Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4
- Marta_S
- 500p
- Od: 3 wrz 2010, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4
Wiem, że jesteś bardzo zapracowana grabieniem igliwia i liści opadających z brzózek i z innych liściastych ale... ale czy mogłabyś pokazac nowe zdjęcia? Tak bardzo lubię podziwiac Twój przepiękny ogród 

Zapraszam
Ogród Marty_S
Ogród Marty_S
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Marto, trafiłaś z tym grabieniem w sedno !Marta_S pisze:Wiem, że jesteś bardzo zapracowana grabieniem igliwia i liści opadających z brzózek i z innych liściastych ale... ale czy mogłabyś pokazac nowe zdjęcia? Tak bardzo lubię podziwiac Twój przepiękny ogród
To trzy z sześciu sosen rosnących w moim ogrodzie. Widzicie żółte igły w głębi gałązek ? Tak, tak, one wszystkie niebawem opadną... Zaścielą trawnik i rabaty, oprószą krzewy i iglaki. A i z brzóz spadają coraz gęściej żółciutkie listeczki...Zaprzyjaźnienie się z grabiami i ogrodową dmuchawą - odkurzaczem jest więc absolutnie nieodzowne.

Na dodatek okoliczne brzozy, klony i wszelkie liściaste krzewy zaściełają radośnie podjazd i chodnik...

Oto porcja już wygrabionych igieł i liści - nie pierwsza i nie ostatnia !

Nie ma się czemu dziwić , skoro przymrozek maluje niemal każdego poranka takie obrazki:

Na koniec akcent optymistyczny - jesienne zdjęcia dla wszystkich miłych Gości w moim wątku

WINOBLUSZCZ cieszy jeszcze ciemną czerwienią liści; szkoda tylko ,że przymrozki szybko je w tym roku naruszyły... niebawem opadną

FOTHERGILLA dopiero zaczęła się przebarwiać... Obok nowa jesienna "fryzurka" jednej z balkonowych PAPROCI.

Obok czerwieni , rudości , seledynów i żółcieni liści wykwitają ostatnie już jaskrawe plamy kolorów - to jesienne kwiaty : MARCINKI i CHRYZANTEMY, to niezawodne ROZCHODNIKI.

Jaki piękny ostrokrzew! czy u Ciebie rosną też dwa warianty ostrokrzewu: on i ona?
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Tak, mam dwa krzewy OSTROKRZEWU. Drugi nie ma wcale kuleczek , ale też jest ładny ( bo przecież ozdobne są ciemnozielone, błyszczące , mocno powycinane liście).Ten drugi rośnie w mniej eksponowanym miejscu. Pewnie właśnie obecność osobnika męskiego i żeńskiego w niewielkiej odległości sprawia,że ten ze zdjęcia jest każdego roku obsypany czerwonymi kuleczkami
Ostrokrzewy są dwupienne, czyli występują jako egzemplarze męskie lub żeńskie. Oczywiście tylko żeńskie owocują i tylko wtedy obficie, gdy rośnie obok nich choć jeden krzew męski. By łatwo było je dobrać, ostrokrzew Meservy reprezentowany jest przez pary odmian: 'Blue Princess' i 'Blue Prince', 'Blue Girl' i 'Blue Boy' oraz 'China Girl' i 'China Boy'. Mój osobnik męski to ILLEX MESERVEAE "Blue Prince"właśnie - cenny "zapylacz" . Żeński to ILLEX MESERVEAE"Blue Princess" -.Oba krzewy tnę , bo nie chcę ,by osiągnęły zbyt duże rozmiary, zależy mi też , by miały gęste, ładne korony .

- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
Pięknie u ciebie
,ale do grabienia to faktycznie masz całą masę igieł i liści-przydałaby ci się jakaś pomoc 

-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
Ewelino czy nie lepiej ułatwić sobie pracę ogrodowym odkurzaczem.nie dość że pozbiera to jeszcze zmieli i gotowe do kompostu.mnie już kręgosłup nie pozwala na grabienie ale odkurzacz - owszem
ŁAŁ, ale masz wielgachną fortegillę
Ile lat już rośnie u Ciebie?

