Ogród piofigla cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piofigla cz.2

Post »

Chyba ta Twoja ciemniejsza odmiana, ten od mojej Cioci blado-fioletowy. Tak czy inaczej przywiozę od nich szczepki i dam do ukorzeniania, chyba że mają ukorzenioną gałązkę, kiedy zechcesz to Ci poślę :)

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomku jak tobie pasuje.
Skoro jest tam jednak inny kolor to może jednak to nie to samo.
Chyba, że wybarwienie zależne jest od miejsca w którym rośnie i warunków glebowych.
Ale to wszystko jest do przetestowania.
Wielkie dzięki. ;:180
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Co za widoki :shock: :shock: :shock: ;:138 ;:138 ;:138
Przejrzałam Twój wątek Tomku i moge tylko pogratulować - wspaniałe kompozycje, przepięknie prowadzone rosliny - wzór godny nasladowania. Ale jak sie pochodzi z takiej Rodziny ( wujostwo ;:138 ), to wcale nie dziwne przecież :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też nie mogę się napatrzeć na te płomienne kolory.
Niesamowicie wyglądają na tle zieleni.
Przed ogródek wujka cudny. Czy tam rosną trzmieliny na kiju?
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Grażynko odpowiedziałem na pw :D

Ewo witam Cię serdecznie i bardzo dziękuje za miłe słowa, to sympatyczne co mówisz :D

Gosiu bardzo teraz kolorowo i słonecznie, można powiedzieć że piękna jesień, tylko szkoda ŻE TAKA SUCHA, u mnie sucho jak pieprz, dzisiaj np. wykopywałem cyprysa, chciałem go podarować znajomym z bryłą ziemi, to kiedy podważyłem łopatą, to z korzenia obsypała się ziemia do zera.
Te trzmieliny o które pytasz, to nie są szczepione, Wujek wyprowadził je tak pozbawiając dolnych gałązek i liści, wygląda to super :D

Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tomku u mnie też sucho,chyba z 2 miesiące nie padało .
podlewam tylko azalie i rododendrony ,boję się że wiosną sobie by nie poradziły no i maleńkie iglaki też , mają płytki system korzeniowy na razie więc lepiej je podlać .

Genia
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Mam nadzieję, Tomku, że już jest po bałaganie spowodowanym budową kanalizacji.
Pewnie za dwa lata czeka to i mnie, ale u mnie raczej nie ma nasadzeń na trasie.
Piękny obrazek posesji wujostwa, tam trudno chyba zaparkować :wink: .
Sucho i u nas, ale nie narzekam, lepiej tak, niż mieć zalaną kotłownię, jak w lipcu :roll: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Geniu, u mnie najbardziej sucho we frontowej części ogrodu, mam tam posadzone za dużo 'pożeraczy' wody, z tyłu znacznie lepiej, również z uwagi na spad terenu, woda tam odchodzi, latem nawet było tam za mokro. Też nawadniam rododendrony, mając na uwadze zeszłoroczne problemy z miniaturowymi różanecznikami, które w czasie długotrwałych bezśnieżnych mrozów, bardzo źle znosiły brak wilgoci w korzeniach. Ogólnie myślę że przed mrozami trochę deszczu by się przydało, ale może przyjdą, jeśli nie, to pewnie będziemy mieli obfitość śniegu do odgarniania :)

Elu, po budowie kanalizacji, pozostał niezmniejszający się jak do tej pory, nasyp ziemi na wykopie, ciągnący się na 31 m, gdyby spojrzeć na Kraków z satelity, to pewnie go widać, podobnie jak Chiński Mur :;230 Podejrzewam że wiosną, będę musiał zebrać nadmiar ziemi i później w miarę ewentualnych potrzeb dosypywać, bo nie sądzę że cała ziemia w krótkim czasie osiądzie się sama.
Co do wilgoci, to wiem oczywiście że wielu osobom sprawia kłopot, ale to w większości dlatego że jeśli już się pojawia to od razu w nadmiarze, też nie jestem za nadmiarem, jedynie za umiarkowanym balansem. Jestem w tym korzystnym położeniu, że nawet obfite ale spokojne opady kilkudniowe, nie robią szkód jeśli chodzi o zabudowania a zdecydowanie dobrze służą ogrodowi z uwagi na jego charakter ( sporo dużych iglaków, rododendrony, bukszpany...wszystkie one świetnie czują się w deszczu). Żeby nie wyjść na maniaka opadów, to powiem że też bardzo lubię słońce i najlepiej ciepłą pogodę, jedynie ze względu na moich roślinnych podopiecznych, czasem marzę o deszczu :)

Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

jakie cudne berberysy u Ciebie , moje jeszcze malutkie....ale tez daja kolorem po oczach :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Tak, berberysy to kolorystycznie bardzo wdzięczne rośliny, warto je mieć w ogrodach, są tanie, można je dowolnie formować, szkoda tylko że kują dotkliwie :)

Trochę, chyba już ostatnich w tym roku fotek z ogrodu, kończy się niestety sezon :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Piękna jesień u Ciebie a u mnie już całkiem łyso i już pod jedna kreską z minusem. :?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

U Ciebie Tomku nadal kolorowo ,u mnie już szaro i buro , teraz czekam kiedy to wszystko przykryje śnieg .

Genia :wit
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

U nas też już minus, wiem że już zima nadchodzi i że trzeba ją jakoś przeżyć (chociaż bez skoków Małysza będzie według mnie trudno), mimo tych nadciągających niesprzyjających czasów, myślę że wiosna kiedyś musi nadejść :wink:

Obrazek

Jak na listopad to trochę przesadziłem z tym zdjęciem, jednak z przyjemnością oddam wszystkie kolory jesieni (piękne bez wątpienia), za temperaturę i kolory wiosny :)

Geniu ja zmarzluch, za śniegiem nie tęsknię, jednak łopatę do odgarniania mam już w pogotowiu :;230 Teraz kiedy zaczynają się już mrozki, to właściwie to 'białe' mogłoby się przydać :)

Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

jak pieknie u Ciebie Tomku ;:113
u mnie juz wszystkie prawie lisie spadły....ale tez było troche kolorków
miłej niedzieli
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Sezon się kończy, ale gdyby nie jesień nie mielibyśmy mozliwości pooglądania tak pięknych kolorowych widoczków.
Tomku na pierwszym zdjęciu widzę berberysy, tawułki, jakie jeszcze oprócz iglaczków krzewy tam rosną. Urok tej rabatki jest niepowtarzalny.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”