Kuchenne inspiracje AGNESS

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

U mnie tylko ja jem rosół i mój synuś, a reszta nie cierpi. Jednak cały dowcip w tym, ze to ja gotuję, wiec mają życiowego pecha. :lol:

Zupę owocową też lubimy tylko my z młodym i na szczęście dostajemy ją czasem od moich rodziców w słoiku.
Awatar użytkownika
chan-dzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 12:45

Post »

ewa2204 pisze: Moi panowie na przykład nie lubią ;:185 rosołu, bo to woda z oczkami i kluskami :roll:
A mój M ;:167 rosół akurat lubi, nawet sam sobie czasem gotuje... chiński z torebki :;230 :;230 :;230
Wątki chan-dzi
Pozdrawiam i zapraszam do mnie Ania
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02

Post »

No właśnie, a jak robicie zupy owocowe? I z jakich owoców?
Czy, jak pisze Aldona, kompot z kluskami ( ja taką lubię), czy zaklepywana (zagęszczana) i zabielana? A może jeszcze inaczej?
Ja najbardziej lubię ;:92 wiśniową, chłodną z kluskami - racja taki kompot z kluskami :;230
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Rzeczywiście, faceci rzadko lubią chłodnik, ale akurat moi rodzinni mężczyźni tak, choć Teść zawsze mówi: "Wiesz, kompot mogłabyś dawać po obiedzie, a nie przed".

Ale my bardziej wolimy chłodniki "wytrawne" niż słodkie, np. pokrojone w drobną kostkę ogórki (pól na pół słodkie i kiszone lub małosolne), ulubiona zielenina i jogurt pół na pół z zimnym rosołem i to z łuskanym słonecznikiem na talerz). Może być prażony, ale nie musi. Oczywiście magą być też podsmażane ziemnieki od wczoraj.

Z Twojego wątku zrobiły się inspiracje nie tylko Agnes. Fajne pomysły można tu znaleźć.
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No rzeczywiście kompot z kluskami ale to na szczeście my starsze pokolenie lubimy bo córki i zięć już nie .
Czasem robie z suszonymi śliwkami.
Piekłam sernik gotowany .. bardzo posmakował znajomi byli zachwyceni ;:224
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Może ja pójdę zrobić sobie coś do jedzenia ,bo po tak smakowiciej lekturze głodna jestem okrutnie.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Kompot z makaronem gotuję całkiem zwyczajnie,bo to mały garnuszek tylko dla siebie.Więc szykuje jak na kompot i wrzucam garstkę makaronu.Niczym już nie zaciągam ,bo makaron ma mąkę.Dodaję trochę cukru i albo śmietanke ,albo jogurt lub czysty,,kompot,,Można zaciągnąć kisielem lub łyżeczka mąki kartoflanej.Ja wole zwykłą mąkę.Uwielbiam zupę z rabarbaru,wiśni ,truskawek,jagód i...chyba najbardziej z czarnej porzeczki,Jest bardzo aromatyczna :roll: Ehhh już niedługo poszalejemy z kompotami :;230
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Dziś upichciłam muffinki czekoladowo - serowo - z małą modyfikacją ;) Braklo mi cukru waniliowego, więc dalam aromat waniliowy.
Pychota - banalne w zrobieniu ;)
Nie jestem orłem jeśli chodzi o pieczenie ciast i ciastek, więc jeśli ktoś tak jak ja - nie ma takowych talentów - śmiało niech łapie za ten przepis ;)

Dziękuję i jak najbardziej polecam :)
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie,to już nie tylko przepisy Agness :wink: .U mnie zupa owocowa w sezonie ze świeżych owoców,ja uwielbiam z jagód, mój twierdzi,że nie może jeść bo żołądek mu nawala :;230 , a poza sezonem kompot zaciągnięty mąką ziemniaczaną. Ale.... moja babcia gotowała zupę wiśniową,zaciągniętą mąką pszenną i do tego... ziemniaki okraszone smalcem,co za smak ;:170
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02

Post »

Zapytałam dzisiaj moja działkową sąsiadkę, jak robi zupę owocową? Gotuje tak jak my kompot, ale zaciąga rozmąconym w wodzie...budyniem. Podobno pycha - spróbuję na pewno.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agness jest tak przemiłą gospodynią, że wszyscy czują się u niej jak w domu i stąd takie, a nie inne wpisy. :)
Wracając do zupy owocowej, to nie wyobrażam sobie w innej wersji niż wiśniową lub jagodową z kwaśną śmietaną, po prostu kwestia przyzwyczajenia, moja babcia tak robiła, moja mama i ja tez tak robię, choć nie muszę często, bo jak pisałam dostaję od mamy. :)
Oczywiście musi być odpowiednio posłodzona, a makaron ugotowany osobno, choć ja zjem i z suchą bułką wkruszoną do środka, podobnie, jak rosół ( zwłaszcza kiedyś w domu rodziców ;:108 )
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

rapunzel, rosół z bułką ! W reszcie ktoś poza mną to je. Mój M jak to widzi, to z politowaniem kiwa głową. A ja lubię. Nawet bardziej chleb (dolna skórka)
nasiąkniety mocnym, ostrym rosołem. Albo wkruszony do sałatki z pomidorów, ogórków kiszonych i cebuli. Wtedy wsysa wszystkiwe soki. Za takie chłopskie jedzenie w modnych krajach płaci sie krocie.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

akl62, fajnie, że się odezwałaś, bo mój m tez patrzy z politowaniem, a tak to będę mogła powiedzieć, że jestem jedyna na świecie. :;230
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19

Post »

Ja zrobiłam dzisiaj sernik ale wyszedł mi raczej gęsty budyń. ;:145 ;:145
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

akl62 pisze:rapunzel, rosół z bułką ! W reszcie ktoś poza mną to je. Mój M jak to widzi, to z politowaniem kiwa głową. A ja lubię. Nawet bardziej chleb (dolna skórka)
nasiąkniety mocnym, ostrym rosołem. Albo wkruszony do sałatki z pomidorów, ogórków kiszonych i cebuli. Wtedy wsysa wszystkiwe soki. Za takie chłopskie jedzenie w modnych krajach płaci sie krocie.
Ja tak jem zupę mleczną :oops: tak zwane ,,moczki,,Pamiętam ją z dzieciństwa kiedy mój dziadek sie nią zajadał i...tak mi zostało do dziś
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”