Nowy ogród Jacka 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010

Post »

Witaj Moniko :!: Mam nadzieję, że się rozrośnie w ładny, pachnący krzaczek. Już od jakiegoś czasu planowałem ją mieć :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku wydaje mi się że o każdy ogród trzeba dbać bo inaczej będzie wyglądał nie ciekawie :;230
Trawniki trzeba kosić , liście grabić iglaki nawozić i od czasu do czasu stosować opryski na przędziorka bo widziałam szpalery zbrązowiałych tui w naszych okolicach i to nawet nie tak starych tylko młodych .

Genia :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, racja :!: I mam nadzieję, że Twoje uwagi przeczyta Nowa1. Ja o tym wiem aż za dobrze, ale proszono mnie o radę i taka koncepcja wydaje mi się minimalistyczna. Wystarczy raz w tygodniu trochę ogarnąć ogród i nie bawić w pracochłonne rabaty, byliny itp. Ja to akurat lubię ale inni nie muszą :)

Długo oczekiwana lilia zakwitła :heja Pachnie tak samo rewelacyjnie jak wygląda. I nawet dobrze, że tak późno, gdy inne kwiaty już przekwitły
Obrazek

i nieco skromniejsze kwiaty liliopodobne :)
alstroemerię nazywa się lilią Inków
Obrazek

jakże inne oblicze lilii :)
Obrazek

i pożegnanie w liliowcami :(
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Dorodny Eukomis ,moje to całkowita klapa w tym roku :? ,trudno na przyszły rok może się poprawią :?: ;:224
Ciekawy pełny liliowiec,u mnie pojedynczo jeszcze kwitną liliowce :wink:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Halinko :!: Eukomisy długo i oryginalnie kwitną. Cebula ubiegłoroczna nie przezimowała więc ucieszyłem się z tego podarunku :)
Jeszcze mają pąki liliowiec 'Kwanso' i drobny bordowy ale w sumie i tak kwitnienie liliowców rozciągnęło się na ponad miesiąc. W przyszłym roku powinny zakwitnąć wczesne to będzie jeszcze dłuższy festiwal liliowcowy :heja
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Igor :!: 'Casablanca' ma 7 pąków więc jeszcze trochę pokwitnie, a że liliowce przekwitły - jest niekwestionowaną królową teraz w ogrodzie :wink:
Może coś ciekawego wyrośnie Ci z tych "eukomisów" :?: :D
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku piękne zdjęcia, lilia późna ale za to jaaka ;:63 Eukomis masz przebogaty ile już je posiadasz?
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

U Ciebie Jacku jeszcze tyle śliczności kwitnie.U mnie eukomis wcale nie zakwitł,lilie to już tylko wspomnienie a liliowce jeszcze gdzieś pojedyncze pokazują się.Podoba mi się astromeria....ślicznie się prezentuje :uszy
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku Eukomis prześliczny, te drobniutkie kwiatuszki w zbliżeniu są niesamowite :D
A i Casablanka wspaniała, po mojej już dawno śladu nie ma.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateusz, dzięki :) Te cebulki eukomisu mam pierwszy rok. Ale poprzedniego lata cebula była większa zatem i kwiatostan również, za to na krótkiej łodydze i się pokładał. Te są OK. :)

Fragola, alstromerie w tym roku słabe. Jedna chyba podgniła, bo nie kwitnie wcale, a ta obgryziona przez ślimaki :? Cieszy mnie to, że jest karłowa :)

Witaj Agness :!: Eukomis wnosi sporo egzotyki do ogrodu. Trzeba się dobrze przyjrzeć, by zobaczyć piękno kwiatków.
Mi późne kwitnienie 'Casablanki' odpowiada. Nie ma konkurencji :wink:
Awatar użytkownika
nowa1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sie 2010, o 21:26

Post »

Dzień dobry, piękny i słoneczny dla Ciebie Jacku również! Bardzo dziękuję za odpowiedź i popdpowiedzi. Teraz jak poczytałam sobie ten wątek trochę szerzej, to zrobiło mi się trochę wstyd. :oops: Wszyscy zaglądający tu forumowicze to po prostu profesjonaliści!!!!! Jestem pod ogromnym wrażeniem i chylę czoła. Rzeczywiście ja, to taki amator, co nie lubi mieć kłopotu. :roll: Specjalnie mnie to nie fascynowało może, też dlatego, że nie bardzo miałam miejsce na jakiś ogródek. Mam jeszcze pytanie odnośnie jakiś nieskomplikowanych kwiatów (kolorowych!? - jak szaleć to szaleć! ha, ha), ale cieniolubnych. Jeżeli pozwolisz to będę zaglądać to twoich wątków, żeby się czegoś nauczyć. Aha! Znalazłam też przepis na te racuchy piwne. Idę zaraz robić. Pozdrawiam życzliwie!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nowa1- ja tam żadnym profesjonalistą nie jestem ale jak na coś mogą Ci się przydać moje wpisy, to bardzo się cieszę :)
Kwiaty do cienia :arrow: jest wiele kwiatów lubiących cień ale głównie są ozdobne z liści - funkie, brunery, żurawki, miodunki, rodgersje... Polecam Ci te pierwsze, bo wymagania mają niewielkie, podstawowe odmiany są tanie i szybko rosną. U mnie w cieniu z kwitnących dobrze się sprawdzają serduszka, języczki, pierwiosnki, ciemierniki, runianki, praginie, fiołki. Jednak trochę słonka muszą mieć, by ładnie kwitły, czyli najlepszy jest półcień.
Awatar użytkownika
nowa1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sie 2010, o 21:26

Post »

Witam wieczorem! Bardzo dziękuję za info, ale ja też mam w ogródeczku piękny jeden rodzaj kwiatuszków - takie zwykłe akasamitki, ale w tym roku zakwitły bardzo dorodnie. Pozdrawim tym razem chłodno po upalnym dniu. ;:138
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku eukomisy mam aż 3 kolory u mnie zakwitły 2 biały i zielony a różowy już 2 rok nie kwitnie , może dlatego że sadzę je w donice zamiast wprost do ziemi .
Genia :wit
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Witaj Jacku ;:136 , Tobie jeszcze kwitną lilie i liliowce ? Moje już zakończyły swój spektakl. A jak tam Ci idzie pielenie rabatek :wink: A i jeszcze jedno ... jak tam sprawują się nabytki :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”