Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

:wit

Zapraszam na pachnące i słodziutkie truskawki

Obrazek

Te wielgachne, w małym pojemniczku są od Witusia

Witia Są fantastyczne w smaku, po prostu "mniodzio" a wielkość robi wrażenie nawet na sąsiadach bo spacerują wzdłuż ogrodzenia i cmokają ;:306
Mam nadzieję, że ogrodzenie wytrzyma i nie będzie niespodziewanych dziur :;230

Marysiu Chwasty wychodziły jak marzenie i praca szła znacznie szybciej. Cały warzywnik i rabata różana wyplewione :tan
Jutro dalszy ciąg :uszy

Kasiu Dziękuję za duchowe wsparcie. Dzięki Tobie poradziłam sobie z chwaściorami na dużej rabacie i plecy nawet wytrzymały. To znaczy coś dziwnie mnie bolą ramiona ale to nie od przepracowania tylko raczej od słońca ;:306

Jutro pokażę kilka zdjęć bo rozkwitają kolejne kwiaty a w warzywniku sporo się dzieje.

Miłej niedzieli wszystkim życzę ;:304
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś miałam dzień na wsi pod hasłem: Rilax
Pogoda była wprost wymarzona- słońce, delikatny wietrzyk, obłoczki a nawet trzy krótkie burze. Wreszcie mogłam się cieszyć odpoczynkiem, śpiewem ptaków, dobrą kawą wypitą niespiesznie i pysznym jedzeniem ;:138
Obiecane zdjęcia z wczoraj i dzisiaj.

Pokażę- choć trochę mi wstyd- jak wyglądała moja różana rabata przed i po plewieniu

Obrazek Obrazek

Nie udało mi się zrobić zdjęcia lnu jak kwitnie bo kwiatuszki utrzymują się kilkadziesiąt minut ale delikatność tej roślinki mnie zachwyca. Marysiu ;:180

Obrazek

To także skarby od Marysi

Obrazek

Obrazek

Pierwsze róże:

Louise Odier

Obrazek

NN od Barbara2000 wczoraj i dziś

Obrazek

Obrazek

A tu już firletka schowana za turzycą, pierwsze kwiaty jaśminu, pierwsze czosnki i przedziwna piwonia wykopana spod 1,5 metrowej warstwy gliny (zeszłej wiosny)

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście zaglądnęłam do warzywnika. Jestem bardzo zadowolona ze stanu roślin

Obrazek

Pierwszy zawiązany pomidor :heja

Obrazek

Jeśli chodzi o papryki- owoce zawiązała już NN żółto- pomarańczowa, Urzej, Tiny Bells i NN czerwony szatan

Obrazek

Życzę wszystkim odwiedzającym Tymczasowy pięknego tygodnia ;:4
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Margo_margo pisze: To znaczy coś dziwnie mnie bolą ramiona ale to nie od przepracowania tylko raczej od słońca ;:306
Wiem dokładnie co czujesz ;:108 ... też się wczoraj trochę usmażyłam :;230

Małgosiu część różanych patyczków, które wetknęłam podczas cięcia wczesną wiosną uschła, ale kilka chyba żyje. Zobaczymy z czasem, czy coś z nich będzie.
Pięknie u Ciebie. Tyle różności kwitnie. ;:173 A paprykę to chyba na jakimś dopingu masz, że już takie owocki. :shock:

Witusiowe truskawki rzeczywiście są przepyszne. ;:108 Nawet zerwane nie całkiem dojrzałe są słodziutkie. Niestety jakieś zwierzątko też to odkryło i podjada co lepsze i dojrzalsze sztuki. :roll: Nie złapała jeszcze delikwenta na gorącym uczynku. Ślimaki to na pewno nie są. Główna podejrzana to wiewiórka, ale za "rękę" jej nie złapałam. :;230

