bebos: Haworthia i in.

Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: bebos: Haworthia i in.

Post »

Z tego roku chyba nie mam fotki - zaraz poszukam i jeśli znajdę coś wartego pokazania to dam na swoim wątku jeszcze dzisiaj.

A śmierdziuszek jak to on: ładny ale brzydko pachnie. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Henryku z tym brzydkim zapachem, to troszkę jest przesady w jego ocenie. Faktycznie pachną troszkę inaczej, ale żeby delektować się ich aromatem, trzeba nasz narząd powonienia zbliżyć :wink: (wsadzić) w rozkwitnięty kwiat, ale tego się praktycznie nie robi ze względu na dość delikatną budowę rośliny - przez nieuwagę można zniszczyć kwitnąca roślinkę :lol: . Wydaje mi się, że intensywność wydzielanego zapachu jest uzależniona od wielu czynników. Pomijając trochę inny aromat, kwiat swoim kształtem, kolorem i budową, niweluje "przykre odczucia" :shock: . Lilie, mimo że piękne też nie wszystkie pachną przyjemnie, np: Lilia złotogłów (Lilium martagon)
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

bebos pisze:Eeee...kupiłam jako Haworthia brynsii - z ciekawości, choć widziałam że niekoniecznie to ta (fotka była niezbyt wyraźna) - gdyby to był ten gatunek, cena byłaby ok - po obejrzeniu na żywca wygląda na to, że to jednak Haworthia pygmaea - wychodzi, że przepłaciłam, jednak jako gratis dostałam do niej fajną miniaturową Gasteria brachyphylla cv.- więc w sumie też ok!
Uuuu, H. pygmaea :shock: Dobrze, że napisałaś bo chciałam kupić taką :roll: ale nie byłam przekonana. Wychodzi na to, że już mam :;230 Może jakaś odmiana? Moja jest ładnie ubarwiona, dolne liście w odcieniach brązu i czerwieni, pewnie od słońca.
Ładne fotki śmierdziuszka ;:333
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Zuza - Henryk pokazał prawdziwą H. bruynsii i obok H. pygmaea var. pygmaea fa. crystallina/ 'Crystallina' (nie wszyscy wyróżniają tę formę/cv.). Mam od kilku miesięcy typową H. pygmaea o umiarkowanie brodawkowanej powierzchni okienek, a ta nowa ma wręcz niektóre brodawki wyciągnięte jak grube szczecinki - miejscami powierzchnia okienek wygląda jak szczoteczka - u Twojej też pewnie tak jest - to dobra cecha dla fa. crystallina - choć te brodawki powinny być jaśniejsze!

Mieczysławie - nie wiem czy to wynika z przypisanego kobietom czulszego węchu - ale jak tylko weszłam dzisiaj do swojego całkiem sporego pokoju w pracy, od razu poczułam intrygujący odorek - nie wiedziałam że Piaranthus już rozkwitł, nie pomyślałam o nim i zaczęłam obwąchiwać pokój - aż trafiłam do parapetu i nakryłam sprawcę - a przecież to tylko jeden kwiatek! Wszyscy dzisiejsi goście i współpracownicy obowiązkowo wąchali kwiatek i oceniali zapach - opinie palsowały się między niebieskim pleśniowym serem a skarpetkami, co to już "na własnych nogach" chodzą :wink:
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Możliwe, że intensywność "odorku" jest największa w pierwszych godzinach rozkwitu kwiatuszka, a w zamkniętym pomieszczeniu jego intensywność jest kumulowana. Moje piaranthusy jak kwitły miały jednocześnie więcej niż jeden kwiatuszek i w pokoju nie dawało się wyczuć ich "innego zapach". Możliwe, że duży wpływ na taki stan miały zawsze uchylone okna. Najważniejsze, że kwiaty ładne, roślinka kwitnie, a zapach jest o krótkim "terminie ważności" i do zniesienia - zaakceptowania przez większość :D .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08

Post »

Super te śmierdziuszki, ja zauważyłem, że bardziej czuć zapach jak jest silne słońce czym mniej słońca tym zapach słabszy dodatkowo trzeba dość blisko się zbliżyć żeby wyczuć zapach. Dawno temu stapelia zakwitła mi 3 kwiatami w domu (pod koniec sezonu) i zapach nie był jakoś bardzo wyczuwalny.
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Wiele bardzo ciekawych i zaprezentowanych sukulentów,fantastycznie kwitnący Piaranthus Geminatus.Pozdrawiam :wit
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wszystkim za odwiedziny! Pewnie tak jak i ja - rzadziej zaglądacie teraz na Forum, ale mam nadzieję, że w następnym sezonie znowu będzie fascynująco i pięknie ;:167

