Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Post »

jode22. Twoje obserwacje dokładnie zgadzają się z moimi. Ale odmiany też są różne i różnie się zachowują. Muszę w końcu trafić na idealną.
anym, tę latarenkę na tarasie wymyślił mój M i sam wykonał. Wieczorem ładnie oświetla ona taras i rośliny. A śnieżną zimą wygląda to szczególnie urokliwie.
dorcia7, lubię takie kuliste formy, zarówno w roślinach, jak i w gadżetach. Kule czasem zasłaniają puste miejsca czekające na wsadzenie żurawek.
Margo, nic staconego, przyjedź kiedy chcesz, to sobie posiedzimy na tej ławeczce. Chyba że śnieg ją zasypie, to wtedy zapraszam do chałupy.
Dorotka, ja kupiłam ten floks w szkółce w Pęchcinie. Było tam mnóstwo odmian. Trudno się było zdecydować. A Abrahamka kupilam też tam, w donicy. Pokażę kiedyś, jak już będzie większy, na razie jest tylko zwyczajną zieloną sadzonką, która właśnie stara się u mnie zadomowić :D
Ilonko, jak miło Cię czytać :) Zauważyłaś wśród moich fotek tego ładniutkiego rozchodnika. Mam nadzieję, że szybko mi się rozrośnie i będę mogła uzyskać więcej kępek, bo taka jedna to niknie w ogólnym widoku. O tej porze zawsze sobie przypominamy o rozchodnikach, bo nadają teraz cudownego jesiennego klimatu w ogrodach. A tulipanki i ich fotki przypominają nam o konieczności zakupu cebul i zaplanowania wiosennych widoków. Wiem, że też już u siebie sadzisz albo będziesz to robić lada chwila.
Katja, ten rozchodnik bardzo mi się spodobał w szkółce, w której byłam. Bardzo bym chciała, żeby nie wyrastał za wysoko, tylko pozostał taki niziutki. A Matrona co prawda jest dość wysoka, ale tak jak piszesz, ładnie stoi na baczność, nawet w pólcieniu.
Wszystko zależy od ogrodu. Różnie to bywa u różnych osób.
Pulpa, oj, przydałyby Ci się Aniu teraz takie rozchodniki. Jestem pewna, że za rok o tej samej porze już one będą gościć na twoich rabatach.
Helios, ja mam dokładnie taką samą sytuację jak Ty. U szczytu skalniaka pod dębem ozchpdnik stoi, a niżej leży. Ta sama odmiana. Ja mam tę podstawową odmianę w kilku miejscach ogrodu, a wyglądają jak zupełnie różne pod każdym względem.
Marzena06, witaj ponownie! Miło mi, że mnie znowu odnalazłaś. A takiej rady jak twoja odnośnie rozchodników właśnie mi było potrzeba. Przycinanie wiosną! No tak! To chyba byłoby skuteczne rozwiązanie. Dzięki bardzo ;:108

A dzisiaj dla was sesja mojej październikowej hortensji Bombshell. W tym roku wprost nie mogę się na nią napatrzeć. A w zeszłym była zupełnie brzydka. To wspaniały rok dla hortensji. Tylko trzeba je podlewać, podlewać i jeszcze raz... podlewać.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też lubię kule,ale jeszcze się nie dorobiłam,bo te co widziałam to cena zaporowa,czekam na jakąś okazyjną
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Nigdy bym nie wpadła na to, żeby przyciąć rozchodnika ;:oj
Ciekawe tylko, czy odbija się to w jakiś sposób na kwitnieniu...później kwitną ?
Wandziu patrząc na przepiękne hortensje dochodzę do wniosku, że muszę dokupić kilka, aby wzbogacić jesienny ogród.
Co prawda kupiłam dwie na wiosnę, ale tradycyjnie zrobiono mnie w...yhy yhy...i obie są takie same mimo tego, że etykietki obiecywały całkiem coś innego.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

