Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
Witam pierwszy raz siałam pomidorka koktajlowego. i tu mam pytanko-ma on jakieś 10cm-czy należy go uszczykiwać? Bo się kompletnie nie znam. A jeśli tak, to gdzie konkretnie?
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 

- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Moje koktajlowe (miałam już kilka gatunków) nigdy nie wymagały uszczknięci, chyba, że bocznych pędów, gdy było ich za dużo, ale ja uprawiam pomidorki tylko w tunelu i prowadzę na wysoko.roots23 pisze:Witam pierwszy raz siałam pomidorka koktajlowego. i tu mam pytanko-ma on jakieś 10cm-czy należy go uszczykiwać? Bo się kompletnie nie znam. A jeśli tak, to gdzie konkretnie?
Co do Kmicica! Popieram forumowicz - jest to ciekawostka, ale nie smakowa. Zdecydowanie pomidorek gruntowy, zdecydowanie samokończący (u mnie już na poziomie 70 cm) i zdecydowanie nie przypadł mi do smaku (gruba i twarda "skóra"- bo tak bym nazwała ten pseudo miąższ. Z braku chętnych do jedzenia, został przerobiony na suszone pomidory i tak sobie stoi w oliwie.
Mogę polecić do tunelu Rumbę Ożarowską - dość wcześnie zaczęła owocowanie i długo powtarzała, plon miała spory, a pomidorki średniej wielkości (takie akuratne i kształtne) i smaczne w sporej ilości na gronach, praktycznie nie pękały, a to zmora mojego tunelu. Teść uprawiał ją w guncie przy wysokich palikach i też była OK.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

co może byc przyczyną podsychania czubów lici rozsady(wszystkich )
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
odpowiedz znajdziesz w temacie choroby i szkodniki -jakieś 4-5 str wstecz niż ostatnia..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46

Dziś mija miesiąc. To tylko dwa. Wszystkie siedzą w nowej ziemi od dwóch tyg, pH 5,5-6,5.
Podlewane tylko wodą, temperatura 19-21.
Trochę przebarwione liście na tych krzakach co stały na słonecznym parapecie, (zresztą nie znalazłem podobnych opisów objawów na forum) na drugiej połówce okna jest moskitiera, więc promienie nie są bespośrednie i tam są ładne zieloniutkie. Te przebarwione odstawiłem dalej od okna, powinno im wrócić do normy... chyba...
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Jakiej najlepiej wielkości powinna być sadzonka pomidora przy sadzeniu do folii? Moje posadzone 11 marca chcem posadzić w majówkę, niezawcześnie?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Jeżeli mogę jeszcze nawiązać...
Dziwna sprawa z tym Kmicicem.
Z nasion f. Legutko rozsada wygląda normalnie, natomiast z nasion z akcji też takie "dziwolągi" wyrosły
(jak u Cantati)
Dziwna sprawa z tym Kmicicem.
Z nasion f. Legutko rozsada wygląda normalnie, natomiast z nasion z akcji też takie "dziwolągi" wyrosły

