Róże u Aszki - drugi sezon

Zablokowany
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże u Aszki - drugi sezon

Post »

Prognoza długoterminowa-pod koniec miesiąca nawet 15 stopniowe mrozy :( no ale w końcu to jeszcze zima ;:145
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aszko rzetelnie zwiedziłam Twój wspaniały różany ogród, nie mogłam się oderwać i wiem, że jeszcze nie raz będę go zwiedzała od początku. Masz ogrom róż, przepięknych ; rosną u Ciebie jak szalone, ogromne wspaniałe krzaczory. Queen Elizabeth po raz pierwszy widziałam taką ogromniastą i niesamowicie obsypaną kwiatami, moja to połowa, ale wiosną ją przesadzę, bo ma za mało słoneczka.
Oczarowały mnie fotki ślicznej złotowłosej kruszynki i wielkiego psa w tak wspaniałej komitywie :D Widać, ze może pozwolić sobie na wszystko, a pies zakochany na zabój nawet okiem nie mrugnie :D
Zachwycona jestem Twoimi romantycznymi kompozycjami z różami w roli głównej. Przepięknie zestawiasz je ze srebrami , porcelaną i innymi przedmiotami dekoracyjnymi. Masz świetne pomysły, widać ,że jest w Tobie dusza artystyczna :D Cudowny pomysł z różami w wazach, wygląda to zabójczo. Ależ nazachwycałam sie....ale naprawdę napisałam co mi w duszy gra, bo jestem zachwycona....po prostu ;:196
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnes ;:196 ale pięknie podsumowałaś mój ogród :oops: dziękuję.To bardzo,bardzo miłe gdy któś popatrzy z boku i powie ,że jest .ok ;:108
Porobiłam dzisiaj plakietki z nazwami róż ,poszłam do ogrodu i zaczęłam je wtykać w ziemię dopasowując do siebie.I wyszło mi ,że muszę przeorganizować trochę ogród.A właściwie jego część.Kilka iglaków,krzaczków przesadzić.Ale o tym wiedziałam już jesienią.Wytyczyłam sobie granice części różanej w tej części ogrodu i muszę być już konsekwentna.
Z tymi tabliczkami fajna zabawa-to już nie jest sadzenie jak na początku-gdzie co popadło.Teraz każda opisana-kolor,gatunek wzrost.I pewnie to nie mój patent i nic nowego nie wymyśliłam ale warto tak sadzić ;:3
Koło domu nic nie ruszam bo w końcu będzie robiony taras kwiaty będą przeszkadzać.I tak będę musiała wykopać stamtąd Kardynała bo rośnie na drodze do podawania betonu ;:14 niefortunnie posadzony

No i zimno jest,niestety zmarzłam.Do końca lutego można sobie tylko planować i kupować środki,nawozy.Br...już dzisiaj nigdzie nie wychodzę
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja też już mam dość tej pogody, teraz na plusie, róże ruszą i w sumie nie tylko one a potem znów takie mrozy :(
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wow,ale dzisiaj wiało...
tak przeglądam sobie zdjęcia ubiegłoroczne i pomyślałam,że pogrupuję je kolorami.Ciągle mam niedosyt..i tak jak juz kiedyś pisałam szukam tej "najpiękniejszej" ;:3

CZERWONE-przy tych kolorach aparat wysiadał

Dama de Cour-wielkokwiatowa

Obrazek

Black Baccara-wielkokwiatowa
Obrazek

Erotica-wielkokwiatowa

Obrazek

Josephine Bruce-wielkokwiatowa

Obrazek

Lili Marlen-rabatowa

Obrazek

Tuscany- -on wg.opisów fioletowo czerwony ale u mnie kolor jest taki.Nie dopasuję do innych.On jest jedyny w swoim rodzaju

Obrazek

I to wszystkie o zdecydowanej czerwonej barwie. :shock: myślałam,że jest ich więcej.Okazuje się ,że czerwień czerwieni nie jest równa.No i jest bardzo energetyczny

I jeszcze FIOLETY

Cardinał de Richelie-

Obrazek

Rapsody in Blue-

Obrazek

Veilchenblau
Obrazek

Fioletowy kolor wnosi chłód i świeżość
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Wszystkie fiolety są the best! :D
Ostrej czerwieni jakoś nie mogę skomponowac z resztą, ale Tuscany to już taka mieszanka z purpurą więc bardzo mi pasuje! ;:65
Ola, dobre podsumowanie, przydaje się aby pogrupować róże na rabatach! Dzięki! ;:180
CO dalej? :wink:
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś,to prawda ;:108 czerwony jest kolorem trudnym w kompozycji ale ...jeżeli dodać biały kolor to już robi się tak swojsko.Swoje wielkokwiatowe posadziłam na długiej rabacie na przemian z białymi i wyglądało to całkiem,całkiem.A to był dopiero pierwszy ich rok w takim układzie.No i jak przejść obojętnie koło takich klasyków jak Black Baccara czy Erotica. ;:3
Co dalej? dzisiaj było bardzo pochmurnie czyli trochę żółtego.