Póki co...zakwitła Stapelia grandiflora (mieszaniec?)- w innych wątkach panuje kilka innych stapelii, więc jest co porównywać
ObrazekObrazek ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Wielkie brawa dla Ciebie za śliczne fotki tej ciekawej rośliny. ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne, jesienne widoki ;:138
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...dzisiaj, skoro wygospodarowałam czas, chciałabym jeszcze pokazać coś z docelowej kolekcji - ale nie jest to nic imponującego, choć dla mnie nieustająco wszystko jest ciekawe!
W tym roku przybyło mi kilka na razie niepozornych gasterii - niektórych nie pokazywałam, bo były inne, ładniejsze roślinki, ale teraz spróbuję, zwłaszcza że nie wszystko jest dla mnie jasne - wręcz jasne w temacie gasterii jest dla mnie bardzo mało :wink:

Gasteria vlokii (urośnie duża, z wiekiem liście powinny zacząć układać się w rozetę)
Obrazek

Gasteria brachyphylla (typ - urośnie duża, masywna)
Obrazek

Przy okazji - pokażę lub przypomnę kilka innych, które krążą jako kultywary G. brachyphylla
"Gasteria minima" - ta nazwa jest popularna, ale nie zatwierdzona - to albo wg jednych Gasteria gracilis/bicolor var. minima lub wg innych Gasteria brachyphylla fa. minima - niedawno trafiła do mnie forma cała zielona, myślałam że to tylko wyrodzona 'Variegata', ale daje już odrosty i też są zielone - fajna, wyjątkowo malutka (dorosły, pojedynczy okaz jest wielkości monety 5 zł) Obrazek
- dla porównania taka typowa 'Variegata' - z dwóch różnych źródeł
Obrazek
Obrazek

Gaseria brachyphylla 'Misuzunofuji' - i ta klasyfikacja nie jest jednoznaczna - już ją pokazywałam, jak tylko dostałam od Iwony, sporo jej przybyło w ciągu 2 miesięcy, jak na taką miniaturę!
Obrazek

W końcu kupiłam też Gasteria glauca - jakoś ją pomijałam, bo taka pdobna do G. glomerata - ale różnice oczywiście są, m.in. poza mniej zbitym pokrojem, ma bardziej gruzełkowatą powierzchnię liści
Gasteria glauca
Obrazek
Gasteria glomerata
Obrazek
mieszaniec Gasteria glauca
Obrazek

Zakończę czymś większym - obecnie to moja ulubienica - też ją już kiedyś pokazywałam, ale pięknie przyrosła
Gasteria croucheri (z wiekiem u tej bardzo dużej gasterii liście powinny zacząć układać się w rozetę)
Obrazek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Beatko!
Faktycznie ta 'Misuzunofuji' (musiałam skopiować, bo nie jestem w stanie powtórzyć) jest jakaś taka większa.
Pewnie jej dogadzasz a u mnie stoi gdzieś w kącie.
Pozostałe też zachwycające, pewnie dlatego iż bardzo fajnie przedstawione.

Odnośnie S. grandiflora. Kiedyś miałam identyczną i kolega, ale już nie pamiętam który powiedział mi, że to nie jest to czysta S. grandiflora, tylko mieszaniec Stapelia x hirsuta. Pewnie różnice są niewielkie, ale ja nie jestem w stanie ich zobaczyć.
Nie wiesz po czym się je rozpoznaje?
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko - hodowca "stapeliowatych" - "bez" na innym Forum faktycznie napisał, że czysty gatunek Stapelia grandiflora jest bardzo rzadko spotykany w hodowlach - najczęściej są to mieszańce (i to kilka różnych) - różnią się m.in. natężeniem zapachu, gęstością "owłosienia", wielkością kwiatów - ale jak to u mieszańców - różnice są płynne.
...dałam sobie słowo :wink:, że oznaczeniami w tej grupie sukulentów nie będę się tak bardzo przejmować, jak wśród haworcji i krewniaków - ale martwi mnie ten bezkres niewiedzy co do roślin egzotycznych - czemu się bliżej nie przyjrzę, rodzą się same pytania - ale inaczej się chyba nie da - zatem najwyższą poprzeczkę stawiam sobie tak naprawdę tylko co do rodzimej flory!
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gaseria brachyphylla 'Misuzunofuji' jest naprawdę wyjątkowa ;:202 ;:215
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Beatko twoja Stapelia grandiflora jest cudna, bez względu czy to mieszaniec czy nie ;:108 nie wspomnę o zapachu :wink:
Gasterie jak zwykle powalają, bardzo ciekawa Gaseria brachyphylla 'Misuzunofuji' i Gasteria glauca.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”