A to moje jedyne trzy ostóżkiz zesłorocznego wysiewu, o których pisałam. Trafiło się, że akurat są dwa różne kolory. :) Dziś już ładnie kwitły.
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu a nie miałaś burzy, deszczu? bo ja tak ;:138
Nie ma się czego wstydzić, tylko tak widać ile pracy włożyłaś w różankę. Przecież Ty tam pracujesz jeden dzień w tygodniu ;:168 Miło że kawalątek Będkowic jest u Ciebie ;:168
Pomidory wyglądają zdrowo i ładnie, ja mimo strat w sadzonkach ok 10 posadziłam w gruncie w skrzyni wśród zielonego groszku ;:306 Reszta w tunelu, dwa razy siane z miesięcznym odstępem i sadzone też a nie widać w ogóle różnicy. I po co tak się spieszymy w tym domowym sianiem ? Róże w rozkwicie a moje dalej nie :? śliczna ta bielutka piwonia ;:63
Dobrego tygodnia Małgosiu ;:196

Kasiu mnie też ktoś obgryza truskawki i pierwszą czerwoną wszamał :shock: ;:14 ale ja myślałam że ślimaki.

Wspaniałego tygodnia ;:138
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Małgosiu ależ wszystko pięknie Ci rośnie, pomidorków bym nie poznała, a papryka wręcz pokazowa. ;:333
Białej piwonii zazdraszczam, miałam kiedyś, ale obecnie wszystkie kwitną na różowo, nie wiem, co się z nią stało, bo podobno piwonie się nie krzyżują.
Wypoczynek w takim otoczeniu na pewno był udany i naładowałaś baterie na przyszły tydzień.

Marysiu, nad pośpiechem w wysadzaniu pomidorów też się wczoraj zastanawiałam, u mnie praktycznie nie ma różnicy między gruntowymi a tunelowymi, mimo, że tunelowe sadziłam prawie miesiąc wcześniej.
Sprawę nieogrzewanego tunelu muszę jeszcze przemyśleć, bo jaki jest sens sadzić wcześniej i niedosypiać martwiąc się o nocne temperatury.
U mnie može to być jeszcze sprawa niewłaściwego nawożenia, tunel, to tegoroczny nabytek, powstał w miejscu, gdzie przez kilkanaście lat rosła wiśnia i trawka, może mają za mało papu, w gruncie nawożę po uprzedniej analizie, w tunelu boję się przenawożenia.

Kasia, może rozsyp trochę orzeszków między truskawkami, wtedy wiewióreczka podzieli się dojrzałymi owocami :;230

Pozdrawiam i udanego tygodnia życzę

Irena
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Małgosiu

Wszystko piękne !

Pomidory i papryki wzorcowe !
Już masz całkiem ładne owoce na paprykach , moje jeszcze nawet nie kwitną . Kwiatki w rozwidleniach pousuwałam i dopiero biorą się za kwitnienie pączki na rozwidlonych czubkach .

Kwiaty prześliczne , uwielbiam oglądać takie zdjęcia . Hodować kwiatków sama za bardzo nie . Zrobiłam nawet trochę sadzonek , ale mnie to szczególnie nie uszczęśliwia . U kogoś mogę oglądać godzinami . U siebie wolę konkrety .

Podobne ma się sprawa z truskawkami . Prawie ich nie jadam , więc nie widzę sensu uprawiania ich . Jednak podziwiać mogę , a widzę , że Twoje wyjątkowo dorodne . I najważniejsze czyste , nieopiaszczone .

U mnie pomidorki rosną sobie , niektóre nawet kwitną . Zawiązanych owoców jeszcze nie ma . Jak porównywałam ze zdjęciami z zeszłego roku , to o tej porze wyglądały podobnie . Te zeszłoroczne były chyba nawet w lepszej kondycji .

Nie pisałam Wam , ale zrobiłam analizę gleby . I bardzo dobrze , że zrobiłam , bo w szklarni nie muszę stosować żadnych nawozów . Na razie tylko trzeba podlewać i obserwować .
W gruncie klasycznie , niski poziom azotu i potasu . Jednak nie jest źle i sama sobie poradziłam jakich nawozów mam użyć .
Cieszę się , że zrobiłam tę analizę , w przyszłym roku też zrobię i nie będę błądzić we mgle .
Nawozić nie nawozić ? Oto jest pytanie !

