Ogórek w gruncie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek w gruncie

Post »

przybysz508 może za sucho mają :D
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jak są przeazotowane, to też mogą być miękkie, ale woda i w tym przypadku może pomóc, bo zmniejszy się stężenie azotu
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

ja tam nie wiem , ale wiem jedno jak za dużo N to robi się takie jak g.... , takie jak nie lubię w słoikach :D
ja za mało wody podczas wzrostu , to puste przestrzenie ,ale w miarę twarde
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

przybysz508 pisze:właśnie wystarczy wpisać. :)

A moje ogórki są takie jakby troszkę miękkie (przynajmniej tak mi się wydaje) macie coś na to
Wydaje Ci się ;-) Pierwszy zbiór może posiadać taki defekt jeśli przedłużyłeś azotowanie, a z czasem będzie norma. W punkcie skupu nigdy nie widziałem sprawdzania miękości ogórka, interesuje ich tylko obwód ;-)
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

krismiszcz no z całym szacunkiem , nikt tu nie poleci z 10 kg do skupu :;230 , ale do słoików owszem :)
Pamietaj o tym , że na to co Ty możesz sobie pozwolić, dla mnie na przykład jest nie do przyjęcia , bo jeśli dam za dużo N to np. wywalę słoiki na kompost :)
Kiedyś pisałeś , że uprawa ogórów jest bardzo łatwa, ale jako zawodowiec nie psuj opinii ogrodników :)
Awatar użytkownika
przybysz508
100p
100p
Od: 24 kwie 2011, o 10:32

Post »

wody to im na pewno nie brakuje, ponieważ cały czas pada. :)
Pozdrawiam Daniel.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

weteran wybacz ale wiem kiedy zaczyna się okres generatywny oraz kiedy przerwać azotowanie ;-) Kolega przybysz508 będzie miał troche więcej jak 10kg z 0.35h uprawy ogórka. Polecam zacząć czytać wątek od początku.
Awatar użytkownika
przybysz508
100p
100p
Od: 24 kwie 2011, o 10:32

Post »

też tak myślę, że będzie więcej niż 10 kg. :)
Pozdrawiam Daniel.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

przybysz508 tylko jak pojechałeś z N , to nie sprzedawaj tych ogórów sąsiadkom , bo Cie zlinczują, lepiej tak jak radzi kolega zawieź do skupu , mniejsze zło :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Opowiem Wam co mnie dawno temu spotkało.Otóż moje ogórki dopadło choróbsko.To były lata 80-te.Po znajomości kupiłam 25 kg ogórków.Były ciemnozielone i twarde,robiłam kiszone w słoikach.A potem wszystkie musiałam wyrzucić.Zrobiły się "kapcie" w dodatku zapach okropny.Szkoda było straconego czasu i pieniędzy.Przyrzekłam sobie,że już więcej w życiu nie kupię ogórków do kiszenia choćbym nie miała ich wcale na zimę.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

To jest właśnie problem pędzenia ogórów N
W ubiegłym roku gdzie była deszczowo i zimno w maju, wielu producentów z mojego regionu goniło pomidory czym się dało , efekt był taki , że ludzie po zaprawieniu już po dwóch tygodniach mieli błoto w słoikach
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

weteran czas moich praktyk odbywał się na uprawach ekologicznych, między innymi pomidora. Często bywało tak, że pomidory nie nadążały dojrzewać. Właściel uprawy kazał nam wykonywać oprysk na ziolone owoce, a w ciągu 6-12 godz. były piękne czerwone i "dojrzałe" ;-) Już nie wspomne jak wykonuje się ostatni zbiór pomidora. Więc uwierz mi, że wolę jeść te ogórki od przybysz508 jak pomidory z upraw ekologicznych.
Uprawa ekologiczna na skale hurtową to jest jedna wielka ściema, w jakimś stopniu ogranicza się środki ochrony, nawozy ale innym się szkodzi. Ostatnio to bardzo dobry przykład, ekologicznych kiełków podlewanych gnojówką z bakterią E.Coli, rozumiem podlewanie gleby ale sztucznych podłoży nie bardzo.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

krismiszcz oczywiście masz racje , nie chodzi o to , żeby się licytować co niektórzy robią, zresztą sam jestem takim i innym praktykom przeciwny. Dlatego nie kupuje pastewnych warzyw jak ja to nazywam ze sklepów :) (niekiedy muszę ;:223 )

Bardziej chodzi o to , że poradzić innym czego maja nie robić, bądź czego się wystrzegać :D

Co do upraw ekologicznych i w wielu przypadkach działkowych wolę się nie wypowiadać :D
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Nie bardzo chce mi się wierzyć, że tak wyglądają uprawy ekologiczne, to, że Ty trafiłeś na nieuczciwego producenta, to nie znaczy, że wszyscy tacy są. Dawno temu moi rodzice przez jakiś czas zajmowali się ogrodnictwem ekologicznym i pamiętam, że nie stosowali wtedy żadnej chemii ani tej z środków ochrony ani z nawozów. Mieli piękne, zdrowe owoce i wszytko zawsze zdążyło dojść wystarczyło w odpowiednim momencie ogłowić. Wiadomo, że teraz dla wielu liczą się tylko pieniądze, ale ja chcę wierzyć, że są jeszcze uczciwi ludzie i prawdziwe ekologiczne gospodarstwa.
Ponadto to forum nie jest dla producentów i po co tyle oprysków i nawozów sztucznych w tym co mamy sami jeść, a może też damy naszym dzieciom. Powtórzę za Tadeuszem, jak mamy tyle chemii stosować, to już lepiej w sklepie kupić.
pozdrawiam Ewa
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Jednakże, hipokrytów też tutaj nie brakuje. Gdy się ktoś pyta- to oczywiście, jak najbardziej -ekologicznie. A faktycznie oprysk za opryskiem, jakieś nawozy wyszukane. Pomidory się czerwienią .... ale ze złości. :lol:

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”