Ogród w dolinie cz. 11-bawmy się kolorem
- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród w dolinie cz. 11-bawmy się kolorem
Choć uwielbiam jeżówki, to nic nie zapamiętałam, tylko ten kolorowy widoczek z okna
Trawniczka już niewiele, oj niewiele - dla mnie efekt wow!

Aniu, zawilce przy ścieżce wyglądają cudnie. Dodają rabacie lekkości.
Szalenie podobają mi się też te przyrdzewiałe biedronki
Szalenie podobają mi się też te przyrdzewiałe biedronki

Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Biedronki
.Takie gadżety uwielbiam ! 

-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zostało Ci odpuszczone
też bym chciała mieć takie wyjście z domu
.
A Twoja ulubiona Purple Haze- jest już moją ulubioną - piękna - duża rośnie?
U mnie Honorine Jobert- też zakwitł

A Twoja ulubiona Purple Haze- jest już moją ulubioną - piękna - duża rośnie?
U mnie Honorine Jobert- też zakwitł

- a_nie
- Od: 31 mar 2011, o 12:16
Z takimi widokami to i mycie okien da się przeżyć 

Aniu piękny stworzyłaś ogród
Te zdjęcia z lotu ptaka niesamowite,tak jak i to ostatnie zdjęcie.Nic tylko przysiąść i podziwiać

Pozdrawiam Amelia
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Jeżówki - cudo!
Biedronki - odlot!
A z lotu ptaka - faaajnie!
I popraw się!
Biedronki - odlot!
A z lotu ptaka - faaajnie!
I popraw się!

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Fajne biedroneczki i jeżówki. Oj, tak jeżowek z całą pewnością będę dosadzać, ale nie w tym sezonie. Szalejesz dziewczyno na całego z zakupami, sadzeniem i w ogóle ogród nie do poznania
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Na chwilę spuszczę z oka wątek i dwie strony zaległości
Pogoda jakoś ostatnio nas nie rozpieszcza: temperatury w najlepszym razie październikowe, a i słonko nie jest częstym gościem. Ale ciągle znajduje w ogrodzie coś nowego, więc stanowczo to nie jesień
Nie i koniec. Za wcześnie. U nas większość lata było mocno deszczowo i nie udało mi się nacieszyć ogrodem, więc teraz stanowczo żądam ciepłej i słonecznej jesieni
Oby to coś dało...
Zatem nowości
Zakwitła kobea. Siana nieco później zdążyła. Na razie biała, ale i fioletowa dzielnie się pnie po płocie, więc tylko czekać...

Kwitnie także tygrysówka. Dobrze, że ą zauważyłam, bo schowała się w liściach sąsiedniej dalii. A że kwitnie tylko jeden dzień trzeba na prawdę mieć refleks

Zakwitł także powojnik bylinowy Praecox od pewnej forumki. U niej rósł przed ogrodzeniem i gdy przerabiała ten fragment zapragnęła się go pozbyć. Wykopywany był dość brutalnie, bo korzenie okazały się ogromne
i miałyśmy obawy, czy coś z niego będzie. Jak widać niepotrzebnie...

Przyszedł czas także na pierwszą chryzantemę. Niestety nie pamiętam odmiany, bo mi się pomieszały

Kolejna lilia

Powtarzają
Garden of Roses. Kupiłam ją po tym, jak zobaczyłam ją u forumowym ogrodzie. Kocham ta różę i nie żałuje zakupu!

Ritausma także od forumki. Była malusieńka tak, że posadziłam ją w tymczasowym miejscu. Jesienią czeka ją przeprowadzka, bo to duża róża. Już sporo urosła i bardzo ładnie kwitnie.

oraz kilka tygodni u mnie - Bright as a Button

i nie mogę się opanować - Purple Haze

A tego się nie spodziewałam

Kupiłam sobie także nową jeżówkę Kim's Knee High

Miłego weekendu
Oby nie padało 

CD nastąpi, bo internet mi siada

Pogoda jakoś ostatnio nas nie rozpieszcza: temperatury w najlepszym razie październikowe, a i słonko nie jest częstym gościem. Ale ciągle znajduje w ogrodzie coś nowego, więc stanowczo to nie jesień

Zatem nowości

Zakwitła kobea. Siana nieco później zdążyła. Na razie biała, ale i fioletowa dzielnie się pnie po płocie, więc tylko czekać...

