Kochani, kilka słówek mam dla Was.
Jedno wielkie dziękuję.
Tomek, amarantowy w terminarzu:
29 kwietnia br - zauważyłam pędzik
08 lipca - rozwinął pierwszy kwiatek,
obecnie - rozwinął już wszystkie pąki
Zauważ, że jest to moje kwitnienie. Został przeniesiony wprawdzie tuż po wypuszczeniu pędu z okna wschodniego na zachodnie ( inny pokój), ale w fazie niewielkiego wzrostu pędu. Twój (Mamuśki) jednak zakupiony z kwiatkami. Pewnie kwestia aklimatyzacji.
Grzebiąc dalej w statystykach:

zakupiony w ubiegłym roku rozkwitnięty, miał jeszcze tylko dwa pąki. Kwitł dokładnie 2 miesiące.
Po upływie kolejnych dwóch miesięcy, przedłużył pęd i kwitł znów dwa miesiące. Mam nadzieję, że pomogłam zrozumieć.
Daria, dziękuję. Cieszę się, że moje phal się podobają. Kiedy jednak porównam "holenderskie" parapety -
Loli, Marty i
Alicji - no cóż dodać, byłaś w tych wątkach, widziałaś..
I Ty miłośniczką żółtych? Żółte są piękne, ale niestety jaśnieją z czasem. I nie jest to tylko moje spostrzeżenie.
Justynko, oglądaj do woli.
Jakie zero - a wczorajszy upominek od M.?
Marta, fotki robione zwykłym kompaktem. Marzy mi się coś "lepszego". Ale... najpierw leki i rehabilitacja, potem opłaty, potem storczyki, a potem... już tylko podszewka w portfelu
Madziu, żółta mini (kaczuszka) jest wyjątkowa. Trafił mi się kosmiczny egzemplarz

Choć to niemożliwe, to chciałabym, żeby nigdy nie przekwitła.
Golden beauty nigdy u mnie nie kwitł zbyt obficie, ok. 7 kwiatków, ale jego niesamowity kolor sprawia, że ze wszystkich żółtych prezentuje się najciekawiej. Mam jeszcze jednego storczyka o cytrynowych kwiatach i czerwonej warżce, ale zbiesił się i dotychczas nie wydał pędzika.
Ruda mini wygląda jakby chciała przedłużyć pędy, u innych również jak widzę. Ale jak się okazuje, tylko tak czaruje...
Kasiu, no fajnie się złożyło, że kwitną teraz. Stojąc na oknie wyglądają jak w witrynie kwiaciarni

Ale nie koniec kwitnień jeszcze. Bo co prawda wyżej prezentowane zaraz przekwitną, jednak trzy już tuż, tuż, i kolejne trzy zapączkowane. A może jeszcze brassia i oncidium?
Aniu, też masz Rudą, wiem i cieszę się. Może kolejny Klubik , tym razem - miłośników Rudej?
Dufin pisze:Jeszcze zatęsknisz za 15 storczykami kwitnącymi w tym samym czasie

Jest wyjście. Idę do marketu i kupuję paletkę, dwie