Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek
Mam 18 roślin. Ostatnio jedna straciła głowę, wygląda na to, ze przez nornicę bo była dziura i nad nią suchy kawałek.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- krysp50
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie na razie ślimaków więcej chyba niż roślin
Udało się jednak ochronić cyklanterę od nich: naokoło położyłam urwane liście paproci. Teraz poczytałam w necie, że mogą odstraszać potencjalnych amatorów. Musiałam jednak zbudować płotek na innych amatorów - kotki działkowe upodobały sobie jej smak
Obie "zapory" pomogły i rośnie.

Pozdrawiam Krystyna
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Podobno również gnojówka z paproci jest skuteczna na ślimaki
Nie wiem czemu moja cyklantera ,choć jest już duża nie raczy zawiązywać owoców?

Nie wiem czemu moja cyklantera ,choć jest już duża nie raczy zawiązywać owoców?

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Moja też, co prawda ładnie rośnie kwitnie, ale ma od ok 12 czerwca (toms się chwalił zdjęciami i znalazłam u siebie takie same "cosie"), owocki wielkości ok 5 mm, które wcale sie nie spieszą żeby urosnąć.
Dorota
-
- 500p
A jednak rośnie
dzisiaj pierwsza degustacja, a jak będzie ich więcej mam jeszcze
.
Wracając do cyklantery - u mnie najlepiej rośnie w półcieniu za domkiem w sąsiedztwie chrzanu, może dlatego, ze ma tam stale wilgotną ziemię i nornice tamtędy nie chadzają

Wracając do cyklantery - u mnie najlepiej rośnie w półcieniu za domkiem w sąsiedztwie chrzanu, może dlatego, ze ma tam stale wilgotną ziemię i nornice tamtędy nie chadzają

Dorota
-
- 200p
- Od: 30 mar 2010, o 15:36
Dorcinda, ładne cykusie już masz! U mnie są nadal malutkie i nie wiem dlaczego stoją w miejscu? Cykusia rośnie jak oszalała, ma co najmniej 4 metry, pełno drobnych owocków i jakby na coś czekały, tylko na co? Daję im co jakiś czas nawozu od owcy, kozy i kur wcześniej rozrobionego, pokrzywy a ona tylko się pnie i pnie a owoce od miesiąca jak były małe tak są nadal małe, na co ona czeka? Chciałabym już posmakować jej:)
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Aniu,może za dużo azotu im zapodajesz i zamiast owocować ,idą w busz
U mnie też jeden krzak ( z trzech) ,rosnący przy siatce ładny,mocno rozkrzewiony,obsypany pąkami kwiatowymi,ale owoców
Może teraz,jak porządnie popadało i trochę się ochłodziło zacznie pokazywać owocki.
Jakiej wielkości owoce są najlepsze do jedzenia? Coś mi się obiło o uszy,że 3 cm?
Dorotko,a jaki związek ma cyklantera z oregano kubańskim ?
Pytam,bo też mam oregano,może zmałpuję 

U mnie też jeden krzak ( z trzech) ,rosnący przy siatce ładny,mocno rozkrzewiony,obsypany pąkami kwiatowymi,ale owoców

Może teraz,jak porządnie popadało i trochę się ochłodziło zacznie pokazywać owocki.
Jakiej wielkości owoce są najlepsze do jedzenia? Coś mi się obiło o uszy,że 3 cm?
Dorotko,a jaki związek ma cyklantera z oregano kubańskim ?

Pozdrawiam serdecznie- Ela
Mnie smakowały najbardziej te najmniejsze, 3-4 cm, są chrupiące, smaczne. Natomiast im większe, tym bardziej watowate w śroku i skórka robi się twarda,lekko gumowa. To, co zapamiętałam z zeszłego rokukrynka pisze:

Moja jedna obecnie sadzonka ma kwiaty, ale owoców też jeszcze nie ma.
-
- 500p
Skonsumowane pierwsze 3 sztuki, (na mnie przypadło 1,5). Generalnie smaczna, coś pomiędzy ogórkiem a papryką- wyczułam w tle nawet coś na kształt lekkiej ostrości, mój M. stwierdził, że "smakuje normalnie - warzywami". Jedna największa zaczynała być już lekko watowata, ale smak nadal ok.
Ann33, nie martw się moje też stały ze 2 tygodnie i nagle ruszyły, co ciekawe te największe owoce były w górnej części krzaka, te na dole nadal są małe, więc obejrzyj dobrze całą roślinę. A z azotem faktycznie lepiej nie przesadzać - zbyt rozpieszczone roślinki ani myślą o owocowaniu, ja dałam moim po niecałym wiaderku kompostu w dołek i dalej niech sobie radzą.
Ann33, nie martw się moje też stały ze 2 tygodnie i nagle ruszyły, co ciekawe te największe owoce były w górnej części krzaka, te na dole nadal są małe, więc obejrzyj dobrze całą roślinę. A z azotem faktycznie lepiej nie przesadzać - zbyt rozpieszczone roślinki ani myślą o owocowaniu, ja dałam moim po niecałym wiaderku kompostu w dołek i dalej niech sobie radzą.
Dorota
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Dla mnie w smaku ogórek a papryka to tylko w kształcie. 

- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
Też dzisiaj spróbowałam pierwszy raz cyklantery i powiem szczerze, ze smak nijaki, dobrze, ze tylko cztery sadzonki mam na siatce ale może do jakiegoś gulaszu z cukinią się nada.
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jest lecznicza.
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
No to to akurat ważne jest, muszę poczytać o tym.
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
-
- 200p
- Od: 30 mar 2010, o 15:36
Z moją wszystko w porządku. Od wierzchołka są większe i już jestem spokojniejsza, niedługo będę szamała ogóraso-papryki i zdam relację moich odczuć smakowych.