Artur Bell

Obrazek

Bolero

Obrazek

Chinotown

Obrazek

Fresia

Obrazek

Goldiloks

Obrazek

Pilgrimm
Obrazek

Sophia Reinassance-ta nie do końca czysto żółta ale ja ja zaliczyłam u siebie do żółtych http://www.roses.webhost.pl/2009/07/sophia-renaissance/ opisana została jako złoto-żółta i ten opis bardzo pasuje do mojej

Obrazek

Czyste żółte maja tylko Fresia.Artur Bell i Goldiloks-pozostałe zmieniają swoje kolory.Chinotown jak już rozwinie kwiat to brzegi płatków jaśnieją i różowieją.Niemniej jednak to żółta róża.
Kolor żółty-w słoneczny dzień niewidoczny,sprawia wrażenie jakby kumulował promienie słoneczne .O zmierzchu kwiaty wyglądają jak świecące punkciki.Większość żółtych przesadziłam osobno bo nie pasował do wszystkich "różów".Zostawiłam tylko Chinotown bo już się "zasiedział ale rośnie koło Westerlanda no i ta jego żółć nie jest taka "żarówiasta".I Bolero zostało w części "różowej" ale żółć Bolera jest ciepła.Wg,mnie kolor żółty,ostry wprowadzał niepokój.Ale,zaznaczam to było moje odczucie ;:108
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Z żółtymi też czasem nie mogę dojść, jak je połączyć ale ogólnie łatwiej niż z czerwonymi. Taka czerwono-biała rabata to dobry pomysł! :) Pomyślę, bo mam Red Eden do skomponowania ...

Ta ciepła żółć jakaś bliższa memu sercu ;) choć większość jest raczej zimnych odcieni.
Jeśli nie jest zbyt krzykliwa to nawet mi pasuje przy różowych . np. Moonlight i Constance.
Pilgrim ma troszkę bieli i to dużo daje. Można go dopasować do wielu róż. :D
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Ja też zachodzę w głowę co zrobić z jajecznicami. Czerwono-białą rabatkę posiadam,ładna jest,taka czysta-wyrazista. Purpurowo-różową też,a te żółte nijak i nigdzie :?:
Pozdrawiam - BabajAGA
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Uwielbiam połączenie fioletu z żółtym :D -ta wizja jest the best:)
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Tak,jeśli chodzi o żonkile i fioletowe krokusy. :) Róże nie mają tego właściwego odcienia fioletu.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znalazłam artykuł Jak łączyć kolory w ogrodzie
Przy wyborze roślin do ogrodu dużo czasu zajmuje dobranie ich pod względem ich wymagań. Warto jednak zastanowić się także nad odpowiednim doborem kolorów kwiatów, które przecież będą rosnąć obok siebie. Jeżeli chodzi o łączenie barw w ogrodzie, istnieją pewne reguły, z którymi trzeba się zapoznać.
Krok pierwszy Paleta barw
Obrazek
Kolory podstawowe - jest to żółty, czerwony i niebieski. Kolory pochodne, tworzą się przez mieszanie między sobą kolorów podstawowych ? są to mianowicie zielony, fioletowy i pomarańczowy. Jeżeli zestawimy te barwy w szereg, albo rozmieścimy je na obwodzie koła
to otrzymamy skalę barw tęczy.

krok 2

Pod względem estetycznym prawidłowe połączenia
kolorów uzyskamy poprzez zestawienie ze sobą kolorów podstawowych, a zatem - niebieski z czerwonym, czerwony z żółtym, żółty z niebieskim lub wszystkie trzy razem. Są to połączenia ostre, silnie kontrastujące.

krok 3

Również kontrastujące są zestawienia barw leżących na kole naprzeciw siebie, a więc kolor czerwony z zielonym, niebieski z pomarańczowym, albo żółty z fioletem. Tradycyjnie jednak te zestawienia uważane są za najbardziej harmonijne i zalecane przez niemal wszystkie podręczniki z dziedziny kompozycji ogrodowych.

krok 4

Źle widziane jest natomiast łączenie barw sąsiadujących najbliżej, a więc czerwonego z pomarańczowym, fioletu z czerwienią, a jeszcze gorzej - barw złożonych pierwszego stopnia z barwami złożonymi drugiego stopnia, np. Barwy niebieskiej z niebiesko-fioletową, czerwonej z czerwono-pomarańczową itp.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Super Aszko, dziękuję ;:196
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aszko, od dłuższego czasu oglądam Twoje róże i jestem nimi zachwycona, nawet zrobiłam sobie listę róż z Twojego ogrodu które muszę nabyć w najbliższym czasie czyli w tym roku. Trudno powiedzieć która najpiękniejsza, mnie najbardziej podobają się czerwone, a żółte to tak jak tralaluszy 'jajecznica'. Żółty to kolor dla innych kwiatków ale różą to nie bardzo, ale to według mnie. Lubię zestawienie czerwona róża z żółtymi liliami lub słoneczniczkiem. ;:7
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tralaluszy-znam ten problem.Z moim Pielgrzymem też wędrowałam i w końcu znalazłam mu miejsce z ciepłymi żółciami .W tym roku zobaczę czy Pielgrzym znalazł swoje miejsce
Ewuś,też wolę te ciepłe żółcie ;:108
Dorotko,niektóre rzeczy wydają się takie oczywiste.Ale lepiej się upewnić ;:3
Majko-na początek cieszę się,że mogę być inspiracją tak jak inspiracją byli dla mnie inni.Zawsze łatwiej wybrać z naszych iluś tam niż z wielkiego katalogu.Co do koloru-czerwony jest niesamowity,ale taki czerwony, nasycony aż aksamitny.Zdjęcia nie zawsze pokazują,ciężko ustawić aparat.Niektóre wychodzą jak "żarówka" ale jeżeli lubisz kolor czerwony to się nie zastanawiaj.
Co do żółtych-lubię ten kolor ale osobno.No i taka Fresia to żelazna podstawa każdego ogrodu i tak jak ja początkującego.I tak jak w towarzystwie innych wydawało mi się ,że stwarzała chaos tak osobno może być.Z tym,że podkreślam to są moje odczucia.A Pilgrimm-no cóż ja ostatnio na diecie widzę wszystko od strony kulinarnej.A ten kojarzy mi się z "sadzonym jajkiem".Ba,mam na niego widok z okna kuchennego :uszy
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”