Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przez tą różnorodność nie wiadomo jak i kiedy zaczyna brakować miejsca na ich ustawianie. A tyle mi się jeszcze marzy.....
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

piękna kolekcja ochy i achy to za mało żeby pochwalić piękno :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Duska wiem, że masz wymarzonego z mazami, zaglądam do Ciebie, tylko śladu obecności nie pozostawiam, ale jestem na bieżąco i widzę jak Twoja kolekcja pięknie się rozrasta
To się cieszę, że zaglądasz ;) . Białego z mazxami mi się udało kupić. Byłam strasznie zdziwiona, jak go ujrzałam. Byłam na wakacjach, ale ja mam zwyczaj wchodzić do każdej napotkanej kwiaciarni (robiłam to jeszcze zanim zaczęłam się interesować storczykami), weszłam i znalazłam to cudo. Bałam się, że nie uda się go dowieźć do domu, musiał długo siedzieć w reklamówce, ale się udało i do dziś mnie cieszył swoimi kwiatami (dopiero dzisiaj mu ucięłam przekwitnięty pęd).
A twoja kolekcja jest bardzo ładna, ile już masz wszystkich?
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczykowa kraina Soni :)

Post »

Soniu, ;:63 ;:63 ;:63 piękna kolekcja, piękne zdjęcia i jak tu nie zazdrościć takich wspaniałych kwitnień :D
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Wanda wciąż myślę, że to juz koniec kupowania, a wciąż całkiem niechcący zahaczam o sklepy ze storczykami i ... dalej już wiesz :wink:
trzynastka dziękuję :D
Dusiu cieszę się, że podoba Ci się moja kolekcja :D wszystkich storczyków mam ponad 80, a samych falenopsisów ok. 70, już nawet nie liczę, chociaż ostatnio dwa kolejne trafiły do pokoju reanimacyjnego :( jeden ma chory stożek wzrostu, pleśń się dostała, a drugi ma czarny, ale suchy stożek wzrostu, lecz tylko z zewnątrz, i zgubił liście z jednej strony, spryskałam je i teraz doglądam czy zdrowieją :wink:
Bożenko miło mi Cię gościć :D
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Soniu ;:2 , pięknie u Ciebie tyle kwitnień,że aż serce się raduje

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To masz już strasznie dużo. Ja wszystkich storczyków (Phal. i V.) mam 70 albo 71. Niedużo jak na 5 lat zbierania, ale ogranicza mnie mała ilość miejsca.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, a jak żyje twoja Tacca?
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Reniu tak, serducho się cieszy na ich widok :D a dziś znalazłam kolejne nowe pędy kwiatowe :wink:
Dusiu Twoja kolekcja jest imponująca :D marzy mi się Vanda lub ascocenda, lecz widziałam tylko bardzo drogie :|
Wando wiesz, że chciałam napisać o niej i zapomniałam :oops: otóż mojej tacca już nie ma :cry: najpierw były problemy z liśćmi, w końcu wszystkie obcięłam, było sporo nowych przyrostów, lecz nic z tego nie wyrosło, żałuję bardzo, że ją kupiłam, mimo prób stworzenia jej odpowiednich warunków nic nie udało mi się zrobić, by ją uratować :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, ja po swoich z Tacca doświadczeniach doszłam do wniosku, że to roślina wyłącznie do szklarni tropikalnej. Niestety, w naszych domach nie jesteśmy w stanie zapewnić jej odpowiednich warunków, szczególnie w sezonie grzewczym. Ona wymaga bardzo wysokiej wilgotności. Ustawienie na podstawce z keramzytem zalanym wodą i zamgławianie nawet kilka razy dziennie, to dla niej zbyt mało. Szkoda, bo jest niesamowicie oryginalna.
Awatar użytkownika
nuska89
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 23:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Soniu, trafiłam do Ciebie wczoraj i do dziś przeglądałam z wielką ciekawością Twoją kolekcje Phalaenopsis, są piękne :) Ja zaczynam swoją 'przygodę' z tymi pięknościami, posiadam dwie sztuki :) Na pewno będę tu zaglądała częściej :) Pozdrawiam.
Anna S.
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu Twoja kolekcja jest imponująca marzy mi się Vanda lub ascocenda, lecz widziałam tylko bardzo drogie
Vandy są piękne, ale ich ceny rzeczywiście są straszne. Wiem, że muszą je bardzo długo hodować, żeby mogły tak pięknie zakwitnąć, ale większość z tych Vand się marnuje, bo kto je kupi za taką cenę. Jak ostatnio byłam w LM, to te Vandy co były, były strasznie zabiedzone i nikt ich nie chciał. Kupiłam jedną z nich i teraz próbuję odratować. Żółta mi nie chce kwitnąć i zamierzam ją sprzedać (ale to jeszcze nic pewnego), bo niepotrzebnie zajmuje miejsce. Ale Vandowate to piękne storczyki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”