,
piękna kolekcja, piękne zdjęcia i jak tu nie zazdrościć takich wspaniałych kwitnień 

Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
Wanda wciąż myślę, że to juz koniec kupowania, a wciąż całkiem niechcący zahaczam o sklepy ze storczykami i ... dalej już wiesz
trzynastka dziękuję
Dusiu cieszę się, że podoba Ci się moja kolekcja
wszystkich storczyków mam ponad 80, a samych falenopsisów ok. 70, już nawet nie liczę, chociaż ostatnio dwa kolejne trafiły do pokoju reanimacyjnego
jeden ma chory stożek wzrostu, pleśń się dostała, a drugi ma czarny, ale suchy stożek wzrostu, lecz tylko z zewnątrz, i zgubił liście z jednej strony, spryskałam je i teraz doglądam czy zdrowieją
Bożenko miło mi Cię gościć

trzynastka dziękuję

Dusiu cieszę się, że podoba Ci się moja kolekcja

Bożenko miło mi Cię gościć

- renata75
- 1000p
- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Soniu ;:2 , pięknie u Ciebie tyle kwitnień,że aż serce się raduje
Pozdrawiam :P
Pozdrawiam :P
- Storczykowa
To masz już strasznie dużo. Ja wszystkich storczyków (Phal. i V.) mam 70 albo 71. Niedużo jak na 5 lat zbierania, ale ogranicza mnie mała ilość miejsca.
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Soniu, a jak żyje twoja Tacca?
Reniu tak, serducho się cieszy na ich widok
a dziś znalazłam kolejne nowe pędy kwiatowe
Dusiu Twoja kolekcja jest imponująca
marzy mi się Vanda lub ascocenda, lecz widziałam tylko bardzo drogie
Wando wiesz, że chciałam napisać o niej i zapomniałam
otóż mojej tacca już nie ma
najpierw były problemy z liśćmi, w końcu wszystkie obcięłam, było sporo nowych przyrostów, lecz nic z tego nie wyrosło, żałuję bardzo, że ją kupiłam, mimo prób stworzenia jej odpowiednich warunków nic nie udało mi się zrobić, by ją uratować 

Dusiu Twoja kolekcja jest imponująca

Wando wiesz, że chciałam napisać o niej i zapomniałam

- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Soniu, ja po swoich z Tacca doświadczeniach doszłam do wniosku, że to roślina wyłącznie do szklarni tropikalnej. Niestety, w naszych domach nie jesteśmy w stanie zapewnić jej odpowiednich warunków, szczególnie w sezonie grzewczym. Ona wymaga bardzo wysokiej wilgotności. Ustawienie na podstawce z keramzytem zalanym wodą i zamgławianie nawet kilka razy dziennie, to dla niej zbyt mało. Szkoda, bo jest niesamowicie oryginalna.
Witaj Soniu, trafiłam do Ciebie wczoraj i do dziś przeglądałam z wielką ciekawością Twoją kolekcje Phalaenopsis, są piękne
Ja zaczynam swoją 'przygodę' z tymi pięknościami, posiadam dwie sztuki
Na pewno będę tu zaglądała częściej
Pozdrawiam.

Anna S.
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- Storczykowa
Vandy są piękne, ale ich ceny rzeczywiście są straszne. Wiem, że muszą je bardzo długo hodować, żeby mogły tak pięknie zakwitnąć, ale większość z tych Vand się marnuje, bo kto je kupi za taką cenę. Jak ostatnio byłam w LM, to te Vandy co były, były strasznie zabiedzone i nikt ich nie chciał. Kupiłam jedną z nich i teraz próbuję odratować. Żółta mi nie chce kwitnąć i zamierzam ją sprzedać (ale to jeszcze nic pewnego), bo niepotrzebnie zajmuje miejsce. Ale Vandowate to piękne storczyki.Dusiu Twoja kolekcja jest imponująca marzy mi się Vanda lub ascocenda, lecz widziałam tylko bardzo drogie