Kwitnie także tygrysówka. Dobrze, że ą zauważyłam, bo schowała się w liściach sąsiedniej dalii. A że kwitnie tylko jeden dzień trzeba na prawdę mieć refleks

Zakwitł także powojnik bylinowy Praecox od pewnej forumki. U niej rósł przed ogrodzeniem i gdy przerabiała ten fragment zapragnęła się go pozbyć. Wykopywany był dość brutalnie, bo korzenie okazały się ogromne

Przyszedł czas także na pierwszą chryzantemę. Niestety nie pamiętam odmiany, bo mi się pomieszały

Kolejna lilia

Powtarzają
Garden of Roses. Kupiłam ją po tym, jak zobaczyłam ją u forumowym ogrodzie. Kocham ta różę i nie żałuje zakupu!

Ritausma także od forumki. Była malusieńka tak, że posadziłam ją w tymczasowym miejscu. Jesienią czeka ją przeprowadzka, bo to duża róża. Już sporo urosła i bardzo ładnie kwitnie.

oraz kilka tygodni u mnie - Bright as a Button

i nie mogę się opanować - Purple Haze

A tego się nie spodziewałam

Kupiłam sobie także nową jeżówkę Kim's Knee High

Miłego weekendu

CD nastąpi, bo internet mi siada

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Aniu, jeżówka śliczna. Ten sezon zaliczam do jeżówkowych i poluję, poluję..Kobea wypasiona. Moja zaszczyciła mnie kilkoma kwiatami, ale i tak się cieszę, bo już spisałam ją na ...kompost. 

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Aniu, u mnie pogoda identyczna jak u Ciebie. Nie zdążyłam się nacieszyć ogrodem, za to ciągle tylko koszenie trawy i wyrywanie chwastów. Marzy mi się długa, ciepła, słoneczna jesień. Ale czy nie mam zbyt wygórowanych wymagań? Kwiatuszki masz śliczne. Piękne róże i ogólnie, cudny ogród 

- sweety
Mariolu (kropelka)! Takie jakieś w tym roku lato było, że większość czasu spędziłam na plewieniu i wycinaniu tego, co niszczył deszcz
Ciekawe, że opady chwastom nie szkodziły, a wręcz przeciwnie. Takie ciasteczko, jak ostatnio będę piekła jutro. Córcia wraca z wakacji
Tyle, że budyń zmienię na waniliowy. Jakoś najbardziej mi smakuje albo waniliowy, albo czekoladowy.
Dla Ciebie niezawodna różyczka White Cover

Bożenko (anezob69)! Bardzo się cieszę, że znalazł się na forum ktoś, kto mieszka 'za miedzą'. Tak na prawdę to nie mam zaplanowanego z najmniejszymi szczegółami ogródka, bo sadzę impulsywnie i szukanie miejsca dla danej rośliny z doniczką w ręku jest na porządku dziennym. Ale nie ubolewam nad tym. Za bardzo uporządkowany, bez odrobiny szaleństwa ogródek zdecydowanie nie jest dla mnie. Zmieniam niewiele, bo według mnie wszystko do wszystkiego pasuje. Niektórym na to stwierdzenie zjeżyły by się włosy na głowie, ale ja tak właśnie myślę. Co oczywiście nie oznacza, że dopuszczam bałagan w ogrodzie. Nie posiadam rabat wstydu, ani kąta z np. rozrzuconymi narzędziami, doniczkami itp. Lubię porządek. Ot taka PPD
Roślina nie musi być wyszukana, by byłą piękna. Takie np. kwiaty tawuły japońskiej...

Aniu (Annes77)! Rano to ja nie tylko nie czuję zimna, ale także - ledwo widzę na oczka
Ale lubię usiąść na schodku ganku i popatrzeć w stronę bramki. Tam mam punkt dowodzenia jak np. sadzę cebulowe. I pomyśleć, że chciałam wyautować stąd zawilce japońskie
A jeżówki kocham i ciągle dokupuje, jak widać wyżej.
Jesteś różana, więc dla Ciebie Ingrid Bergman. Klasycznie i pięknie

Teresko (tesia39)! Ty wiesz, że ja wolę pokazywać niż pisać. Jeśli rozmawiać, to bezpośrednio. Oko w oko
Myślę, że z jeżówkami możesz zaszaleć. Jest sporo niewielkich. A nawet te wysokie za szybko się nie rozrastają... To tak, gdybyś narzekała na brak miejsca. A huśtawka z biedronkami chwyciła mnie za
Choć niektórzy mogliby powiedzieć, że to trochę kicz.
Podobała Ci się - Cubana

Kasiu (kubasia)! Już tydzień minął... Wiedziałam, że spodoba Ci się u Koniora
Fuksje to jednak nie moja bajka, ale trudno odmówić im urody

