Ogród Doroty, coraz bardziej różany...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Doroty, coraz bardziej różany... :-)

Post »

Dorotko, dziękuję za przemiłe spotkanie i za trawkę ;:196
Przeglądam Twoje cudne zdjęcia i widzę same piękne i zdrowe róże, więc muszę wierzyć na słowo, że jakieś choroby w ogóle w Twoim ogródku występują ;:224 Czekam jeszcze na zdjęcia nabytków targowych, bo ich nie widziałam, a jestem ciekawa - czy jakieś róże, czy bylinowe piękności :?:
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Słyszałam/wyczytałam :wink: , że jakoweś problemy z zapakowaniem ogrodowych zdobyczy do środka transportu masowego były? :) No to już się nie mogę doczekać relacji! Zazdroszczę spotkania! A niektórzy ciężko pracowali, kiedy inni się bawili! :lol: Chyba woleliby się tak właśnie bawić! :wink:
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko cieszę się ,że dotarłaś do domu bez uszczerbku na zdrowiu i dowiozłaś wspaniały bukiet prosa ...co pewnie wzbudziło zainteresowanie wśród podróżnych ...ale podroż przez to stała się pewnikiem bardziej interesująca choćby ze względu na wrażenia wizualne... :shock:
Dzięki za towarzycho ;:196
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotka pochwal się cóż tam takiego nabyłaś ;:224 że coś z trawek wiem, ale ..... co dalej :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Różana rabatka wygląda obiecująco. Także planuję podsadzić swoje róże lawendą. Ale chcialabym również znaleźć inne roślinki do tła. Oglądam wątki o towarzystwie dla róż i na razie czerpię inspiracje.
Muszę pochwalić Honora Hit. Dla mnie białe róże zawsze będą najpiękniejsze.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko ależ Kronenburg ukwiecony :shock: całe bukiety......piękny....
Widzę u Ciebie wspaniałe chryzantemy.....przepiękny kolor, świetnie wyglądają takie powtórzone w kilku kępach :D
Czytam o zakupach.....bardzo jestem ich ciekawa....czekam na relację 8-) :lol:
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Witajcie!
Niedziela... miało być uziemianie przynajmniej części wczorajszych ( i nie tylko) zdobyczy a tutaj.... nic z tego - ziemi nie dowieźli :(
W związku z tym przyjemności ciąg dalszy i dziś wyjazd na Święto Rydza do Wysowej. Ale to dzis a wczoraj.....
Wczoraj było bardzo przyjemnie, bardzo ;:108
Targi krakowskie jak to targi, roślinki, kupujących co niemiara, Pan Tapir oczywiście był, ale ja, dzielna kobieta nie skusiłam się na nic.
Nie oznacza to, że nic nie kupiłam. Niektórzy już nakablowali, jak objuczona wraca baba z targu (ów) komunikacją publiczną :;230 :;230
W każdym bądź razie wzbudziłam niemałą sensację zarówno u kierowcy jak i pasażerów autobusu. Brakowało mi tylko gdaczących kur :;230
Ale wracając do przyjemności. Spotkanie to cos na co czeka sie chyba nawet bardziej niz na jakieś zakupy (przynajmniej ja tak mam) Dziękuję serdecznie Izuni z M. za gościnę (i nakarmienie takiej watahy głodomorów :;230 ) Gosi z rodziną - bardzo miło było was poznać ;:196 prezent już uziemiony i oznaczony :wink:, Ani Zielonej i Neli z M. za wspaniale towarzystwo i rozmowy. ;:196.
Mam nadzieję na nie jedno jeszcze takie spotkanie :wit
Gorzata, wy cos strasznie narzekacie na ta waszą glebę, że piaski, że nieurodzajne a ja się wczoraj na własne oczy przekonałam co znaczy uprawa roślin na piasku ;:224 W życiu nie doczekam się takich naparstnic jak u Izy, o różach nie wspominając.

Aga, mnie się wydawało, że to Łotwa albo Estonia, ale mogę się mylić :) Och wasz cudownie zaopatrzony sklep na pewno jeszcze ściągnie te róże.

Moniko, to dwa krzaki rosnące obok siebie. Kupione w zeszłym roku w donicy. Rzeczywiście jestem zadowolona z tej róży.

Majeczko, nie mierzyłam rabaty, ale wydaje mi sie, że będzie ok. 4m. Na razie czekam na deszcz, nie ruszam rosnących krzaków, bo dwie róże ciężko przeżyły przesadzanie. Najpierw muszę rozplanować to co juz mam, potem zobaczę czy zostanie mi miejsce na coś jeszcze.

Moniu-vertigo, Honora Hit kupiłam u nas w centrum w donicy, tego roku. Urzekła mnie kolorem i trwałością kwiatów. Żadne deszcze im nie szkodzą, wyglądają jak nawoskowane.

Gosia, róże, róże tak nas kręca, że sie gubimy :wink: Trawy... znów nabyłam kilka :oops:

Aneczko, i ja dziękuje za towarzystwo ;:196 Zdjęcia zaraz będą a co do chorych róż... no przecież nie będę się chwalić takimi zdjęciami :) Ale uwierz są.

Marta oj były były :;230 Kierowca patrzył dziwnie, myślałam juz, ze mnie nie wpuści do autobusu. Zaraz będą zdjęcia.

