Bożena Śmigielska galtonią jestem zachwycona - dziękuję
Wiem,że ona przezimuje tylko w bardzo łagodne zimy a u nas nigdy nic nie wiadomo. Wykopuje Dalie, Canny i wiele innych więc jedne więcej problemu nie tworzą.
edi13obie jesteśmy wpatrzone w ich kwiaty i zakochane w tej grupie krzewów. Odmian Hortensji jest masa więc każdy znajdzie coś dla siebie.
JacekP pisze:Świetne ujęcia galtoni

W tym roku są i u mnie wyjątowo dorodne ale natłok kwitnących więc nie pokazałem.
Co do głowaczka - właśnie przygotowałem miejsce dla wysokich bylin więc go przesadzę. Przeczytałem też, że daje duży samosiew. Teraz czekam na kwitnienie rożnika

Jacku faktycznie za dużo na raz kwitnie - nie zawsze zdąży się uwiecznić i do tego wstawić do wątku ale Galtonia to taka dostojna "pani" więc warto aby miała swoje "5 minut"
Głowaczek lubi wilgotne stanowisko i półcień więc rośnie w grupie wysokich o podobnych potrzebach czyli wilgotne stanowisko i półcień - o samosiew będziemy się martwić potem.
W ub roku rósł tam jeszcze Rożnik ale on potrzebuje słonecznego miejsca i w tym sezonie pokazał na co go stać tylko,że ja drabiny aż tak wysokiej nie mam no i wiek nie służy wspinaczkom...
Cos tam uchwyciałam ale to mała część - te kwiaty jak małe słoneczka ciągle są w ruchu bo podążają za słońcem na niebie.
Dla Ciebie ROŻNIK PRZEROŚNIĘTY
dorcia7 Galtonia to roślina cebulowa i kwitnie w drugiej połowie lata. Rozmnażanie najłatwiej z nasion i kwitną po 2 - 3 latach.Nie zimuje w gruncie chyba ,że ktoś mieszka w łagodniejszej strefie.
Ostatnio jak byłam na działce zauważyłam kolejny pąk kwiatowy czyli radości z jej kwiatów ciąg dalszy...
Pąk kwiatowy Galtonii
szyszunia Iwonko spokojnie ... starczy mi to co mam i nawet już się dzielę białą pysznogłówką.
Mnie najbardziej urzeka szkarłatna i tej zawsze muszę mieć ze 3 kępy , pozostałe to tak z ciekawości.
iwona0042 Iwonko jak to się stało,że Ty nie masz żadnej Pysznogłówki ?