Sławku! Coś z ciężkiej pracy musi być. Zatem widoki przy myciu okien i możliwość kupienia sobie co nieco
Fajnie, że Ci się podoba!
Sadziec z lokatorem

Małgosiu (Pepsi)! Zwinki przeniosły swoją siedzibę do uszu na głównej rabacie bylinowej i dzięki temu zauważyłam, że zgrabnie poruszają się nawet po wiotkich częściach roślin. A zwinek jest u mnie na prawdę sporo. Na szczęście Okami nie jest nimi ni a nic zainteresowany. Z domu to ja bym najchętniej wychodziła, ale tylko do ogródka. Cóż, kiedy do emerytury jeszcze blisko ćwierć wieku
A w owej szkółce wszystkie jeżówki są po 12 zł. Nie warto zamawiać w internecie. Moje kobee też spóźnione. Na fioletowej nie widzę pączków. Ale jeszcze zdążą...
Lavender Ice

Dorotko (dorotka350)! Nowy gość
Z tym myciem okien to niekoniecznie, choć nowe okna myje się znacznie łatwiej niż te stare, rozkręcane... A szkółka jest świetna. Trudno z niej wyjść bez niczego. Pokazała mi ją forumową Tereska (teniak) i chwała jej za to
Moja ukochana róża Westerland

Milenko (Mandragora)! A po co komu trawnik
Musimy się spotkać. To trwa stanowczo za długo
Moja NN, ale jestem pewna, że Ci się spodoba

Aniu (AnaAn)! A niektórym ta zardzewiałość przeszkadza
Zawilce są niesamowite. Jak je dostałam nie wiedziałam, że są takie fajne. No i mogą rosnąć w głębi rabaty. Koniecznie muszę sobie dokupić inne odmiany.

Maryniu (marpa)! I mnie się podobają, ale wbrew pozorom znalezienie czegoś sensowne, co nie trąci kiczem, a nie kosztuje majątku, nie jest łatwe!
Kłosowiec anyżowy urzekł mnie swym zapachem. No i bzykacze go lubią

Dorotko (DTJ_1)! Uffff... Ulżyło mi. Purple Haze nie jest wielka i to jest jej zaleta. Za to kwitnie niezawodnie przez cały sezon z malutkimi przerwami. Jest zdrowa. Ma piękne kwiaty. Nic tylko kupować!
Hortensja NN uratowana z ogrodniczego przed niechybną śmiercią. Ładna, nie?

Alu (a-nie)! U Ciebie widoki z okna są jeszcze piękniejsze. Ale za to gór nie masz
Hortensja Starburst. Lubię jej limonkowe gwiazdki

Amelko (AmeliaL)! Dziękuję
Dla Ciebie delikatna Satin Haze

Miłko (takasobie)! Staram się, ale wychodzi jak widać
Z przeprosinami Cute Haze

Marzko (Sosenki4)! Jeżówki kupuje na miejscu i całkiem tanio. Nie umiem się i oprzeć. Ostatni 40 minut stałam i wybierałam, by spełnić założenie, że kupię tylko jedną. Ale to zawsze kolejna
Grandiflora - zdecydowanie moja ulubiona hortensja

A dla skrytoczytaczy moje dwa ulubione przetaczniki
Veronica spicata Christa

Przetacznik Christa Buble Gum Veronica Spicata

Dla Ciebie niezawodna różyczka White Cover

Bożenko (anezob69)! Bardzo się cieszę, że znalazł się na forum ktoś, kto mieszka 'za miedzą'. Tak na prawdę to nie mam zaplanowanego z najmniejszymi szczegółami ogródka, bo sadzę impulsywnie i szukanie miejsca dla danej rośliny z doniczką w ręku jest na porządku dziennym. Ale nie ubolewam nad tym. Za bardzo uporządkowany, bez odrobiny szaleństwa ogródek zdecydowanie nie jest dla mnie. Zmieniam niewiele, bo według mnie wszystko do wszystkiego pasuje. Niektórym na to stwierdzenie zjeżyły by się włosy na głowie, ale ja tak właśnie myślę. Co oczywiście nie oznacza, że dopuszczam bałagan w ogrodzie. Nie posiadam rabat wstydu, ani kąta z np. rozrzuconymi narzędziami, doniczkami itp. Lubię porządek. Ot taka PPD

Roślina nie musi być wyszukana, by byłą piękna. Takie np. kwiaty tawuły japońskiej...