Nela, proso smyrało współtowarzyszy podróży po twarzach :;230 Miło było znów sie widzieć

Jola, cierpliwości, juz sie chwalę.

Wandziu, lawenda jako towarzystwo do róz to chyba zestaw obowiązkowy :) Z resztą wygląda świetnie. Zadowolona tez jestem z towarzystwa naparstnic (choc po tym co zobaczyłam u Izy kompleksy mam straszne). Czytałam gdzieś fajny artykuł na temat łączenia róz z innymi roślinami, jak odszukam to ci podeśle adres. Honora nie jest czysto biała. Wpada w lekką zieleń. U mnie najbielszy jest Ledreborg Caste i Graceful Palace. Z resztą obie polecam.

Chyba muszę podzielić, zaraz ciąg dalszy
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, oj popłynęło mi sie na chryzantemach :;230 bardzo je lubię więc jak tylko nadarzyła się okazja nabycia takich zimujacych w gruncie to się skusiłam.

A teraz przejdźmy do meritum :wink:
Jechałam z nastawieniem, że wiele nie kupie, bo autobus... same rozumiecie.
Rozpoczęłam skromniutko. Może nie jeżeli chodzi o ilość, ale o gabaryty.
Paprocie (u mnie cienia pod dostatkiem) Epimedium i cos czego nie znam, ale pan mnie namówił. Ponoć to fiołek jakowyś, nazwy nie zapisałam, ale mam stronę producenta, może tam znajdę.
Obrazek

Obrazek

Potem wedrując z Izą skusiłam się na trawy. Turzyca Amazon Mist i jakaś druga - Iza pamiętasz nazwę?
Obrazek

Obrazek

I gdybym poprzestała na tym.... ale. Jechałam z zamiarem nabycia derenia kwiecistego. Kwiecisty mi podkupili :( Ale trafiłam na pagodowego za 10 zeta - no to jak było sie nie skusić?
Obrazek
Drugą poszukiwaną rośliną była Kalina. Niestety wśród sprzedających posucha ale było stoisko reklamujące firmę projektującą ogrody a tam... :)
Obrazek
Tak więc bagaż zrobił sie trochę rosochaty i powiedziałabym nieporęczny.
A u Izy zostałam jeszcze kępę kwitnącego prosa (i tak obcięłam mu 90% kwiatostanów) oraz drobiazgi w postaci kłączy żelaźniaka
Obrazek
Tak więc możecie sobie wyobrazić jak wyglądałam w tym autobusie :;230

A tutaj moja przechowalnia roslin. Mam nadzieje, że dowiozą mi ta ziemię i uda mi się to wszystko posadzić
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Dorotka bagaż faktycznie, jakby tu powiedzieć ;:224 nieporęczne :;230
Jak Ty to wszystko dotachałaś do domu :shock: Poświęcenie ogrodnika, aaaa i teraz wiem, czemu tylko kur gadączących brakowało do kompelu :;230
Udane zakupy :uszy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko no faktycznie zakupy super......bardzo obfite :D .....wyobrażam sobie podróż autobusem z takim bagażem :shock: :;230
Ależ przechowalnia :shock: ....niezła ilość roślin czaka na swoje miejsce :lol:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Dorotko, jak to się teraz mówi szacun ;:180 -bagaż miałaś sensacyjny :lol: A patrząc na doniczki - czy Ty szkółkę otwierasz? Jesteś niesamowita ;:196
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Rozumiem Cię :D W sezonie robię zakupy w ogrodniczym i wożę się busem. Współpasażerowie najczęściej okazują dużą wyrozumiałość, choć najczęściej nie mam więcej niż 3-5 roślin. Pagodowego szukam bezskutecznie od roku.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, Agnieszko, nie mam pojęcia jak to sie stało :? Część doniczek to zakupy i roślinki na nowa rabatę, na którą wciąż brakuje ziemi. Część to porozsadzane młode szczepki, których żal było wyrzucić, trochę doniczek z cebulowymi do uziemienia jeszcze czeka, kilka to wysadzone z rabaty rózanej byliny, które tam wrócą po przesadzeniu róż. Jakoś tak się porobiło :;230

Jola, tym bardziej, że na targach kury były, można było nabyć. Ale ja miałam większą ochotę na kociaka (Ragdoll) Tyle, ze wtedy chyba mogłabym sobie próbować u Izy pokój na stale wynająć. M. by mnie do domu nie wpuścił :;230

Ewunia, no właśnie, jak tu przepuścić taka okazję. Potem plułabym sobie w brodę. A pasażerom też należy się trochę rozrywki :;230

A teraz może bardziej kolorowo.
Powojnik Blue Light teraz zaczyna wreszcie przyzwoicie kwitnąć
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Widziałam go już w innym wątku, gdzie wstawiłaś zdjecie :D Uważam, że to ósmy cud świata.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Podróż autobusem z takim bagażem, to niby już nie na dzisiejsze czasy,
ale jak się poogląda migawki z Indii - to pikuś :roll: .
Pagodowy za 10 zł też bym brała, choćbym rowerem miała wieźć :wink: .
Dorota, trawki bardzo ładne, chyba coraz bardziej do mnie przemawiają.
Doniczek i u mnie coraz więcej, chociaż cebulowe prawie posadzone.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”