Moja mała "dżungla" - part II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja mała "dżungla" - part II

Post »

Szeflerka super!
dobra okazja biedronkowa -trzeba przyznać
osobiscie sie powtrzymalam -ale az sama sie dziwie ;:131
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12

Post »

Wpadam przywitać się :wit
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No hej Moniczko ;:196
Marudzia pisze:osobiscie sie powtrzymalam -ale az sama sie dziwie

nic straconego, jeszcze chyba są... ;:224

No i jak tu nie pochwalić się jak takie cudowności na parapecie mam ;:oj

Obrazek

i nie wiem czy widać, ale ten niżej jest inny - to moja "hiszpańska mandarynka" :tan (jest taki mocniej pomarańczowy)

Obrazek

cały w pąkach - w marcu :;230 ale co się dziwić - dziś wychodzę z pracy a tam wieje jak szlag i sypie śniegiem na całego :shock: teraz siedząc w domku zimno mi, musiałam do wanny z ciepłą wodą wskoczyć ;:219

Obrazek

No i nie wiem czy to przypadek czy mój zabieg, ale przesadzając swego białego fiołka (mam kuuupę ukorzenionych już liści :wink: ) przycięłam w środku listeczki bo gdzieś wyczytałam, że to pomaga w kwitnieniu... minął chyba tydzień i pojawiły się pąki, są coraz większe :shock:

Obrazek

skoro tak to chyba pójdę i na innych rozetkach zrobię cięcie... ;:218
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Jakub_
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 17:31

Post »

Ja bardzo często wycinam liście ze środka, to pobudza fiołki do kwitnienia a i taki zagęszczony wcale ładnie nie wygląda. :wink:
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

U mnie grudniki też szaleją na całego, rekompensują mi chyba brak kwitnienia wielkanocnika. ;:108
A z tym fiołkiem to jestem w szoku, też bym tak zrobiła, ale boję się, bo moje są takie młode..
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rzeczywiście masz się czym pochwalić - ładne kwiatuszki w pięknych kolorkach. ;:215
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Aguś ładnie kwitną grudniki ;:138 To od tego dostanę odnóżkę ;:224 :;230 ?
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
nika28
500p
500p
Od: 11 lip 2011, o 19:11

Post »

:wit Gratuluje. Hoja ładnie się zachowuje. :;230 a grudnik ;:oj jeszcze takiego kolorku nigdzie nie widziałam, piękny ;:108 Z fiołkiem patent muszę zapamiętać ;:108 ;:108
Moje "chciejstwa" domowe i działkowe.
Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie. Victor Hugo
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 22:27

Post »

Tez gdzies już czytałam o tym wycinaniu srodka z fiołka aby pobudzic do kwitnienia -masz rezultaty -rewelacja!
chyba tez tego spróbuje, wogole to mam focha na swojego bo wyglada jakos mdło -a twój taki bujny te listeczka takie geste !!!!
Co robiłas ze on taki gesty? przyznaj się!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

No kochana popełniłaś poważny błąd :wink: Exaucaria to interesująca i bardzo wdzięczna w uprawie roślina ;:108
Swoją kupiłam w zeszłym roku i jedynie, czego ode mnie potrzebuje, to wody.
Zaintrygowałaś mnie tym wycinaniem czubków fiołkom...może jakaś lekcja poglądowa :wink: ;:170
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12

Post »

Jutro swoim fiołkom urwę środki ;:215
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

diament pisze:Jutro swoim fiołkom urwę środki

Monia tylko żeby nie było na mnie :wink: choć jak się uda to chętnie buziaka przyjmę hehe

Ja wczoraj poleciałam po przeczytaniu posta Jakuba - urwać środek i przesadzic jeszcze jednego fiołka, który stoi jak zaklęty w sypialni na komodzie przy łóżku po stronie mego M, ale, że w sumie przesadziłam w mniejszą doniczkę to i uznałam, że powinien stać w jaśniejszym miejscu i go po prostu przestawiłam... wieczorem M idzie do sypialnie i nagle z niej wypada i krzyczy
M: "ktoś mi zaje**ał" kwiatka!"
Ja: :shock: co?
M: "No ja wiem, że ja się o niego nie prosiłem, ale jak już mnie do niego przywyczaiłaś to nie możesz ot tak sobie teraz zabrać!"
Ja: (myłam zęby - prawie się pastą udławiłam ze śmiechu :;230 )
poszedł się kąpać to ja do drugiego pokoju poleciałam i tego fiołka mu z powrotem na komodę przyniosłam, wraca i mówi, że on na niego co ranek po przebnudzeniu patrzy i nie mogę go tego pozbawiać ;:202 i tak w ogóle to się dowiedziałam przy okazji, że on wszystko zauważa, co nowego, gdzie stoi itp, i jak znika to tez zauważa, ale nie zawsze o tym mówi, chyba, że w tak drastycznych sytuacjach jak ta hahahah

