Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Można , Nalewko. Tojeść rozesłana ma bardzo płytko korzenie i nie zagrozi cebulkom. Mam tak posadzoną Tojeść i Psiząb, a także Tojeść i Tulipany botaniczne, których nie wykopuję - żyją w idealnej symbiozie od kilku sezonów.
Pora na dobranoc, drogie" Nocne Marki". Pożegnam Was dzisiejszym zdjęciem suni. Oto " Jej portret wśród róż"

Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Ewelina pisze:A ja śnię po nocach, że mój pies już nie sika na ten trawnik i nie wypala w nim dziur( które potem ja muszę dosiewać !) Ale to tylko sen, niestety...
:;230 O, jak ja to dobrze znam! Zwłaszcza, że mam trawnik znacznie mniejszy od Twojego, a ostatnio musiałam dosiać spory kawałek :?
Mogę tylko podpisać się obiema rękami pod wszystkimi pochwałami Twego ogrodu (nawet datury, za którą nie przepadam :) ), ja oglądając większość forumowych ogrodów dochodzę do wniosku, że swój to ja sobie mogę... niech będzie schować.
Mam jeszcze pytanie o Twoje róże w doniczkach - co z nimi robisz zimą? Czy wystarczy je okryć?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Karolino Nie chowaj sobie nigdzie...ogródka ! Pokazuj nam go jak najczęściej ! (I psa, i psa !)
Co do różyczek w wazie, to nie odpowiem, bo one jeszcze nie przeżyły u mnie zimy, są tegoroczne.Przedtem mieszkały tam bratki, przedtem wrzosy(jesienią i zimą ub. roku). Sama nie wiem, jak je zabezpieczę. W wazie jest wielka donica, może ją wystawię i opakuję jakoś?

A tymczasem po wczorajszej burzy i ulewie, dziś u mnie ulewa bez burzy :( Zrobiło się zimnawo- 13 st. Chwilowo nici z prac w ogrodzie, a miałam posypać nawóz na trawnik- już mu się należy jakieś "jedzonko". Dla ożywienia szaro-burego dnia i poprawienia nastroju parę zdjęć :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Niezmordowane kremowo-seledynowe Surfinie kwitną na pniakach brzozowych pod sosną , pomiędzy ciemnozielonymi liśćmi Rododendronów.

Pięciornik bylinowy

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Czy psa można zaliczyć do kategorii:" Kwiatki"? :wink: Wybaczcie , ale mam słabość do tej ciapulki.
A na zdj. Złocień krzaczasty, Clematis Błękitny Anioł, ..., pierwsza Jeżówka ( Echinacea) i lilie-te najwcześniejsze.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ślicznie wygląda w tych kwiatkach ;:50 Szczególnie w tych białych.Podrap ją za uszkiem ode mnie ;:12
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Podrapię , Anulko, ona to bardzo lubi...

Jeszcze parę zdjęć -odkryłam wczoraj, że Ketmia ma masę pączków !

Obrazek Obrazek

I jeszcze mój " Aniołek" błękitny- mam nadzieje ,że jeszcze się bardziej zagęści,bo na razie jest "dwupędowy"

Kwitnąca Lawenda(przywołuje niezmiennie wspomnienie o wakacjach na południu), Gazania o pełnych, podobnych do Gerberów kwiatkach, nadal kwitnące Kropliki i Słoneczniczek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jeszcze kwitną różowe Ostróżki, choć delikatniejsze niebieskie połamał deszcz, musiałam je powycinać i ich "resztki" trafiły do wazonu

Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Ładnie, delikatnie tak :)
Awatar użytkownika
Wipka
100p
100p
Od: 20 mar 2007, o 09:29

Post »