Pozdrawiam Was serdecznie i życzę krótkiego tygodnia . ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Kasiu Ramiona już ok ;:333

Papryka faktycznie bardzo ładnie owocuje mimo, że te chłody z początku maja trochę odbiły się na sadzonkach. Na części papryk (między innymi żółto- pomarańczowa) nie usuwałam pierwszego pączka i nie zauważyłam żadnych ale to żadnych oznak spowolnienia wzrostu czy wiązania kolejnych owoców. Na ten moment nie widzę powodu usuwania pąków :roll:
Za patyczki różane mocno trzymam kciuki imam nadzieję, że się przyjmą. Myślę, że jeśli do tej pory nie uschły to będziesz miała nowe sadzonki ;:215
Moja patyczkowa zakwitła jeszcze tego samego roku a teraz to już całkiem spory krzaczek.

Z truskawkami Witkowymi prawda- lekko różowe a już słodkie. I mają taki inny smak niż takie "zwykłe" ;:215

Nasionka z tej jasnej ostróżki będziesz zbierała? Jeśli tak, to ja poproszę ;:180

Marysiu W niedzielę miałam trzy małe burze ale w zasadzie tylko kilka kropel- tak, żeby się nie kurzyło ;:215
To prawda, że jeden raz w tygodniu na tyle zajęć to trochę mało ale teraz pewnie nadrobię zaległości. Gdyby nie ostatnie susze byłoby mniej skumulowane to plewienie ale cóż począć. Trzeba plewić wtedy, kiedy się da w przypadki mojej gliny. Zostało mi jeszcze tylko 5 rabat ;:306

Będkowic ma u siebie całkiem sporo. Część roślin już kwitnie, inne pięknie rozrastają się ale są takie, które zniknęły po zimie ;:145
Z sadzonkami pomidorów zgadzam się w stu procentach. Te ostatnie wykiełkowane szybko dogoniły swoje koleżanki z pierwszej tury. Jedyne, które będę chyba jako pierwsze siała, to te na przetwory. Mam Opalkę, Giuliettę, Auriję i Cornabel. Z moich obserwacji wynika, że długo kiełkowały i dość słabo rosły od początku. Teraz są chyba najmniejsze ze wszystkich i chyba będą później kwitły niż pozostałe.

Piwonia jakaś wiekowa, bo rosła jeszcze za czasów pierwszych właścicieli. Ale forma kwiatu ciekawa ;:215

Irenko Odpoczynek był "pierwsza klasa" i wcale nie chciałam wracać do Krakowa. Miałam namiastkę tego, co czeka mnie w wakacje a niebawem pierwszy nocleg :heja Nie wiem czy nie będę się bała ale będzie ze mną mężczyzna, co prawda niespełna cztero- letni ale jednak facet :uszy
Badanie gleby w tunelu trzeba zrobić Irenko, bo teraz to faktycznie strach nawozić. U mnie w zeszłym roku siedziały dwa pomidory w takiej glebie po ściągnięciu darni i nie bardzo im się podobało. Przekopywanie kilka razy jednak ma sens ;:215

Beatko Już się martwiłam, że jak Wituś poszłaś do tunelu i nie wiesz którędy trafić do domu ;:306
To oczywiście żart ale cieszę się, że jesteś z nami ;:168
Z pochwałę bardzo dziękuję.
Papryki faktycznie pięknie rosną i owocują i tak, jak pisałam Kasi, nie widzę różnicy czy pączki usunięte czy nie. Chyba już nie będę krzywdziła moich papryk ;:306
Twoje praktyczne podejście do ogrodu bardzo mi się podoba. Ja też lubię mieć wszystko to, co mogę gdzieś wykorzystać. Kwiaty bardzo lubię i co tydzień zbieram choć trochę dla mamy. Oczywiście jestem u mamy codziennie więc mogę je podziwiać. Truskawki bardzo lubię w każdej postaci i dla tego z radością dosadziłam kolejne krzaczki od Witka. Najbardziej lubię takie nie myte więc uprawa na agro- tkaninie ma swoje zalety i sprawdza się w pełni.
Analiza zrobiona? I nie pokazałaś? ;:302
Ale dobrze, że sobie poradziłaś sama. Ja jestem "ciemna masa" jeśli chodzi o nawozy i zdecydowanie potrzebuję instrukcji jak dla blondynki.
Dobrze, że jest ktoś, kto zawsze konkretnie pomaga ;:204

