Jesień w familokowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień w familokowym

Post »

EWUNIU raczej nie Pluskwica a Puklica Rudnica ja po prostu źle podpisałam fotkę już poprawione a tyle znalazłam tylko na jej temat

Głównym pokarmem tego pluskwiaka są różnego rodzaju leśne owoce, w tym również te zjadane przez nas. Nakłówszy na przykład malinę bądź jagodę, wysysa z niej szkody, powodując jednocześnie że do środka dostaje się jej ślina, przez co owoc staje się dla nas wyjątkowo nie smaczny. Podobnie jak wiele innych pluskwiaków, także i Puklica wytwarza ze swojego ciała związki powodujące że owad krótko mówiąc śmierdzi, co chroni ją przed niektórymi drapieżnikami.
także i taki opis
Wygląd: długość 1 cm. Pluskwiak łatwy do rozpoznania po czarno i żółto prążkowanej głowie, krwistoczerwonych pokrywach skrzydłowych i tej samej barwy krawędzi przedple-cza. Pozostała część ciała zielona z drobnymi ciemnymi plamkami. Krawędź tylnych skrzydeł jasna. Najlepszą cechą rozpoznawczą rodziny puklicowatych (Acanthosoma-tidae) są dwuczłonowe stopy i mała tarczka między nasadami skrzydeł.

Środowisko: lasy liściaste, brzegi lasów, zadrzewienia śródpolne. Najczęściej przebywa na jarzębinie i głogu.

Występowanie: Europa.

Liczebność: pospolita, liczna.

Rozród: dorosłe owady przezimowują na ziemi pod zeszłoroczymi liśćmi. Składanie jaj odbywa się na wiosnę. Rozwój larwalny trwa kilka tygodni. Każdego roku występuje tylko jedno pokolenie.

Pokarm: odżywiają się tylko sokami roślinnymi, preferują krzewy jagodowe.
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Jadziu Kochana,
widzę, że robisz przegląd różany alfabetycznie. Zerknęłam tylko, zaraz poczytam dokładniej. Ileż tu piękności ;:oj i ile róż, których nie znam ;:oj Prawdziwe cuda ;:167
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu, skąd świstak wiedział, że do wiosny 42 dni?
Podsłuchuje???? Czyta mój wątek ;:306 ;:303
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

TOSIA do nas pewno dużo szybciej dotrze wiosna niż do nich :wink: ,bo przecież nas już ręce swędzą ,żeby chwycić za sprzęt :;230
ELWI ciekawe ,która z tych już przedstawionych przypadła Ci do gustu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Jadziu witaj ;:196 Różyczki masz wszystkie piękne ;:215 Ale ta lilia Rubrum jest ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj cudna ;:333 ja ostatnio zachorowałam na nie ;:223
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Jadziu, świetnie pokazałaś Mulineux :) Piękna róża.
Masz imponującą wiedzę nt. ogrodowych żyjątek ;:180 Nazwy większości z nich pierwszy raz czytam.
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ANIU wiedza na temat żyjątek bardzo potrzebna ,żeby nie niszczyć tych pożytecznych ,albo nieszkodliwych dla roślin .Najgorzej zachwiać ekosystemem. To przez stosowanie trucizn może stać się w niedalekiej przyszłości jeśli nie przystopujemy z chemią ;:174
TERENIU tę lilię mam już od jakiegoś czasu .To jedna z późniejszych odmiana botaniczna Lilum speciosum Rubrum cudnie pachnie

literka N O P

Nuits de Young mchówka [2012],Old Port [2012], Olympic palace[2011], ,Outta the blue[2012], Pink peace[ 2010 ], Postilion [2010], Purple tiger [2010], Pink abundance [ 2013], Pretty sunrise [2013] , Phyllis Bide [2014],

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Piękne Jadziu.
Postyliona muszę w tym roku porządnie przyciąć. Ta Pink Peace to cudo!!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Jadziu

Piękny jest ten Twój alfabet różyczkowy ;:138
Czy dobrze rozumiem,że Louise Odier-patyczek był posadzony w 2012r, a w 2014r już jest takim sporym krzaczkiem?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Jadziu ale mi i nie tylko mi zrobiłaś niespodziankę i radochę. Świetny pomysł z alfabetem i różami. Teraz dzięki Tobie mam je wszystkie opisane po kolei i mogę wybierać te które mi się podobają.
Po dzisiejszej dawce różanej nie wiem czy ja usnę. Pozdrawiam cieplutko.
Różyczki ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

SYLWUŚ na pewno będziesz mieć kolorowe sny .Czasem warto zrobić takie podsumowania jeśli masz pytania co do której odpowiem
KRYSIU trochę się pomyliłam o rok .Patyczki dostałam w 2010 razem z Louise Odier dostałam Jacquesa Cartiera .Ten drugi baaaaaaardzo długo się zbierał, jednak Louise Odier został posadzony na to miejsce w 2011 nie 2012.Sorki za wprowadzenie w błąd .Mogę skorygować, bo mam to zapisane w folderach .Fakt przycinałam go krótko ,żeby się rozkrzewił, ale to żywotna różyczka .Wiosna znów krótko go zetnę ,ale choruje mi w tym miejscu i nie mam go gdzie przesadzić ;:174 Czekam na tegoroczne cudne pachnące kwiaty Alpenfee szkoda tylko ,że kwitnie tylko raz
TOSIA widziałaś Pink peace w realu i żadna fotka nie odda jej uroku .Ona będzie cięta kaskadowo i musiałabym coś posadzić ,żeby zakryć jej gołe nogi. Niestety miejsca brak chyba ,ze ciutek ubiorę chodnika :;230 albo posadzę Marunę ona da radę w ciasnocie :;230

literka R S

Rhapsody in blue[ 2010], Rosarium Uetersen [2011 w donicy ], Riant donica od Elusi [2013 ], Rose der Hoffnung od Basi [2012], Schwarze Madonna [2010], Sweet Haze [2010],Smooth Buttercup [2012 ], Silesia [2012] Souvenir du dr Jamain [2011],Speelwark [2010], Szent Hedwig [2012],

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Kupiłam Smooth Buttercup 2 lata temu i odstąpiłam sąsiadce za płotem-mam ją jak na talerzu.Widzę,jednak,że u Ciebie jest rozkoszna,rozkrzewila się a za plotem niestety stoi w miejscu-wątła,słabo kwitnąca.Za drJamain ciągle tęsknię ale już nie mam na niego miejsca. :wit
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Jadziu jak wysoka rośnie u Ciebie Postilion? Kiedyś miałam ją kupić ale zrezygnowałam za względu na wzrost ( miała rosnąć chyba do 1,2 m ) a ja szukałam róż na żywopłot. U Ciebie wyrosła i kwitła przepięknie ;:215

No i padłam i ledwo się podniosłam jak zobaczyłam Rosarium Uetersen ;:oj Oczywiście wiem ,że ona ma takie gęste bukiety i rośnie duża, widziałam ja już nie raz. Ale patrząc na Twoją zachciało mi się płakać , że moja taka nie chce rosnąć ;:145
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Jadziu podziwiam kolejne różyczki. Eyes for you jest niską różą? Purple Tiger przecudna. ;:167
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Bardzo mi się podoba ten widoczek z róża przy altance taki swojski miło tam usiąsć.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”