Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28

Post »

Witaj Marysiu.
Piękne lilijki. Ja się też zastanawiam nad wiosennym zakupem kilku , bo z tych co miałam pewnie nic nie zostało.
Coś mam do nich pecha. Niby dobrze się u mnie czują, ale jak nie Nornice, to gradobicie. :?
Pozdrawiam Cię serdecznie. :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu,cudowności pokazujesz,lilie też były obowiązkowo w ogródku mojej babci,i są też u mnie ,ale jak nie kochać tych kwiatów,są takie momenty w życiu ,że człowiek musi popaść w zadumę ,musi mieć chandrę ,musi się zamartwiać ,ale dobrze,że są ogrody ,bo tylko w nich można jakoś wszystkiemu poradzić ,jak nie w swoim to tutaj na forum w pięknych ogrodach można się troszkę odstresować,pozdrawiam i pięknych snów życzę ;:196
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Marysiu ja ostatnio intensywnie myślę o zmianach przytarasowych - nawet planik poczyniłam, tylko nie wiem, czy to wszystko ma ręce i nogi.
Jak skończę to wkleję u siebie w wątku te moje luźne przemyślenia.
Po prostu na kartce hasłowo wrzucam pomysły, a później koryguję, a raczej staram się.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu dziękuję za wątek o sasankach ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w nowym tygodniu słoneczko wschodzi, ale chmur dużo to pewnie nie będzie ładnie, bo opady zapowiadają :D

Iwonko tak to jest na FO, że kuszą różnościami całą zimę. Każdy wkleja listy zakupów, zdjęcia nasion nabytych no i zdjęcia swoich roślin z całego minionego sezonu ...i jak tu nie ulegać pokusom :D

Witaj Ewuniu ;:168
Doskonale Cię rozumiem, bo pamiętam jeszcze podobny stan. Jeżeli nie został chociaż pęd z listkiem to z lilii nic nie będzie, bo cebulka została zagłodzona ;:145 Nie sadzę żadnej cebuli oprócz żonkili bez pojemnika, bo jak przegryzą no to już trudno ;:222
Trzymaj się cieplutko ;:196

Martusiu ile to ja smutków i problemów zakopałam w mojej ziemi ;:224 ale mniej niż radości, które przeżyłam na tym wąskim pasku swojej ziemi :tan Kiedyś to chyba tylko Candidum i Martagony rosły w babcinych ogródkach, a teraz mnóstwo odmian azjatyckich zdobi nasze ogrody, a może się mylę? Dobrego dnia i tygodnia o serdecznie pozdrawiam ;:196

Justynko znam ja te burze pomysłów, a jak się już coś wyklaruje to wstaw i będziemy debatować ;:306 Takie plany sprawiają nam taką samą radość jak sadzenie a potem jak już kwiaty posadzone zakwitną widzimy co jeszcze można poprawić...i tak w nieskończoność ;:306

Julciu ważne żeby pomógł i nasiona dały rośliny ;:196

Miłego tygodnia wszystkim zaglądającym :wit
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Witaj Marysiu

U Ciebie jak zwykle kolorowo , królowały tym razem lilje . Ja mam taką co sobie sama daje radę . Taka wiejska , wysoka pomarańczowa z brązwymi kropkami . I jeszcze mama kiedyś sypnęła drobnych cebulek na skarpę , to kwitną pojedyńczymi kwiatkami , różwo-białymi , ładnie pachną .

Obrazek

U mnie odwilż , ślisko , pada deszcz . Śnieg topnieje w oczach .

Pozdrawiam . ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Beatko!
O jak miło i Ty pokazujesz kwiatki :D Ładna ta lilia ;:215 może to jakaś azjatka (nie bardzo się znam) :oops:
A pomarańczowa, o której piszesz to nie ta ostatnia na zdjęciach :?: Mnie się bardzo podobają kwiatki w kształcie turbanów.
U mnie szaro buro, mimo, że słońce próbowało :wink: na termometrze 0, ale jeszcze biało :D
Dobrego dnia i tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja nie wytrzymałam i "reaktywowałam" zamówienie o martagony. Też myślałam że zamówię zapłacę i dosyć, ale tak się nie da , bo w każdym miejscu FO mówi się o zakupach :;230

Obrazek
Miłego dnia :wit
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Tak o tą się pytałem, ;:108 jest bardzo ładna.
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Marysiu lilia widoczna na zdjęciu Beatki to chyba lilia trąbkowa biała Regale, bardzo plenna i nie do zdarcia, pięknie pachnie.

Dosyć lubię lilie, mam kilka odmian, przeszkadzają mi jedynie kikuty sterczące po po przekwitnięciu.

Kiedy oddzielacie cebulki przybyszowe, namnożyło mi się tego trochę i muszę zrobić z mini porządek.