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Tak, najlepiej drużyna harcerzykasik 69 pisze:Pięknie u ciebie,ale do grabienia to faktycznie masz całą masę igieł i liści-przydałaby ci się jakaś pomoc

Alinko, mam odkurzacz/dmuchawę ( gdzieś nawet opisałam jego plusy i minusy) i oczywiście często go używam , bo rzeczywiście ułatwia pracę , ale grabienia trawnika nic nie zastąpi !alinaK pisze:Ewelino czy nie lepiej ułatwić sobie pracę ogrodowym odkurzaczem.nie dość że pozbiera to jeszcze zmieli i gotowe do kompostu.mnie już kręgosłup nie pozwala na grabienie ale odkurzacz - owszem
FOTHERGILLA jest u mnie chyba 9 lat. Wsadzona jako niewielki , kilkupędowy krzaczek ma dziś ( mimo corocznego przycinania)piterek pisze:ŁAŁ, ale masz wielgachną fortegillę![]()
ok.1m.wys. i 1m. średnicy .Dzięki cięciu uzyskałam zwarty krzew o ładnym pokroju. No a wiosną - cieszą oczy urokliwe kremowo-białe "pomponiki" jej nietypowych kwiatów.

Ewelino - mam ją u siebie, ale dopiero od zeszłego roku.
Kupiłem wprawdzie dosyć dużą sadzonkę, ale do Twojej to jej jeszcze brakuje - oj tak
Kupiłem wprawdzie dosyć dużą sadzonkę, ale do Twojej to jej jeszcze brakuje - oj tak

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
W Twoim ogrodzie pojawiła się prawdziwa Złota Jesień! Przepięknie wybarwione krzewy!
Ślicznie wygląda czerwony klonik między iglakami, a w tle żółta brzoza ...
Cudnie wygląda też ten krzew ...
Co to jest? ...

Co to jest? ...

- Marta_S
- 500p
- Od: 3 wrz 2010, o 12:11
Przepięknie mimo zbliżającej się zimy
dziękuję za kolejne fantastyczne zdjęcia
Uwielbiam je oglądac i patrzec co dzieje się z Twoimi roślinkami i jak co dzień zmienia się Twój ogród.
dla Ciebie za trud, który wkładasz w prace porządkowe. Z niecierpliwością będę wyczekiwała kolejnych zdjęc 

Zapraszam
Ogród Marty_S
Ogród Marty_S
Ewelino, jestem pod wrażeniem owocowania ostrokrzewu
W życiu nie widziałem tylu czerwonych kulek!

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Izo , to wspomniana wyżej FOTHERGILLA MAJORchatte pisze:W Twoim ogrodzie pojawiła się prawdziwa Złota Jesień! Przepięknie wybarwione krzewy!
Co to jest? ...
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Piękna!
Mojej wiosennej nie udało mi się uratować, ale już jedzie do mnie druga. Bardzo sie cieszę.
Wiem, że masz w ogrodzie kilka kalin. Możesz je pokazać? Podobno też się ładnie przebarwiają.
Mojej wiosennej nie udało mi się uratować, ale już jedzie do mnie druga. Bardzo sie cieszę.
Wiem, że masz w ogrodzie kilka kalin. Możesz je pokazać? Podobno też się ładnie przebarwiają.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Zima zbliża się wielkimi krokami ...
Popatrzcie, jak przycięłam moje DATURY (zimę spędzają w skrytce ogrodowej - chłodnym pomieszczeniu bez okna)

Porobiłam bardzo dużo sadzonek - moczą się w wodzie, by wypuścić korzenie. Oczywiście większość powędruje w świat...
Na zdjęciu z lewej widać AGAWĘ, która również wróciła już z ogrodu do domu.
Dziś deszcz wygonił mnie z ogrodu. Zdążyłam jednak wykopać cebule ISMENY/BŁONCZATKI. Pięknie się rozrosły i namnożyły wiele cebulek przybyszowych
Niestety DALIE nadal w ziemi...

Zaopatrzyłam się także w korę (sosnowa, kompostowana, drobna), bo niebawem trzeba będzie okopczykować RÓŻE , a może i HORTENSJE ( zapowiadają ostrą zimę
)

Popatrzcie, jak przycięłam moje DATURY (zimę spędzają w skrytce ogrodowej - chłodnym pomieszczeniu bez okna)

Porobiłam bardzo dużo sadzonek - moczą się w wodzie, by wypuścić korzenie. Oczywiście większość powędruje w świat...

Na zdjęciu z lewej widać AGAWĘ, która również wróciła już z ogrodu do domu.
Dziś deszcz wygonił mnie z ogrodu. Zdążyłam jednak wykopać cebule ISMENY/BŁONCZATKI. Pięknie się rozrosły i namnożyły wiele cebulek przybyszowych

Zaopatrzyłam się także w korę (sosnowa, kompostowana, drobna), bo niebawem trzeba będzie okopczykować RÓŻE , a może i HORTENSJE ( zapowiadają ostrą zimę