Ogród Madzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Madzi

Post »

Madziu-najpierw poczytam o niej :wit pw
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madzia, to ja się już cieszę ogromnie. :D I czekam ;:196
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Orszelina i guzikowiec pięknie kwitną ;:167

Szkarłatka to prawdziwy potwór, a te kwiatostany - mnie powalają na kolana!

Muszę obejrzeć moją czeremchę, ale nie widziałam na niej owoców - chyba;:124
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

A ja tam byłam i te wszystkie wspaniałości widziałam na własne oczy ;:oj.

Witaj, Madziu :wit.
Do dziś nie mogę otrząsnąć się z wrażenia, jakie na mnie wywarł Twój ogród.
Relacja z wizyty u mnie (jeśli zechcesz zajrzeć ;:218).
Właśnie wtedy mówiłam Ci, że moja katalpa nie tworzy strąków i co? Po powrocie do domu ujrzałam na moim drzewku kilkanaście długich fasolek. Pokazały się pierwszy raz po 12 latach :shock:.
Jeszcze raz wielkie dzięki za ten niesamowity pokaz ;:180.
Zaiste, powinnaś bilety zwiedzającym sprzedawać :!:

Pozdrawiam serdecznie - Jagoda
stokrotka1805
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Madziu!
Jestem pełna uznania dla Twojej pracy ;:180 . Ja też mam spory areał, ale jeszcze w większości to łąka. Niestety, od kiedy miałam możliwość
zagospodarowania, to już sił brakuje i zdrowie nie to, co było niegdyś. Brak też zainteresowania ze strony rodziny, a sama już niewiele mogę.
Jedna osoba niewiele może, a pesel też na wiele nie pozwala.
Pozdrawiam Cię serdecznie, życzę dużo zdrowia i wytrwałości, bo ogród masz cudny.
Lidka
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Witam wszystkich miłych gości, zwłaszcza tych nowych :wit

W końcu zaczął padać deszcz. Ogród odetchnął i ja też - od podlewania. Większe, zadomowione rośliny dały sobie co prawda radę bez dodatkowego nawadniania (szczęśliwie od maja padało średnio raz na 2 tygodnie), ale wszystko, co zostało wsadzone w tym sezonie - trzeba było przynajmniej raz na tydzień porządnie nawodnić. A że ciśnienie nikłe - trochę czasu to zajmowało. Szczęśliwie - z całą odpowiedzialnością - ogłaszam koniec suszy w moim rejonie (gdzie indziej pewnie też). W wielu wątkach czytam o odczuciu zbliżającej się jesieni. Tak...nadejdzie nieuchronnie, ale zanim to nastąpi - mam nadzieję, że wrócą jeszcze, choć na krótko, słoneczne gorące dni. 150 metrów od domu mam duże jezioro, w którym już od dawna codziennie pływam. Wczoraj po raz pierwszy od długiego czasu zrobiłam przerwę. Woda wciąż bardzo ciepła, ale powietrze tak sobie, a wiatr był do tego dość mocny.

Wczoraj, po długo oczekiwanym deszczu ruszyłam do ogrodu, sierpień - świetny czas na przesadzanie wielu roślin. Przeniosłam rabarbary, rozsadziłam część pozostałych siewek języczki i wsadziłam zakupione niedawno:

leycesteria formosa,
wiśnie wczesne 'Kojou-no-mai' i 'Mikinori',
dereń kwiecisty,
kalina hordowina 'Aureovariegata',
magnolia gwiaździsta 'Waterlily' ,
bambus karłowy Variegatus,
sosna oścista.

Do sosny ościstej robiłam już podejście - niestety - należy do roślin znakomicie znoszących suszę i jałowe, piaszczyste podłoże oraz nawet tęgie mrozy. Niestety, ostatnia, rozmazana zima zrobiła swoje - nadmiar zimowej wilgoci bywa zabójczy dla tego drzewka. Leycesteria chodziła mi już długo po głowie - kopczykowana powinna bardzo dobrze sobie radzić. Kwitnie na młodych pędach (jak budleja), więc tych zmarzniętych nie szkoda. Posadziłam ją obok hibiskusów bylinowych, razem stworzą kwitnącą kępę późnym latem i jesienią. Właśnie, uwielbiam takie późno kwitnące rośliny - przedłużają lato nieraz do połowy października...