Witaj Ewelinko Kochana !
Cudnie jest u Ciebie jak zawsze, a psiunia - piękna ;:215
Oglądając zdjęcia tak sobie myślę, skoro w ogrodzie jest tak bajecznie to i w domku pewnie jest równie pięknie.
Może chciałabyś wkleić od czasu do czasu jakieś fotki z elementami wnętrz Twojego domku ? Wiem, że to forum ogrodnicze, ale gdyby tak poprzeplatać ogród z domkiem to może nikt by nie krzyczał :wink:
Mnie osobiście by to bardzo usatysfakcjonowało, gdyż właśnie urządzam swoje mieszkanko. Patrząc na ogród wiem, że gust masz doskonały ! ;:180
Pozdrawiam Wiola !
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4196
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Wiolu ! W domku to mam jak wszyscy...w sezonie ogródkowym nieomal mieszkamy w ogrodzie , więc w domu to mam głównie...nie posprzątane :oops:Poszperam później w zdjęciach i coś Ci wyślę na pw. Ten wątek powinien jednak pozostać ogrodowym.
Awatar użytkownika
Wipka
100p
100p
Od: 20 mar 2007, o 09:29

Post »

ojjjjjjjjjjjj :lol:
Ewelinka - jak zawsze skromna ;:168 :wink:
Pozdrawiam Wiola !
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Za oknem deszcz, a w ogrodzie zaczął się Hortensjowy festiwal.Popatrzcie , co już kwitnie

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tę Hortensję ogrodową( na pierwszych kilku zdj.) od kilku sezonów próbuję przebarwić na niebiesko- z kiepskim rezultatem. Raz ma kwiaty różowe, raz jasnofioletowe. W tym roku zakwitła przedziwnie- ma kwiaty w kilku odcieniach !
:shock:
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko totalnie mnie rozbroiłaś swoimi hortensjami!!! Cudne!!!!!!!!!!! po prostu zjawiskowe!
Moje wszystkie w tym roku przemarzły ale i tak jakims cudem pare kwiatostanów będzie. Czy okrywałaś je na zimę, w jakich stanowiskach rosną i jakie odzyweczki im serwujesz? Będę wdzięczna za odpwoiedź. Seredcznie pozdrawiam!
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewelinko

Teraz to już Ci naprawdę zazdroszcze, te hortensje powalają mnie całkowicie.
Już nie będę powtarzać pochwał....

Jest po prostu super.

Obrazek

Ciekawa jestem Twoich następnych piękności, czym mnie jeszcze zauroczysz i zaskoczysz.
Ależ będę spacerować po Twoim Pięknym Ogrodzie w długie, zimowe wieczory. Może jesienna depresja mnie nie dopadnie.
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ewelino piękne i dorodne masz hortencje!!! U mnie też tak samo się w tym roku przebarwiają się w klku odcieniach.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

cilla77 To niezwykły przypadek, ale "odwiedziłyśmy nawzajem swoje ogrody równocześnie ! Równocześnie też pojawiły się wpisy :mój u Ciebie- chwalący Hortensje, Twój u mnie , z pytaniem o Hortensje...I jak tu nie wierzyć w telepatię?
Odpowiadam: Hortensji nie okrywam na zimę , usypuję jedynie kopczyk wokół podstawy rośliny z ziemi i kory ( jak dla róż).Niektóre gałązki przemarzają w mroźne dni- wiosną je przycinam aż do żywej tkanki. Jedna z moich Hortensji- biała- też mocno w tym roku przemarzła ,odbiła od korzenia , ale chyba nie zakwitnie. Pozostałe, jak widać , mają się dobrze i cieszą oczy. Podkarmiam je jesienią kompostowanym obornikiem(rozrzucam go wokół krzewu) a od wiosny nawozem zakwaszającym do Hortensji. Potrzebują też dużo wody.
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Piękne hortensje, a te przebarwienia świetnie Ci wyszły ;:215 Ale najbardziej podoba mi się ten kompleks iglakowo-hortensjowy, fantastycznie się to razem komponuje!
O piesiu na wcześniejszych zdjęciach już nie wspomnę... ;:97 Pokazałam rodzinie - wszyscy wymiękli (mimo, że mamy bardzo podobnego, a może właśnie dlatego) :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”