Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Post »

Miluś cześć kochana ,widzę u ciebie pięknie ukwiecone rabatki .Dalijki takie ciężkie od kwiatów ,że aż się polożyły .Piesio na leżaku ,to się nadaje do kalendarza .Zdjęcie roku :lol: Dziś ostatni dzień ,który był wypełniony dodatkowymi obowiązkami ,więc planuję otwarcie nowej części .Może jutro lub w niedzielę ,o ile mi mój lap pozwoli ,bo ostatnio długo byłam od wszystkiego odcięta .Wszystko mi się psuje ,to wygląda na jakiś spisek :;230 Pozdrawiam Cię Miluś ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Milenko prześlicznie wyglądają kocanki na tym tle, ja też je pamiętam z dzieciństwa i z bukietów zimowych ;:108
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Milenko ;:196 ostatnio mało mnie na forum wpadam czasami coś napiszę i znikam ...
dziś troszkę jestem dłużej oczywiście nadrabiam, zaległości...
dalie masz cudne właśnie też marzyłam o niskich a mam tak wybujałe jak nigdy mało kwiecia i też mam podpórki bo inaczej leżały by na ziemi...
... kocanki na tle domu pięknie wyglądają... ;:138
..cieszę się że udało Ci się przyciąć tuje... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Wita. Zobaczyłam jak masz kolorowo, Reszta na jutro. Idę sprzątać pourlopowo ogród.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Milenko,pięknie wyszła rabatka z daliami, groszek bylinowy mogę ci dać albo nasiona bo na pewno będzie dużo,miłej niedzieli życzę
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Witaj Milenko :wit Rabatka z daliami - śliczna :) Kocnek nie ścinaj, bo urokliwe są bardzo a hortensjach to już nie wspomnę ;)
Muszę i ja hortensję sobie sprezentować. Ostatnio widziałam u Grażynki forumowiczki - też ma śliczne . Czy one potrzebuja dużo podlewania ? Ja jak Madzia weekendowa ogrodniczka... , to raz w tygodniu wystarczy je zasilić wodą ?
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Milenko :wit
No,piękne,,piekne masz te dalijki, ;:333
I masz racje dla takich widoków można męczyć sie i z wykopkami :D
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Madziu - hortensje faktycznie kochają wodę, więc przy tylko weekendowym podlewaniu może być ciężko. Chociaż pod moim dawnym blokiem na osiedlu rosła piękna, ogromna ogrodówka, której nikt nie podlewał, kwitła jak szalona co roku. Słonko miała tylko przez chwilę wcześnie rano i dosłownie może parę minut przed zachodem słońca. Myślę, że swojej powinnaś też poszukać bardzo zacienione miejsce, wtedy bez podlewania raczej sobie poradzi.

Ewo - dlatego jakoś nie mam serca do piwonii.. Podpórki muszę koniecznie jeszcze dokupić, mam jeszcze parę roślin, którym podwiązanie dobrze zrobi.

Olu - fajnie, że już jesteś :wit Kocanki też kojarzę z dzieciństwa, tylko nijak nie potrafię ich zlokalizować w pamięci (ogródek babci? może prababci? czy jeszcze inny?). Może nie są tak efektowne jak np. dalie, bo na dość wysokiej łodydze jest tylko kilka niewielkich kwiatostanów, ale mają swój urok.

Joasiu - nie narzekałam, tylko się martwiłam :) Nazwy znam, sadziłam: Adę, Filipinkę, Hartenaas, Jolę, Franz Kafkę, Sonatę, Lolitę i Lilkę. Franz Kafki kwiatostanu jeszcze nie widziałam, być może bulwa była wysuszona po długiej zimie.

Agness - dziękuję ;:196 Też jestem z nich bardzo zadowolona, chyba przypasowało im miejsce, bo w części ogrodu, gdzie mam wysoki poziom wód gruntowych mogłyby nie dać rady.

Halinko - dziękuję za miłe słowa :D

Krysiu - a ja własnie "wykończyłam" moją pokrzywówkę. Ilość skrzypu w ogrodzie wręcz mnie przeraża.. Czy skrzyp również kwitnie? Przeraża mnie trochę myśl, że mogłabym go rozsiać robiąc gnojówkę z niego w nieodpowiednim momencie..

Ewuniu - rozalko - dobrze, że wreszcie wszystko u Ciebie wraca do normy. Może wreszcie trochę odetchniesz. Wątek widzę już jest, wczoraj niestety czas nie pozwolił mi zajrzeć na forum. Dalijki wyrosły tak pięknie dzięki Twoim bezcennym radom, bez których tak początkująca ogrodniczka jak ja nie poradziłaby sobie ;:196

Iwonko - kocanki przy tak małych kwiatostanach mogłyby być ciut niższe - moje wyrosły na metr i wyglądają jak wyrośnięte małolaty :D

Misiu - jesienią chętnie się podzielę tymi niskimi - faktycznie są bardziej urodziwe. Przede wszystkim szybciej zakwitają (przynajmniej u mnie), mają więcej kwiatów no i aż tak bardzo się nie pokładają ;:108 Tuje w większości od góry przycięłam już jakiś czas temu, teraz cięliśmy głównie boki od strony sąsiada i ostatnie kilka sztuk od góry, przede wszystkim te, do których nie było dostępu z naszej działki. Niestety eMkowi zachwiały się proporcje i 3 sztuki za altaną wyszły krótsze.