uświadomiłam, żeby się pożegnał, bo fiołek ma za mało słońca i MUSZĘ MU KUPIĆ nowego kwiatka na te miejsce teraz i... nie protestował :shock: teraz tylko wymyślić jakiegoś zielonego, który może stać w północnym pokoju i to nie na parapecie ;:223

heliofitka pisze:Zaintrygowałaś mnie tym wycinaniem czubków fiołkom...może jakaś lekcja poglądowa

wzięłam noża i ucięłam ze środka listki ;:108
heliofitka pisze:Exaucaria to interesująca i bardzo wdzięczna w uprawie roślina
Swoją kupiłam w zeszłym roku i jedynie, czego ode mnie potrzebuje, to wody.

no teraz to mnie zaskoczyłaś - a potrzebuje słońca? to może postawię dla M na komodzie :;230

Marudzia pisze:Co robiłas ze on taki gesty? przyznaj się!

nic :oops: sam sobie rośnie, czasem podlewam i teraz zdecydowałam się na przesadzenie i cięcie, bo stał bez kwiatków juz 2 miesiąc i uznałam, że długo ;:224

nika - ;:196

Niunia1981 pisze:Aguś ładnie kwitną grudniki To od tego dostanę odnóżkę

tak Monia - od tego dostaniesz ;:108 tylko po przekwitnięciu ;:172

Jakub_ pisze:to pobudza fiołki do kwitnienia a i taki zagęszczony wcale ładnie nie wygląda.

dla mnie tam to i nawet ładnie wygląda ale z kwiatkami wygląda ładniej :;230 tylko boję się tego zabiegu zastosować na odmianowcach :roll:
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Jakub_
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 17:31

Post »

Ja nie wycinam ze środka samego. Robię to z różnych miejsc, ale głównie ze środkowych stref. Staram się zawsze by to miało ręce i nogi, nie wyżynam pół rośliny xD No i czasami usuwam także pąki, bo wtedy obficiej kwitnie. :D
Awatar użytkownika
Anankee
100p
100p
Od: 31 sty 2012, o 08:36

Post »

Matko - tak długo mnie nie było, że czytam, czytam i nie mogę się oderwać od nadrabiania zaległości. Tym bardziej, że już wiosna!
Więc po troszce do wcześniejszych dyskusji - zgadzam się ze wstrętem do balkonów składzików. W miastach jest tak mało miejsc gdzie można odpocząć a ludzie sami sobie zabierają tę przyjemność własnego kącika na polu gdzie po pracy można odpocząć.

Szeflera piękna - zwłaszcza, że upolowana biedronkowa. Szkoda, że ja do biedronki mam daleko. Ale ostatnio wprawiam się w jeździe autkiem więc może znajdę jakąś przychylną mi Biedronkę w okolicy.

A ten przycięty fiołek... O rety. Jaki piękny. Tzn. cała ta korona liści, takie sliczne symetryczne a w środeczku pąki... Rozpływam się w zachwycie.

Turlałam się ze śmiechu czytając jak Twój M zauważył brak fiołka. Hahahaha. A co na miejsce fiołka ja bym proponowała - zamiokulkasa - one lubią cień. A ten mój co w łazience rośnie to w przeciągu miesiąca otworzył trzy nowe pąki z gałązkami i rośnie jak na drożdżach więc na pewno Twój M z zachytem by patrzył jak co rano jego roślinka robi się coraz większa. A jak wiadomo zachwyt przekłada się na bakcyla roślinnego. (mój jak patrzy na zami w łazience to tylko co pare dni słyszę jak krzyczy "On jest już większy od tamtej gałązki" "On jest już większy od szafki" "Za niedługo do sąsaiadów się przebije")

No i chyba jak to teraz w modzie przytnę listki mego jedynego fiołka i zobaczę co się będzie działo :D
Awatar użytkownika
agucha432
500p
500p
Od: 3 lis 2011, o 10:10

Post »

:;230 :;230 :;230 ale się uśmiałam, biedny M przeżył terapię szokową :shock: :shock: :shock:
Mój M też niby :roll: nic nie widzi tylko ostatnio narzeka coś na brak miejsca na komodzie :;230 ciekawe czemu ;:224
Moje doniczkowe Moje storczyki
Sprzedam-wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67556" onclick="window.open(this.href);return false;
Robótki Aguchy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=71851" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”