Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
-
- 200p
- Od: 19 maja 2015, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.
Pogoda w tym roku jest wyjątkowo niekorzystna... Wegetacja ruszyła wyjątkowo wcześnie, a później przyszły chłody i przymrozki i trwa to po dzień dzisiejszy... Liczę jednak, że przymrozki, które zapowiadają na dniach będą ostatnimi tej wiosny i wreszcie nadejdzie prawdziwa wiosna. Jako ciekawostke mogę jeszcze powiedzieć, że w moim rejonie przymrozki miewałem nawet w czerwcu, a w lipcu najnizsza temperatura o poranku to +4. Kiepski mikroklimat jak na warzywa ciepłolubne 

- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Doradźcie mi coś na wzmocnienie rozsady. Przez tą pogodę jakieś takie blade, pomimo iż praktycznie ostatnie dni spędzają na balkonie i tylko na noc wracają do domu.
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Moja rozsada od dwóch dni na dworze ,dzisiaj na noc zabrałam na korytarz,bo coś niebo bardzo sie wypogodziło i zrobiło się zimno.Sadzę w wielodoniczki takie 10 po bratkach 3 nasionka i do wysadzania mają akurat bryłę korzeniową ,że przy wysadzaniu się nie rozsypuje,co przy ogórkach jest ważne.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa

-
- 200p
Według Twojego toku myślenia moja rozsada będzie niebawem gotowa do wysadzenia ?wojtek 1984 pisze: Rozsadą kieruje tak żeby w dzień wysadzenia miała dobrze rozwinięty pierwszy liść właściwy( dlatego moja rozsada dopiero kiełkuje)
Tego roku zimni ogrodnicy będą nie co szybciej bo już z wtorku na środę ma być pogrom i duże spadki poniżej zera. Chyba końcem tygodnia będzie można wrzucić rozsadę w pole. A w tak dziwnym roku jeszcze i przymrozek może przyjść na przełomie maja i czerwca, ale lepiej zeby tak nie było...
-
- 50p
- Od: 3 cze 2014, o 19:19
Jak najbardziej Twoja rozsada niebawem do gruntu, lecz przymrozki mogą wszystko pokrzyżować. Naszczęście rozsada ma tą zaletę, że można ją przetrzymać do czasu minięcia zagrożenia ze strony aury.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Konstrukcja w zasadzie gotowa, jeszcze tylko sznurki.

W tym roku szerokość całego ustrojstwa nieco ponad 1,5m. Pręty na górze połączyłam kawałkami starego węża ogrodniczego. Wysokość taka żeby najwyższy użytkownik działki nie trącał głową poprzecznej belki, w przeciwnym razie trzeba końce pręta zabezpieczyć. Rozsada gotowa, najbliższy weekend ma być u mnie ciepły.

W tym roku szerokość całego ustrojstwa nieco ponad 1,5m. Pręty na górze połączyłam kawałkami starego węża ogrodniczego. Wysokość taka żeby najwyższy użytkownik działki nie trącał głową poprzecznej belki, w przeciwnym razie trzeba końce pręta zabezpieczyć. Rozsada gotowa, najbliższy weekend ma być u mnie ciepły.
Dorota
Każda odmiana nadaje się na wspinaczkę po konstrukcji?
-
- 200p
Pewnie, że tak. Chociaż niektóre odmiany podejrzewam, że lubią bardziej się wspominać. Nawet producenci na niektórych odmianach zalecają rozstaw jedynie 1,2m, a na niektórych nawet 2m także. Także te, które mają zalecania na większy rozstaw podejrzewam, że mają większy wigor i mocno się rozrastają...
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
Racze nie każda, chyba Dar i Octopus nie.
Dziś posiałam na rozsadę, Wisconsin, Parys (po 10 sztuk) i 5 Anulek. Będą na płasko, tylko jeszcze muszę grządkę ziemią wypełnić, bo na razie tylko zbudowałam :p
Dziś posiałam na rozsadę, Wisconsin, Parys (po 10 sztuk) i 5 Anulek. Będą na płasko, tylko jeszcze muszę grządkę ziemią wypełnić, bo na razie tylko zbudowałam :p
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Żabko,
Wnsconsin już miałaś czy pierwszy raz? Ciekawa jestem opinii.
Wnsconsin już miałaś czy pierwszy raz? Ciekawa jestem opinii.
Iza
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Octopus, z całą pewnością się nadaje, bo wypróbowałam.
Natomiast Dar, to ogórek krzaczasty, o zwartym pokroju, więc na sznurki nie bardzo.
Natomiast Dar, to ogórek krzaczasty, o zwartym pokroju, więc na sznurki nie bardzo.
Pozdrawiam, Marta.
-
- 50p
- Od: 14 cze 2013, o 17:23
Posiałam na rozsada śremsk ii kilka darów, dopiero wylaza z ziemi. Patrząc na pogodę, nie spieszy mi się. ..
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
Jeszcze, jeszcze nie miałam, to pierwszy raz.