Aniu (Annes77)! Rano to ja nie tylko nie czuję zimna, ale także - ledwo widzę na oczka

Jesteś różana, więc dla Ciebie Ingrid Bergman. Klasycznie i pięknie

Teresko (tesia39)! Ty wiesz, że ja wolę pokazywać niż pisać. Jeśli rozmawiać, to bezpośrednio. Oko w oko

Podobała Ci się - Cubana

Kasiu (kubasia)! Już tydzień minął... Wiedziałam, że spodoba Ci się u Koniora

Fuksje to jednak nie moja bajka, ale trudno odmówić im urody

Sławku! Coś z ciężkiej pracy musi być. Zatem widoki przy myciu okien i możliwość kupienia sobie co nieco

Sadziec z lokatorem

Małgosiu (Pepsi)! Zwinki przeniosły swoją siedzibę do uszu na głównej rabacie bylinowej i dzięki temu zauważyłam, że zgrabnie poruszają się nawet po wiotkich częściach roślin. A zwinek jest u mnie na prawdę sporo. Na szczęście Okami nie jest nimi ni a nic zainteresowany. Z domu to ja bym najchętniej wychodziła, ale tylko do ogródka. Cóż, kiedy do emerytury jeszcze blisko ćwierć wieku

Lavender Ice

Dorotko (dorotka350)! Nowy gość

Moja ukochana róża Westerland

Milenko (Mandragora)! A po co komu trawnik

Moja NN, ale jestem pewna, że Ci się spodoba

Aniu (AnaAn)! A niektórym ta zardzewiałość przeszkadza

Maryniu (marpa)! I mnie się podobają, ale wbrew pozorom znalezienie czegoś sensowne, co nie trąci kiczem, a nie kosztuje majątku, nie jest łatwe!
Kłosowiec anyżowy urzekł mnie swym zapachem. No i bzykacze go lubią

Dorotko (DTJ_1)! Uffff... Ulżyło mi. Purple Haze nie jest wielka i to jest jej zaleta. Za to kwitnie niezawodnie przez cały sezon z malutkimi przerwami. Jest zdrowa. Ma piękne kwiaty. Nic tylko kupować!
Hortensja NN uratowana z ogrodniczego przed niechybną śmiercią. Ładna, nie?

Alu (a-nie)! U Ciebie widoki z okna są jeszcze piękniejsze. Ale za to gór nie masz

Hortensja Starburst. Lubię jej limonkowe gwiazdki

Amelko (AmeliaL)! Dziękuję

Dla Ciebie delikatna Satin Haze

Miłko (takasobie)! Staram się, ale wychodzi jak widać

Z przeprosinami Cute Haze

Marzko (Sosenki4)! Jeżówki kupuje na miejscu i całkiem tanio. Nie umiem się i oprzeć. Ostatni 40 minut stałam i wybierałam, by spełnić założenie, że kupię tylko jedną. Ale to zawsze kolejna

Grandiflora - zdecydowanie moja ulubiona hortensja

A dla skrytoczytaczy moje dwa ulubione przetaczniki
Veronica spicata Christa

Przetacznik Christa Buble Gum Veronica Spicata

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Aniu i ja do zachwytów przyłączam się , niesamowite wrażenie robi teraz Twój ogród .
Widać ile pracy włożyłaś a jeżówki jak i pysznogłówki urozmaicają bardzo rabaty swoimi kolorami.
Róże to już inna bajka.
Widać ile pracy włożyłaś a jeżówki jak i pysznogłówki urozmaicają bardzo rabaty swoimi kolorami.
Róże to już inna bajka.
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Aniu coś pięknego
Prawde mówiąc zadroszczę Ci deszczu.U nas popiół i susz , wszystko usycha
Może jesień będzie mokra

Prawde mówiąc zadroszczę Ci deszczu.U nas popiół i susz , wszystko usycha

Może jesień będzie mokra

- sweety
Misiu (lora)! Dziękuję
Mój ogród ma rapem 3 lata. Tak wiele się w nim zmieniło, że gdybym nie miała zdjęć, nie uwierzyłabym, że to wszystko było możliwe. No i wszystko zrobiłam sama
Jest kolorowo, bo ja tak właśnie lubię!
Dla Ciebie moje dzielżany

Jadziu (e-babcia)! U nas deszczu za dużo. U Was za mało. Szkoda, że nie jest po równo
Ja z kolei chciałabym słonecznej i suchej jesieni!
Moje mieczyki

Dla Ciebie moje dzielżany

Jadziu (e-babcia)! U nas deszczu za dużo. U Was za mało. Szkoda, że nie jest po równo

Moje mieczyki