Aniu - tak dawno Cię nie było na forum, już myślałam, że zniknęłaś całkowicie. Dobrze, że to tylko przerwa urlopowa :) Mam nadzieję, że wypoczęłaś ;:333

Martuś - jesienią na pewno będę zaglądać do Twojego wątku sprzedażowego, wszystkie roślinki od Ciebie mają się wyjątkowo dobrze. Groszek bylinowy chętnie zaproszę nad strumyk pod płot, nawet lepiej, że on nie pachnie, bo przyznam, że pachnący jak dla mnie... pachnie dość nieciekawie ;:218

Asiu - już pisałam wyżej Madzi - ja swoim hortensjom leję codziennie 10 litrową konewkę wody, często rano i wieczorem. Ale moje mają dość słoneczne miejsce. Wg mnie warto spróbować, ale koniecznie w cienistym miejscu - tak jak pisałam wyżej miałam do czynienia z piękną ogrodówką, nigdy nie podlewaną, ale miała miała bardzo mało słońca. Moim skromnym zdaniem w cieniu i podlewane obficie w weekend mogą sobie poradzić.

Aniu - :wit dziękuję ;:196

Wczoraj miałam małego pomocnika, który przyjechał ze swoją kosiareczką. Jak niewiele potrzeba dzieciom do szczęścia - moczenie rączek w wiaderku i chłodzenie wszystkich dorosłych po kolei dostarczyło radości na dobrą godzinę :D

Obrazek

Koszenie trawnika w godzinach wieczornych zmieniło się w koszenie cięższym sprzętem :)

Obrazek

Liczi od rana pokrzywdzony przez los - skakanie po kwitnącym trawniku znowu skończyło się użądleniem pszczoły. Na szczęście dookoła było wiele chętnych rąk do pożałowania :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwsze symbole jesieni:

Obrazek

Obrazek

Gaurę kupiłam ze względu na to, że kwitnie cały sezon - nie zawiodła mnie :)

Obrazek

Dalia Hartenaas:

Obrazek

Moja ulubiona część ogrodu:

Obrazek

Obrazek

Bukietówka nn - może komuś uda się ją zidentyfikować?

Obrazek

Zeżarta (pewnie przez opuchlaki) azalia :evil:

Obrazek

Buczek od czasu posadzenia nie wypuścił żadnego nowego pędu:

Obrazek

Liatry - królowe sierpnia:

Obrazek

Obrazek

Zakwitła ponownie (aż 1 kwiatem ;:224 ) Nelly Moser - w pierwszym kwitnieniu miała kwiaty białe :roll:

Obrazek

Vyvyan Pennel też powtarza kwitnienie, kwiaty już niestety nie są pełne:

Obrazek

Flammentanz zaczyna się rozrastać, sundaville wreszcie kwitnie tak jak powinna:

Obrazek

Pierwsze przebarwienia na Vanille Fraise:

Obrazek

A w domu nowy storczyk od ponad miesiąca nie stracił ani jednego kwiatka. W tym czasie podlałam go tylko raz:

Obrazek

Kochani, miłej niedzieli dla Was i dużo przyjemnego cienia ;:173
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Okusia jak na razie (odpukać) żadna nie użądliła, choć gania po ogrodzie jak szalony :D
Co do powojników, to bywa, ze te pełne kwity pojawiają się na drugorocznych pędach, a na jednorocznych są pojedyncze. Może z Twoim też tak jest?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Podziwiam hortensje. Niestety też niezłam nazwy tej o duzych delikatnych kiściach kwiatów.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Milenko, buczkiem się nie przejmuj, one tak mają. Mój w pierwszym roku po posadzeniu też nic nie wypuścił. W tym roku troszke nabrał ciałka :D
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Witam moja ulubienice :wit :wit
Piękna chortensja :wit :wit

-- 4 sie 2013, o 15:46 --

Witam moja ulubienice :wit :wit
Piękna chortensja :wit :wit
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Milenko, to na razie muszę się wstrzymać z hortensjami :( Niestety u mnie cienia nie uwidzisz . Taka Sawanna :;230
Ale Twój ogród, to bajka :)) żywopłot wygląda niesamowicie, te wielkie wysokie thuje , super ! ;:215
Psiaczka szkoda, pewnie łapka mocno bolała..., bo chyba w łapę go pszczoła użądliła ?
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Milenko a ja mam pytanie odnośnie gaury, czy ty ją jakoś przycinasz? aby wymusić u niej długie, obfite kwitnienie?
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Biedna psinka, pomiziaj od mojej Kropeczki ;:196
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Zablokowany