Pozdrawiam Irena
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dobry dzień, Marysiu ;:196
Huśtam się dzisiaj na lampie! i wszystko wskazuje na to, że jeszcze przez kilka dni będę się huśtać. M zarabia prawdziwą kasę, a mnie w to graj. :tan
Na dworze szarzyzna, pułap chmur niziutki, ale nic z nich nie leci. Temperatura powyżej zera. Ogólnie brzydko.
Zrobiłam sobie wycieczkę do biblioteki i muszę powiedzieć, że bardzo dobrze mi ten spacer zrobił.
Spotkałam koleżankę działkówkę, która też wysiała heliotrop i pocieszyła mnie o tyle, że u niej też nic jeszcze nie widać, ale ona czeka spokojnie. Twierdzi, że nawet ze trzy tygodnie można czekać, a jeśli dni są ponure, to nawet dłużej. A i jeszcze jedno - wysiewy heliotropu nie muszą mieć zbyt ciepło, a wręcz przeciwnie, raczej nie za ciepło. To przeniosłam swoje na chłodniejszy parapet i teraz już spokojnie będę czekała. Tobie też doradzam spokój. ;:168

Jeden hibiskus mi się pokazał! ;:138 Czekam więc na kolejne.
Miłego popołudnia. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, do kobei trzeba mieć cierpliwość, ale jak już nam zakwitnie....to wtedy możemy sobie powiedzieć, że warto było :wit
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

W ubiegłym roku posiałam kobeę bardzo szybko wykiełkowała .Sadzonki były dorodne ,ale żadna niezakwitła :(
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja rok temu kobeę siałam (nasiona z B) i wyszła hurtowo. Tyle, że siałam później i zakwitła tuż przed pierwszym przymrozkiem na jednym krzaczku (miałam kilkanaście). Powtórzę na bank, może w tym roku takiej suszy nie będzie i lepiej sobie poradzi. Siałam też heliotropy, też szybko i ładnie wzeszły, ale potem popadały. Kilka mi zostało, to susza dała im radę mimo podlewania. Jak tylko małż po dzieci pojedzie, planuję rozłożyć się z nasionami, trzeba w końcu spis z natury zrobić ;:306
Co do lilii Beatki, to potwierdzam, że to trąbkowe - u mnie również terminatory :)
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu to mam dla Ciebie na pocieszenie :D

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję że kiedyś się rozrosną Obrazek

Rafale owszem bardzo efektowna lilia i ładnie się rozrasta ;:333 warto ją mieć.

Irenko ;:168 nie oddzielałam do tej pory cebulek, bo większość lilii rośnie u mnie od dwóch lat. Niektóre ładnie sobie radzą i rozmnażają się same. Może ktoś z czytających poradzi kiedy to zrobić.
Ta lilia Beatki bardzo ładna i chętnie przyjęłabym ją w moim ogrodzie ;:215 Może Beatka sypnie kiedyś cebulkami ;:168 Pędy różnych kwiatków często zostawiam na nasiona więc jakoś przeboleję i te lilii ;:224

Witaj Lucynko ;:168
Takiej to dobrze, taka to nie dość że się pohuśta to jeszcze kasę będzie miała :) ....żartuję :oops:
No popatrz, a ja ten heliotrop trzymałam na kaloryferze, zaraz go wyniosę do przechowalni doniczkowej i niech się dzieje co chce ;:131
Czyli jest nadzieja że hibiskusy wysuną noski, oj to dobrze bo są takie, śliczne :D
Miłego wieczoru ;:196

Małgosiu miałam raz i wiem o czym piszesz ale i podchodziłam wiele razy i ;:222

Alu i włąśnie dlatego siałyśmy już w styczniu, żeby zdążyła zakwitnąć :D

Aniu z heliotropem miałam podobną sytuację, dużo sadzone i nagle w jednej doniczce zaczęły marnieć i padły wszystkie ale w drugiej przetrwały i rosły jak widać :D więc albo przelane albo zasuszone, chyba że jakaś choroba. Sadzonki były już bardzo duże :wink:
Aniu ja już na nasiona nie patrzę, bo jak je wyciągam wpadam w przerażenie o którym zapominam wchodząc na stronę sklepu z nasionami ;:223

Dzisiaj dostałam ostatnią zamówioną partię nasion i jestem dopiero podjarana już siałabym już jestem ciekawa co to z tego wyjdzie ;:oj

Obrazek

Obrazek

Oczywiście parę roślin mogę wysiać właściwie już, resztę podzieliłam na miesiące i będę sobie dawkować przyjemności ;:333

Chyba tej lilii nie pokazałam a mam tych czerwonych parę jaśniejsze i ciemniejsze.
Obrazek

A to mój Heliotrop sprzed dwóch lat!
Obrazek
Obrazek
Obrazek

tu w połowie października

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”