Aja nie mogę doczekać się piątunia. Zaczynam tygodniowy urlop i nadrabiam zaległości domowo- ogrodowo- towarzyskie :heja
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Małgosiu, mężczyzna to mężczyzna, nieważne ile ma lat, ucałuj go ode mnie. :D
Ochronę będziesz miała stosowną :;230
Moje pomidorki są na różnym etapie rozwoju, w tunelu sporo krzaczków ma owoce, w gruncie też się takie zdarzają, a mam takie, które czekają w kubeczkach do ukorzenienia.
To naprawdę niekończąca się pomidorowa historia ;:oj
Największe nadzieje wiążę z Cuore di Bue, wiąże na trzech gronach, a kształt pomidorków bardzo mi się podoba.

Obrazek

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu ślimaki też u mnie buszują i kilka truskawek padło ich łupem ;:108, ale one inne ślady zostawiają po sobie, więc wiem, że oprócz nich ktoś jeszcze sobie na moim poletku truskawkowym stołówkę zrobił. :roll: Na dodatek ten KTOŚ wybiera zawsze te najładniejsze, nadgryza do ok. połowy i zostawia. :roll:

Irenko nie byłabym taka pewna, czy dodatkowe porcje żywnościowe w postaci orzeszków wzbudzą w wiewiórce jakieś wyrzuty sumienia i skłoni to do zaniechania podjadania owoców. Ale problem praktycznie zniknął, bo jest w tym momencie tyle truskawek, że dla wszystkich starczy. :lol:
Kolejne wilki czekają u Ciebie na ukorzenienie .... :;230, wiesz że to jest nieuleczalne? ;:306

Małgosiu nasiona będę zbierać, a jak dobrze poszukam, to może znajdę gdzieś jeszcze zeszłoroczne, więc zabiorę je na nasze spotkanie u Marysi. :D Mi też bardziej podobają się te jasne. A najładniej wyglądają jak jest ich dużo w grupie. Zrobiłam przed chwilą zdjęcie z bliska, by lepiej było widać ten kolor. A Ty masz jakie?

Obrazek

Za patyczki trzymaj kciuki ;:108 .....bo to m.in. dla Ciebie je ukorzeniam ;:306
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu no to u mnie solidnie podlało :D Czy ta piwonia ma czysto białe kwiaty, bo wszystkie na ogół mają akcent różowy albo czerwony :wink:

Irenko już taka szalona to ja nie jestem żeby dogrzewać tunel, zresztą za daleko do niego z kablem :;230 ale termin siewu nasion skoryguję ;:333
Śliczne pomidorki moje na razie kwitną ;:215

Beatko masz uczulenie na truskawki? ja jadam i mrożę ale mam pecha z truskawkami, te na włókninie... no nie jestem pewna jak to będzie z plonowaniem :uszy

Kasiu na wszelki wypadek rozrzuciłam niebieskie kryształki po włókninie i zobaczymy wylezą czy nie. Rok temu zniknęła nagusy z ogrodu ale w polu były ;:131
Moje ostróżki do kolekcji :D

Obrazek

Miłego wieczoru! ;:4
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie Małgosiu i reszta gawiedzi. :wit
Wszystko macie piękne i wypielęgnowane, Małgosiu chwasty każdy ma, tylko nie pokazuje. ;:306
Może teraz się ośmielimy. Ja to nawet największy na fo bałagan pod orzechem pokazałam. ;:224 :oops:
Od samych pięknych widoków to może zemdlić, a tak przynajmniej nudy ni ma. :wink:

