Begonie z nasion cz.1
Re: Begonie z nasion
Uda się, uda. Teraz tylko trochę słońca i będą kwitły w wakacje. Następnym razem posiejesz wcześniej.
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje begonie bardzo długo stały w miejscu (i te po pikowaniu, i te, które zostały nie pikowane). Powoli traciłam nadzieję, że coś z nich będzie. Ale przyszedł moment, że teraz zaczęły rosnąć, choć długo się zbierały, jest nadzieja 

Pozdrawiam, Kasia
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- ona1234
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
Niby nic a tak to się zaczęło
-
- 200p
- Od: 16 lis 2012, o 21:47
- Kontakt:
Jakie piękne macie begonie! U mnie jest 5 taki ładniejszych roślinek reszta takie marne.
Kamil 

- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I u mnie wreszcie ruszyły. Jednak słońce i ciepło dla tych roślin jest konieczne. Patrząc jak z dnie na dzień przybywają zaczynam wierzyć, że zakwitną w tym roku 

-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 kwie 2012, o 19:31
- Margo_margo
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Margo_margo
Ależ u Was szaleją te begonie. Mówicie, że już pączków można szukać? Ja przy pikowaniu zauważyłam jakby listek podłużny- nie podobny do reszty i nieco zaczerwienioną łodyżkę. Czy to oznacza, że ona chce mnie uszczęśliwić? Mam pierwszy raz do czynienia z begoniami więc nawet nie wiem czego szukać
Powiem Wam w sekrecie, że nie lubiłam begonii ani w ogródkach ani w sklepach. Uważałam je za takie .... nudne, pospolite, nieciekawe i wrażliwe na deszcz. Do stycznia. Jak przeczytałam, że to jedne z najwcześniejszych do siewu i to, że bulwiasta może być w półcieniu to zdecydowałam się na na zakup nasion.
Obecnie jestem zauroczona i stale kwitnącą i bulwiastą ze względu na ich budowę i fantastyczne liście.
amarylis- ja mam taką: Begonia stale kwitnąca o pełnych kwiatach (Begonia Semperflorens): Queen F1 Mix
Bulwiasta też ma być o pełnych kwiatach

Powiem Wam w sekrecie, że nie lubiłam begonii ani w ogródkach ani w sklepach. Uważałam je za takie .... nudne, pospolite, nieciekawe i wrażliwe na deszcz. Do stycznia. Jak przeczytałam, że to jedne z najwcześniejszych do siewu i to, że bulwiasta może być w półcieniu to zdecydowałam się na na zakup nasion.
Obecnie jestem zauroczona i stale kwitnącą i bulwiastą ze względu na ich budowę i fantastyczne liście.
amarylis- ja mam taką: Begonia stale kwitnąca o pełnych kwiatach (Begonia Semperflorens): Queen F1 Mix
Bulwiasta też ma być o pełnych kwiatach

A skąd Ty Małgosiu takie nasiona wzięłaś?
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Amarylis Jolu Piękne
Moje dziś będę jeszcze pikować bo proszą mnie już od kilku dni, a ja wciąż czasu dla nich nie mam

Moje dziś będę jeszcze pikować bo proszą mnie już od kilku dni, a ja wciąż czasu dla nich nie mam

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- Margo_margo
W styczniu jedna z forumowiczek zbierała chętnych do wspólnego zamówienia. Nasionka są otoczkowane więc wysiałam bardzo precyzyjnie- dokładnie tyle, ile potrzebowałamotojolka pisze:A skąd Ty Małgosiu takie nasiona wzięłaś?

A begonia bulwiasta to wielkokwiatowa mix- nasiona Legutko. Niestety wygląda na to, że dwie wypadną z kolekcji

Zauważyłam, że begonie lubią wilgotne podłoże ale wilgoć w stożku wzrostu powoduje zgorzel