Jesień w familokowym
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jesień w familokowym
EWUNIU raczej nie Pluskwica a Puklica Rudnica ja po prostu źle podpisałam fotkę już poprawione a tyle znalazłam tylko na jej temat
Głównym pokarmem tego pluskwiaka są różnego rodzaju leśne owoce, w tym również te zjadane przez nas. Nakłówszy na przykład malinę bądź jagodę, wysysa z niej szkody, powodując jednocześnie że do środka dostaje się jej ślina, przez co owoc staje się dla nas wyjątkowo nie smaczny. Podobnie jak wiele innych pluskwiaków, także i Puklica wytwarza ze swojego ciała związki powodujące że owad krótko mówiąc śmierdzi, co chroni ją przed niektórymi drapieżnikami.
także i taki opis
Wygląd: długość 1 cm. Pluskwiak łatwy do rozpoznania po czarno i żółto prążkowanej głowie, krwistoczerwonych pokrywach skrzydłowych i tej samej barwy krawędzi przedple-cza. Pozostała część ciała zielona z drobnymi ciemnymi plamkami. Krawędź tylnych skrzydeł jasna. Najlepszą cechą rozpoznawczą rodziny puklicowatych (Acanthosoma-tidae) są dwuczłonowe stopy i mała tarczka między nasadami skrzydeł.
Środowisko: lasy liściaste, brzegi lasów, zadrzewienia śródpolne. Najczęściej przebywa na jarzębinie i głogu.
Występowanie: Europa.
Liczebność: pospolita, liczna.
Rozród: dorosłe owady przezimowują na ziemi pod zeszłoroczymi liśćmi. Składanie jaj odbywa się na wiosnę. Rozwój larwalny trwa kilka tygodni. Każdego roku występuje tylko jedno pokolenie.
Pokarm: odżywiają się tylko sokami roślinnymi, preferują krzewy jagodowe.
Głównym pokarmem tego pluskwiaka są różnego rodzaju leśne owoce, w tym również te zjadane przez nas. Nakłówszy na przykład malinę bądź jagodę, wysysa z niej szkody, powodując jednocześnie że do środka dostaje się jej ślina, przez co owoc staje się dla nas wyjątkowo nie smaczny. Podobnie jak wiele innych pluskwiaków, także i Puklica wytwarza ze swojego ciała związki powodujące że owad krótko mówiąc śmierdzi, co chroni ją przed niektórymi drapieżnikami.
także i taki opis
Wygląd: długość 1 cm. Pluskwiak łatwy do rozpoznania po czarno i żółto prążkowanej głowie, krwistoczerwonych pokrywach skrzydłowych i tej samej barwy krawędzi przedple-cza. Pozostała część ciała zielona z drobnymi ciemnymi plamkami. Krawędź tylnych skrzydeł jasna. Najlepszą cechą rozpoznawczą rodziny puklicowatych (Acanthosoma-tidae) są dwuczłonowe stopy i mała tarczka między nasadami skrzydeł.
Środowisko: lasy liściaste, brzegi lasów, zadrzewienia śródpolne. Najczęściej przebywa na jarzębinie i głogu.
Występowanie: Europa.
Liczebność: pospolita, liczna.
Rozród: dorosłe owady przezimowują na ziemi pod zeszłoroczymi liśćmi. Składanie jaj odbywa się na wiosnę. Rozwój larwalny trwa kilka tygodni. Każdego roku występuje tylko jedno pokolenie.
Pokarm: odżywiają się tylko sokami roślinnymi, preferują krzewy jagodowe.
- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Jadziu Kochana,
widzę, że robisz przegląd różany alfabetycznie. Zerknęłam tylko, zaraz poczytam dokładniej. Ileż tu piękności
i ile róż, których nie znam
Prawdziwe cuda 
widzę, że robisz przegląd różany alfabetycznie. Zerknęłam tylko, zaraz poczytam dokładniej. Ileż tu piękności

- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jadziu, skąd świstak wiedział, że do wiosny 42 dni?
Podsłuchuje???? Czyta mój wątek

Podsłuchuje???? Czyta mój wątek

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Wcześniejsze wątki.
- JAKUCH
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Jadziu witaj
Różyczki masz wszystkie piękne
Ale ta lilia Rubrum jest
cudna
ja ostatnio zachorowałam na nie 

Jadziu, świetnie pokazałaś Mulineux
Piękna róża.
Masz imponującą wiedzę nt. ogrodowych żyjątek
Nazwy większości z nich pierwszy raz czytam.

Masz imponującą wiedzę nt. ogrodowych żyjątek

Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- JAKUCH
ANIU wiedza na temat żyjątek bardzo potrzebna ,żeby nie niszczyć tych pożytecznych ,albo nieszkodliwych dla roślin .Najgorzej zachwiać ekosystemem. To przez stosowanie trucizn może stać się w niedalekiej przyszłości jeśli nie przystopujemy z chemią
TERENIU tę lilię mam już od jakiegoś czasu .To jedna z późniejszych odmiana botaniczna Lilum speciosum Rubrum cudnie pachnie
literka N O P
Nuits de Young mchówka [2012],Old Port [2012], Olympic palace[2011], ,Outta the blue[2012], Pink peace[ 2010 ], Postilion [2010], Purple tiger [2010], Pink abundance [ 2013], Pretty sunrise [2013] , Phyllis Bide [2014],

TERENIU tę lilię mam już od jakiegoś czasu .To jedna z późniejszych odmiana botaniczna Lilum speciosum Rubrum cudnie pachnie
literka N O P
Nuits de Young mchówka [2012],Old Port [2012], Olympic palace[2011], ,Outta the blue[2012], Pink peace[ 2010 ], Postilion [2010], Purple tiger [2010], Pink abundance [ 2013], Pretty sunrise [2013] , Phyllis Bide [2014],

- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Postyliona muszę w tym roku porządnie przyciąć. Ta Pink Peace to cudo!!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Wcześniejsze wątki.
Wcześniejsze wątki.
- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Piękny jest ten Twój alfabet różyczkowy

Czy dobrze rozumiem,że Louise Odier-patyczek był posadzony w 2012r, a w 2014r już jest takim sporym krzaczkiem?
- Sylwia85
- 1000p
- Od: 24 lut 2013, o 16:57
Jadziu ale mi i nie tylko mi zrobiłaś niespodziankę i radochę. Świetny pomysł z alfabetem i różami. Teraz dzięki Tobie mam je wszystkie opisane po kolei i mogę wybierać te które mi się podobają.
Po dzisiejszej dawce różanej nie wiem czy ja usnę. Pozdrawiam cieplutko.
Różyczki
Po dzisiejszej dawce różanej nie wiem czy ja usnę. Pozdrawiam cieplutko.
Różyczki

Ogród początki - zapraszam serdecznie
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
- JAKUCH
SYLWUŚ na pewno będziesz mieć kolorowe sny .Czasem warto zrobić takie podsumowania jeśli masz pytania co do której odpowiem
KRYSIU trochę się pomyliłam o rok .Patyczki dostałam w 2010 razem z Louise Odier dostałam Jacquesa Cartiera .Ten drugi baaaaaaardzo długo się zbierał, jednak Louise Odier został posadzony na to miejsce w 2011 nie 2012.Sorki za wprowadzenie w błąd .Mogę skorygować, bo mam to zapisane w folderach .Fakt przycinałam go krótko ,żeby się rozkrzewił, ale to żywotna różyczka .Wiosna znów krótko go zetnę ,ale choruje mi w tym miejscu i nie mam go gdzie przesadzić
Czekam na tegoroczne cudne pachnące kwiaty Alpenfee szkoda tylko ,że kwitnie tylko raz
TOSIA widziałaś Pink peace w realu i żadna fotka nie odda jej uroku .Ona będzie cięta kaskadowo i musiałabym coś posadzić ,żeby zakryć jej gołe nogi. Niestety miejsca brak chyba ,ze ciutek ubiorę chodnika
albo posadzę Marunę ona da radę w ciasnocie
literka R S
Rhapsody in blue[ 2010], Rosarium Uetersen [2011 w donicy ], Riant donica od Elusi [2013 ], Rose der Hoffnung od Basi [2012], Schwarze Madonna [2010], Sweet Haze [2010],Smooth Buttercup [2012 ], Silesia [2012] Souvenir du dr Jamain [2011],Speelwark [2010], Szent Hedwig [2012],

KRYSIU trochę się pomyliłam o rok .Patyczki dostałam w 2010 razem z Louise Odier dostałam Jacquesa Cartiera .Ten drugi baaaaaaardzo długo się zbierał, jednak Louise Odier został posadzony na to miejsce w 2011 nie 2012.Sorki za wprowadzenie w błąd .Mogę skorygować, bo mam to zapisane w folderach .Fakt przycinałam go krótko ,żeby się rozkrzewił, ale to żywotna różyczka .Wiosna znów krótko go zetnę ,ale choruje mi w tym miejscu i nie mam go gdzie przesadzić

TOSIA widziałaś Pink peace w realu i żadna fotka nie odda jej uroku .Ona będzie cięta kaskadowo i musiałabym coś posadzić ,żeby zakryć jej gołe nogi. Niestety miejsca brak chyba ,ze ciutek ubiorę chodnika

literka R S
Rhapsody in blue[ 2010], Rosarium Uetersen [2011 w donicy ], Riant donica od Elusi [2013 ], Rose der Hoffnung od Basi [2012], Schwarze Madonna [2010], Sweet Haze [2010],Smooth Buttercup [2012 ], Silesia [2012] Souvenir du dr Jamain [2011],Speelwark [2010], Szent Hedwig [2012],

Kupiłam Smooth Buttercup 2 lata temu i odstąpiłam sąsiadce za płotem-mam ją jak na talerzu.Widzę,jednak,że u Ciebie jest rozkoszna,rozkrzewila się a za plotem niestety stoi w miejscu-wątła,słabo kwitnąca.Za drJamain ciągle tęsknię ale już nie mam na niego miejsca. 

Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- anastazja B
- 1000p
- Od: 3 mar 2013, o 09:44
Jadziu jak wysoka rośnie u Ciebie Postilion? Kiedyś miałam ją kupić ale zrezygnowałam za względu na wzrost ( miała rosnąć chyba do 1,2 m ) a ja szukałam róż na żywopłot. U Ciebie wyrosła i kwitła przepięknie
No i padłam i ledwo się podniosłam jak zobaczyłam Rosarium Uetersen
Oczywiście wiem ,że ona ma takie gęste bukiety i rośnie duża, widziałam ja już nie raz. Ale patrząc na Twoją zachciało mi się płakać , że moja taka nie chce rosnąć 

No i padłam i ledwo się podniosłam jak zobaczyłam Rosarium Uetersen

- Sylwia85
- 1000p
- Od: 24 lut 2013, o 16:57
Jadziu podziwiam kolejne różyczki. Eyes for you jest niską różą? Purple Tiger przecudna. 

Ogród początki - zapraszam serdecznie
- eukomis
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
Witaj Bardzo mi się podoba ten widoczek z róża przy altance taki swojski miło tam usiąsć.