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
-
- 50p
- Od: 3 kwie 2011, o 08:30
Proszę o podpowiedź, czy już czas przepikować pomidorki do większego pojemniczka, tj do 0,5l ??
Oto one:
http://img96.imageshack.us/img96/9237/dsc03348kq.jpg
http://img109.imageshack.us/img109/1953/dsc03349k.jpg
http://img707.imageshack.us/img707/8958/dsc03350lj.jpg
http://img28.imageshack.us/img28/5378/dsc03351tf.jpg
Drugie pytanka dotyczy rosy na liściach...
Na noc przykrywam je miniszklarenką, ponieważ na hali temeratura z rana spada nieraz do 12 stopni...
I jak rano zdejmuję, to na liściach jest rosa, widoczna nawet na tych zdjęciach powyżej...
Oto one:
http://img96.imageshack.us/img96/9237/dsc03348kq.jpg
http://img109.imageshack.us/img109/1953/dsc03349k.jpg
http://img707.imageshack.us/img707/8958/dsc03350lj.jpg
http://img28.imageshack.us/img28/5378/dsc03351tf.jpg
Drugie pytanka dotyczy rosy na liściach...
Na noc przykrywam je miniszklarenką, ponieważ na hali temeratura z rana spada nieraz do 12 stopni...
I jak rano zdejmuję, to na liściach jest rosa, widoczna nawet na tych zdjęciach powyżej...
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Poznaję te kubeczki, one mają tylko 200 ml, więc są zbyt małe.
Sama ostatnio z powodu braku odpowiednich kubeczków, zaczęłam obcinać butelki po pepsi i wodzie mineralnej bo te malizny się nie nadają....
Strasznie jasne te Twoje pomidorki ale może to wina zdjęcia ?
Myślę że 12 stopni pomidorkom nie zaszkodzi, gorzej gdyby temperatura spadła jeszcze niżej.
Sama ostatnio z powodu braku odpowiednich kubeczków, zaczęłam obcinać butelki po pepsi i wodzie mineralnej bo te malizny się nie nadają....
Strasznie jasne te Twoje pomidorki ale może to wina zdjęcia ?
Myślę że 12 stopni pomidorkom nie zaszkodzi, gorzej gdyby temperatura spadła jeszcze niżej.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A propos Kmicica jeszcze - ja go posiałam właśnie na przetwory (i San Marzano też
)
Głównie chodziło mi o jakąś odmianę, która miałaby w miarę duże owoce, ale nie za duże, żeby można było je zaprawić w całości "zatopione" w przecierze. Wypróbujemy, zobaczymy

Głównie chodziło mi o jakąś odmianę, która miałaby w miarę duże owoce, ale nie za duże, żeby można było je zaprawić w całości "zatopione" w przecierze. Wypróbujemy, zobaczymy

Pozdrawiam, Dorota
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
RingoJelcz pisze:
Dziś mija miesiąc. To tylko dwa. Wszystkie siedzą w nowej ziemi od dwóch tyg, pH 5,5-6,5.
Podlewane tylko wodą, temperatura 19-21.
Trochę przebarwione liście na tych krzakach co stały na słonecznym parapecie, (zresztą nie znalazłem podobnych opisów objawów na forum) na drugiej połówce okna jest moskitiera, więc promienie nie są bespośrednie i tam są ładne zieloniutkie. Te przebarwione odstawiłem dalej od okna, powinno im wrócić do normy... chyba...
Ringojelcz - chyba te pomidorki lekko przesuszyłeś, a potem nadlałeś ? Przesadź je bo te kubeczki za małe, też miała m w takich chwilowo, ale na Twoje już pora, te przebarwione przesadź do nowej ziemi, staraj się jak najwięcej obczepać starej ziemi, i podlewaj z umiarem i nie przesuszaj

jaroufo
W jakiej ziemi rosną te pomidory ?.
Pytam się, bo Twój problem może być inny niż ten, który zgłaszasz. Możesz nie mieć co wysadzić do gruntu.
Pozdrawiam
W jakiej ziemi rosną te pomidory ?.
Pytam się, bo Twój problem może być inny niż ten, który zgłaszasz. Możesz nie mieć co wysadzić do gruntu.
Pozdrawiam
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
jaroufo, wydaje mi się ale pomidorki są chyba za płytko posadzone, bo liścienie mają dość wysoko. Choć jestem dopiero początkująca.. Poza tym szkoda że pikowane były do tak małych pojemniczków a nie już do większych. Oszczędność czasu by była ;) Ale sama nie wiem ile mi wyjdzie sadzonek więc błędy mogą się zdarzyć każdemu

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Cantati, ale smaka robisz
moje przeciery pomidorowe - różnej konsystencji i o słodkawym i też z chilli smaku się już kończą :/ a tu tyle czasu trzeba czekać na nowe pomidorki
dużo osób poleca kmicica, mi jakoś nie przypadł, zobaczymy jak san marzano i kozulowy na przeciery smakują 

-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
forumowicz wierzę ,że możesz być zmęczony pisząc o nawozach nadających się do podlania rozsady pomidorów ale ja kupiłam nawóz o takich proporcjach - NPK 5,9 : 4,5 : 4,6 mając na względzie to co powtarzałeś by był zrównoważony.