Co Wom powim, to wom powim, ale Wom powim, że mi cebula zgniła. ;:oj ;:oj ;:oj ;:222
Zostało może 5 % i zrobiłam z tego 2 malutkie rządeczki.
Najprawdopodobniej za głęboko posadziłam (w obawie przed suszą ), a po tych ulewach, które nawiedzały moją okolicę ostatnio codziennie, cebula zżółkła i poszła do nieba. ;:170

Za to pomidory gruntowe mam ogromniaste ;:138
Oslinye Ushi
Obrazek

To jest łąkowa, jednoroczna ostróżka-samosiejka, która przywędrowała do mnie nie wiadomo skąd, a teraz już mam jej .....aż niebiesko wszędzie.
Mam zbierać nasiona? Raczej będę zbierała. :)

Obrazek

To też są ostróżki jednoroczne, ale już ogrodowe i tez mi się same sieją. Wiosną wyrwałam tego sporo, bo nie wiedziałam co to jest? ;:223 :;230

Obrazek

To by było na tyle, pozdrawiam.
Ela. :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu chwasty nam nie dziwne straty w nasadzeniach też! współczuję mnie cebula zgniła wcześniej i przynajmniej nie miałam pracy i złudzeń ;:306 Pomidory....aż mnie zatkało! ;:63 ;:63
Ostróżki polnej miałam przez chyba 2 lata aż niebiesko było a potem odeszła i teraz widzę jedną w ogrodzie. Zbieraj nasiona obydwóch.

17 czerwca o godz. 10 zapraszam ! Przybywajcie, szczegóły na pw

Dobrego dnia!
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Witajcie

Wczoraj u mnie w końcu popadało ! Uff
Zaczęło sie robić tak sucho , że trzeba było w ogrodzie wszystko podlewać . Kilka ostatnich nocy było zimnych , nad ranem było po 3C .
Moje pomidory dopiero dwa tygodnie w ziemi , pozbierały się i wyglądają coraz lepiej . Kwitną , te w szklarni . Te w gruncie tylko niektóre .
Jak patrzę na Wasze to dech w piersi zapiera , moje może będą takie za miesiąc , albo półtora . Dokładnie widać jakie mamy różnice temperaturowe i klimatyczne . I tak kilka tych ciepłych dni podciągnęło sprawę .
Nie zraża mnie to i tak będę uprawiać pomidorki i cieszyć się nimi . :D
W ramach eksperymentu zostały posadzone ziemniaki w szkrzynkach i workach .

Obrazek

Bardzo jestem ciekawa jak ten eksperyment nam się uda , na razie idzie dobrze .

Małgosiu , wczasy zapowiadają Ci się ciekawie . W końcu sobie troszkę odpoczniesz .
Moje koleżanki z pracy mówią , że ja mam codziennie po południu wczasy :D

Elu , cebuli trochę szkoda , ale nauka kosztuje , straty muszą być .
Pomidory masz przepiękne . ;:333

Marysiu , spotkanie zapowiada się ciekawie . Żałuję , że mieszkam tak daleko od Was . ;:174
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko a jak tam samoloty? :D
Ja też posadziłam w wiadrze ziemniaki eksperymentalnie, ale w jednym! wszędzie się ochłodziło a dzisiaj chmurzaście!
Jakby było miło gdybyś mogła być z nami ;:4
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu odliczamy dni do spotkania. ;:65 ;:138

A ja też miałam sadzić eksperymentalnie ziemniaki do worków, bo udało mi się takie fajne z klapką na dole zdobyć, ale jakoś nie było czasu by się tym zająć. Myślicie, że jeszcze by można było je zasadzić, czy już za późno?

Beatko my i tak Ci nie damy spokoju w sprawie odwiedzenia przez Ciebie południowej Polski i spotkania z nami. ;:4 To Cię nie minie, jest to tylko kwestia czasu. ;:109
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”