Róże 2013/2014 - Gosia
- daysy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże 2013/2014 - Gosia
Piękne miejsce. Bardzo lubię ogrody botaniczne. Gosiu czy te wysokie drzewa/krzewy to cisy,
Ślicznie się prezentują.

- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Te krzewy to cisy, drzewa pochodzą z lasów liściastych wschodniej części Ameryki Północnej - są to drzewa lasów dębowo-tulipanowcowych. Wśród nich różne gatunki dębów, kasztanów i inne. Robiłam zdjęcia tabliczkom na drzewach - większa część krzewów i drzew była już przebarwiona.
Tu nasze Chopiny - wyglądają lepiej od tych w Europa Rosarium

Tu Winchester Cathedral:

Widziałam też całą rabatę z róż Leonardo da Vinci.
Tu nasze Chopiny - wyglądają lepiej od tych w Europa Rosarium

Tu Winchester Cathedral:

Widziałam też całą rabatę z róż Leonardo da Vinci.
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jejku jak to się rozrośnie to będzie raj 

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
przepiękna ta Persian Yellow a widoku tylu róż zazdroszczę, święta prawda jak to wszystko się rozrośnie będzie raj!
popatrzeć i zachwycać się ogrodami zagranicznymi lubię, ale ważniejsze są nasze w naszym klimacie co tu ukrywać można co nieco zmałpować.
popatrzeć i zachwycać się ogrodami zagranicznymi lubię, ale ważniejsze są nasze w naszym klimacie co tu ukrywać można co nieco zmałpować.
- Deirde
Tak Aniu - Persian Yellow ma dwa lata - czekam jak będzie wyglądać gdy się rozrośnie.
Co do ogrodów - i na odwrót - w Rosarium Europa róże nawadniali przez podlewanie wężami ręcznie, przydałby się im taki wąż ale chyba był to za duży metraż na takie rozwiązanie.
Ja tam robiłam zdjęcia jak u nich wyglądały róże pnące - nasze ogrody różane nie mają wysokich róż, nawet w Koszalinie były średniej wielkości krzaki.
Co do ogrodów - i na odwrót - w Rosarium Europa róże nawadniali przez podlewanie wężami ręcznie, przydałby się im taki wąż ale chyba był to za duży metraż na takie rozwiązanie.
Ja tam robiłam zdjęcia jak u nich wyglądały róże pnące - nasze ogrody różane nie mają wysokich róż, nawet w Koszalinie były średniej wielkości krzaki.
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Piękna róża 

- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Miło będzie zobaczyć różane pole w naszym botaniku.
Gosiu, nieustająco zaglądam do Twojego ogrodu, podziwiając piękne roże i piękne zdjęcia. Dziękuję za wszystkie lekcje poglądowe.
Gosiu, nieustająco zaglądam do Twojego ogrodu, podziwiając piękne roże i piękne zdjęcia. Dziękuję za wszystkie lekcje poglądowe.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Już w tym roku pewnie się nie wybiorę, ale w czerwcu na pewno!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Gosiu, zrobiłaś może zdjęcia tej rabaty z Leonardami? Jeśli tak, to mogę poprosić o zdjęcie?
- Deirde
Ewka - bardzo mi miło, wyjdź do botaniku jak będzie ładnie. Nie wszystkie liście się jeszcze przebarwiły.
Miłka - a dlaczego nie w tym roku?
Dorotka - znalazłam jedno zdjęcie ale nie jest ono ogólne. Na ogólnym jest ta róża ale daleko i w tle. Tak za bardzo jej nie widać. Na tym zdjęciu widać już że róża wbija długie pędy.

Już na zdjęciu widać że jest zdrowa.
Przeglądałam inne zdjęcia - ta róża jest ciekawa:

nie ma trochę liści od dołu ale zgubiła ich niewiele i kwitnie bardzo obficie. Co do następnej - Rumba lub Samba albo podobna - zawsze mnie zastanawiało dlaczego sadzi się róże z podatnością na plamistość. W Warszawie przy Zamku wyglądało to podobnie, ładna różanka ale posadzono tą samą odmianę i róża miała dużo kwiatów na gołej łodydze.

Czym się kierowano przy doborze takich odmian - nie wiadomo.
Miłka - a dlaczego nie w tym roku?
Dorotka - znalazłam jedno zdjęcie ale nie jest ono ogólne. Na ogólnym jest ta róża ale daleko i w tle. Tak za bardzo jej nie widać. Na tym zdjęciu widać już że róża wbija długie pędy.

Już na zdjęciu widać że jest zdrowa.
Przeglądałam inne zdjęcia - ta róża jest ciekawa:

nie ma trochę liści od dołu ale zgubiła ich niewiele i kwitnie bardzo obficie. Co do następnej - Rumba lub Samba albo podobna - zawsze mnie zastanawiało dlaczego sadzi się róże z podatnością na plamistość. W Warszawie przy Zamku wyglądało to podobnie, ładna różanka ale posadzono tą samą odmianę i róża miała dużo kwiatów na gołej łodydze.

Czym się kierowano przy doborze takich odmian - nie wiadomo.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Gosiu czy te węże to takie normalne jak używamy przy podlewaniu, są jakoś "podziurawione" czy specjalistyczne, jak to oceniasz?
- Deirde
Aniu - to raczej są zwykłe podziurawione węże bo nie widać tam jakiś końcówek. Cieszę się że mają podlewanie, u nas w Wlkp jest straszna susza.
Ciekawa jestem jak trzymają się one ziemi, jak pójdę tam znowu to na to zerknę jeszcze raz.
Ciekawa jestem jak trzymają się one ziemi, jak pójdę tam znowu to na to zerknę jeszcze raz.
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Masz rację Gosiu z tą suszą. Dziś wsadzałam róże. Mimo iż w ostatnich dniach padało, to wystarczyło włożyć łopatę na jeden sztych, by przekonać się, że ziemia sucha na wiór. I taka osobista refleksa: Jestem w trakcie remontu dachu i zakładania papy. W piątek i sobotę panowie dekarze musieli zrezygnować z pracy, bo padało i mokro było tak na dachu, że nie sposób było robić. Byłam przekonana, że i w ogrodzie jest mokro, ale gdzie tam, tam gdzie ma być mokro jest sucho i odwrotnie, a niech to...