Dzisiaj radosny dzień. Przyszły nasiona z AWN, nasiona z USA marchewki na długość i piękny pakiecik pomidorów.
Tak prezentują się odmiany:
Ida gold
Bear claw
Bella bimba
Riccio di parma
Negro azteca
Mulachi tovaya sakatulha
Miel du mexique
Tigerette yellow
Blue beauty
Turks muts
Artic rose
Violet jasper
Gusto
Haselhuhn
Blush
Cementnik
Shuttle
Berner rose
Spagno letta di gaeta
Great white x P20
Goldmans italian american
Tigerette red
Silky pink
Ceman
Green tiger
Summersun
Najlepszego w Nowym Roku! Ta marchewka na długość to jaką ma mieć długość? Lub jaką mieli jej rodzice? Widziałem na zdjęciach takie marchewki na długość lecz to trochę przesada by koniec marchewki który ma często 50% długości i 1mm grubości liczyć za długość.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Też tak uważam. Jak dla mnie wszystkie korzeniowe na długość są zbyt dużym wyzwaniem. Może w którymś sezonie spróbuje ich uprawy ale obecnie nie mam wystarczająco czasu by się należycie nimi zaopiekować.
Błażej jak to jest jak ktoś przyjedzie na konkurs z jakimś warzywem którego jeszcze nikt na konkurs nie przywoził? Czy wtedy automatycznie jest wpisywany nowy rodzaj czy jak się sprawy mają?
Podam taki nietypowy przykład, ktoś wyhodował gigantyczną kukurydzę na kolby i to w dodatku czarne. Czy sędziowie utworzą nową kategorię,w której od danego roku każdy będzie mógł konkurować?
Jak to jest z dyniami. Czy każda odmiana może brać udział w konkursie na wagę? Bo z roku na rok przybywa coraz więcej odmian dyń których ludzie uprawiają do sporych rozmiarów.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Co do dyń, to na konkurs są brane pod uwage trzy odmiany:
Atlantic giant
Squash(dynie szare, zielone, niebieskie)
Field pumpkin
Do reszty warzyw też jest określona ich liczba i każdy kraj, a w zasadzie klub zajmujący się promocją warzyw gigantów, ma ustaloną liczbe warzyw biorących udział w ogólnej klasyfikacji. Np EGVGA czyli klub mający piecze nad warzywami gigantami ma ustaloną 8warzyw, które podlegają klasyfikacji.
W Polsce my jako Stowarzyszenie cały czas próbujemy dojść do jakiegoś złotego środka. Działamy na razie za krótko by ot tak wprowadzić jakieś konkretne ustalenia, choć od nowego sezonu planujemy już wprowadzić nowy konkretny regulamin i już wg niego działać.
Dotychczas można było praktycznie każde warzywo na konkurs przywieźć, czy to na wage czy długość, jednak ze względu na zwiększającą się liczbe hodowców staje się to coraz mniej praktyczne, więc planujemy się zbliżyć do ogólnych standardów. Raczej będą to te bazujące na standardach EGVGA czyli określona liczba warzyw(Ja bym był za topową 8 jak u nich) liczącą sie do tytułu hodowcy roku i reszte warzyw nieklasyfikujących się do tego tytułu. Zarząd cały czas debatuje nad zmianami, więc więcej na razie nie powiem.
Dotychczas wyniki były podzielone na te oficjalne i nieoficjalne, przykładowo mówiąc jak w Polsce było wyhodowanych 10marchewek z których jedna była na konkursie, to od 1miejsca było 10pkt do 1pkt za miejsce 10 i później wyniki były mnożone np przez 1 za nieoficjalny wynik i przez 1.5 za oficjalny. To tak przykładowo.