No dałaś po oczach hortensjami! Cieszą oko! W tych niskich promieniach wyglądają rewelacyjnie!
Z tym podlewaniem, to większość roślin tak ma. Też dygałam z konewkami, ale to przez to, że pod brzozami tak po prostu trzeba...
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniała :!: a jak liście jej się przebarwiły. Tak musi być dobry rok dla hortensji bo moje sadzone w tym roku wszystkie ładnie kwitły - już się nie mogę doczekać co będzie za rok :D
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU....jak to dobrze u Ciebie bywać, mało że hortensje można podziwiać to jeszcze wiem jak postąpić na wiosnę z rozchodnikami.....choć ja nie przycinam i mi się aż tak mocno nie rozłażą ale za to rzadkie są.
U mnie dzisiaj jak w maju... ;:3 dużo czego i Tobie życzę. :wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Wandeczko :) śliczna jest ta hortensja. ;:138 ;:138 ;:138
A na Twoich zdjęciach w pięknym świetle jeszcze ta jej uroda bardziej błyszczy. ;:oj
O tym przycinaniu niektórych bylin było kiedyś w jednym z programów Monty Dona.
Tylko tam na wyspach wiosna przychodzi znacznie wcześniej a jesień też jest raczej łagodna.
Ale i my możemy próbować takich metod. Tylko chyba po takim przycięciu przyda się roślinę podkarmić nawozem z dużą zawartością fosforu i potasu, mniej z azotem.
:wit
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Hortensje cudne o tej porze roku (zresztą, latem też ;:65 ) - a u mnie drugi rok nie kwitną ;:145 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Bombshell jest śliczna ;:167 . Nie mam jej jeszcze, ale chyba nadrobię to niedopatrzenie ;:224 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Pewnie, że w przyszłym sezonie już będę mieć rozchodniki :heja . Napaliłam się na nie "jak szczerbaty na suchary" i nie odpuszczę :;230 .
Jako, że dzisiaj nic mi się nie chciało robić, pobuszowałam trochę po forum i w jakimś wątku przeczytałam Twoj wpis, że masz ok. 150 odmian róż. Dobrze widziałam? ;:oj . Uwielbiam róże, ale nie mam dla nich dobrego miejsca i pozostaje mi oglądanie ich u innych.To znaczy mam 12 krzewów, takich 8- letnich pnących, ale to ma się nijak do innych miłośniczek róż. O nowych odmianach nawet nie mam co marzyć, ale nie rozpaczam, bo to też by nic nie dało; jest, jak jest ;:222 .
Twoja hortensja Bombshell jest niesamowita ;:63 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Wandziu ileż ja tu się dowiaduję ;:oj Rozchodniki,gdyby zechciały stać ;:224 ,byłyby piękną ozdobą ogrodów.I tu Helence przyznam rację,mam takie zapomniane na skalniaku,stoją,jak żołnierze na apelu a tam,gdzie mi zależy wyłożyły się bezwstydnie.Dzisiaj dostały kija i taśmę.Od razu inaczej.Pisałaś o przycięciu liliowców,chyba lepiej tak robić,bo rzeczywiście zawalają rabaty.
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nie wiem, czy czytałas u mnie, ale na razie na wyjazdy nie mam czasu.
W tygodniu tyram w pracy, a w weekendy nadrabiam tyranie w domu i ogrodzie
Ale mam nadzieje na spotkanie w przyszłym roku
Może tym razem u mnie?
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Wandziu dałaś po oczach ta hortensją ,ślicznota ,ja się w tym roku nie mogę się napatrzeć na swoją limelight,jaka cudna ,w życiu bym nie pomyślała , a ja ją posadziłam w takim kącie ,aż wstyd mi teraz :oops: co do rozchodników to tnijcie naprawdę warto one tak samo jak chryzantemy potrzebują cięcia, a same się przekonacie :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sesja Bombshell pięknie wybarwiona w promieniach słońca ;:3 Ja mam jeszcze małą,będę czekała aż wyrośnie ;:65
Rozchodnika mam jednego,strasznie się podkłada,rośnie w cienistym miejscu,chyba go przesadzę na słoneczko ;:224
Tulipany na razie leżą,ale w środę pewnie je już wkopię oraz inne cebulowe ;:108

Miłego weekendu Wandziu :wit
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Twoja bombshell od razu wpadła mi w oka, Miałam ją na liście, ale niestety na naszych pomorskich targach jej nie mieli. Jest piękna, będę jeszcze szukać.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”