Jutro postaram się wstawić trochę fotek.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Magda, na te fotki czekam z niecierpliwością ;:65 . Jak Ty zdążyłaś między tymi opadami tyle zrobić ;:224
Mnie się nic nie udało :(
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

:wit
Podziwiam ogromniaste hortensje ;:oj ;:oj .Swoje musze w przyszłym sezonie porządnie dokarmić ,bo takie maluchy rosną .
Na jakiej ziemi rośnie u ciebie szkarłatka ,bo z mojej nic nie zostało .Była jakaś siewka i się zmyła .
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Iwonko,

zrobiłam nawet więcej, bo wypieliłam część ogrodu. Ale powiedzmy sobie szczerze. Tego pielenia to dużo nie było, bo chwasty to chyba u mnie gatunki ginące...A jak chodzi o przesadzanie - miałam przygotowane wcześniej miejscówki. Do kilku zakupionych krzewów musiałam zrobić nowe - z tym było najwięcej roboty, ale się jakoś dało. ja zrywam tylko trochę darni, placek o średnicy około 70 - 80 cm i sadzę krzewy w tak przygotowane talerze. Później pozostaje jedynie opryskać brzegi rund-upem i gotowe.

Andrzejku,

szkarłatka rośnie na glebie piaszczysto - gliniastej, zeszłej jesieni rzuciłam jej trochę obornika końskiego ze słomą.
Z pozdrowieniami, Magda
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

U mnie coś jej nie pasowało .Muszę się za nią ponownie rozejrzeć i wsadzić w inne miejsce
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Zapomniałam dodać - szkarłatka lubi dużo słońca.
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

;:7
A ja się zawsze boję rund-uopu , wytrzepuję każde źdźbło trawy z ziemi i plewię , może powinnam jak Ty , ale co potem robisz z trawnikiem , jakieś obwódki by było łatwiej kosić ? Z doświadczenia wiem że natura nie lubi pustych miejsc , jak zabezpieczasz takie miejsca szczególnie pod mniejszymi roślinami ?
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Moniko,

mniejsze rośliny - byliny wraz z niektórymi krzewami - rosną na rabatach. Talerze wokół nich oraz większych drzew i krzewów opryskuje tylko po brzegach. Przed posadzeniem nowego drzewka środek talerza wycinam szpadlem a darń wywalam na kompost. Brakującą ziemię donoszę z dojrzałej pryzmy lub kretowin. Gleba pod wszystkimi roślinami jest sciółkowana słomą lub trocinami, chwastów tam prawie nie ma. Obrzeży nie mam, bo byłaby to kolejna rzecz do zrobienia a potem omijania przy koszeniu - w końcu to bym się na śmierć z tym zarobiła. A tak jadę sobie kosiarką po brzegu takiego talerza i luzik. Jeżeli gdzieś niewygodnie wjechać kosiarką - używam kosy spalinowej. Aha, jeżeli planuję nową, dużą rabatę to robię tak: w jednym roku upatrzone miejsce opryskuję rund-upem, po około trzech tygodniach grubo ściółkuję słomą z końskim gnojem i tak zostawiam. W kolejnym roku wiosną rabata jest gotowa do obsadzenia (nawet bez przekopywania tego wszystkiego).
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Czyli kochana tylko pozazdrościć , ja przy zakładaniu kolejnej rabaty zawsze się urobię jak koń , zresztą , co ja tu przy swoich rabatkach , Madziu - kochana trzymam kciuki i jeśli potrzebujesz do pomocy , bo mojej ziemi za mało na zmiany .... ;:219 kocham prace ogrodowe a do następnego urlopu tak daleko ,,,,, ;:145
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dziś swoją uwagę skierowałam na warzywniak. Pozbierałam całą masę fasolki, ogórków, cukinii. Powyrywałam chwasty - po raz ostatni, teraz już tylko zbiory i na koniec - przekopanie. Zaczynają się maliny, więc poprawiłam sznurki, dzięki którym pędy nie pokładają się, a zbieranie owoców nie wiąże się z przedzieraniem przez gąszcz. Powycinałam też po raz ostatni (wcześniej robiłam to w maju i na początku lipca) wszystkie zbędne pędy nadmiernie zagęszczające zagony, a że trochę tego mam - urobiłam się po pachy. Teraz wygląda tak:

Obrazek

Dojrzewa aronia, jeżyna bezkolcowa i winogrona - te już można jeść:

Obrazek Obrazek

Obrazek

Magnolia niezmordowana:

Obrazek

Kwitnie ostatnia funkia:

Obrazek

Vanille Fraise:

Obrazek

Phantom:

Obrazek

Samosiejne paprocie między kamieniami:

Obrazek

Jakieś ptaki zżerają dojrzałe owoce szkarłatki. Coś mi się widzi, że powinnam się spodziewać siewek tej rośliny w całym ogrodzie...

Obrazek

Jan Paweł II:

Obrazek

Zawilce z hortensjami:

Obrazek

Obrazek

Rozwinięty kwiatostan leycesterii i jej owoce:

Obrazek
Z pozdrowieniami, Magda
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”