Lukrecjowy ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lukrecjowy ogród

Post »

Ja też dopiero niedawno odkryłam ich uroki...nie wiem gdzie wcześniej miała oczy ;:oj
Nelu ściska mocno i w takim razie niech ten rok już się kończy a nowy będzie o niebo lepszy....i obfity w zmiany ogrodowe :D
Tworzysz naprawdę cudny kawał świata ;:180
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kornelko - wydaje mi się, że każdy dobór krzewów liściastych byłby dobry, żeby rozbić tujową monotonię. Ja nie lubię iglaków z zasady, trochę wręcz z oślim uporem, ale te iglaki, które zastaliśmy w naszym ogrodzie rosną sobie i dbamy o nie i krzywdy im nie zrobimy. Natomiast co do nowych, to tu toczę moją życiową batalię na "nie". Jednak M. wprowadza mi tu tylnymi drzwiami to i owo...
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Nelu, serdecznie pozdrawiam i życzę, by Nowy Rok okazał się znacznie pozytywniejszym, pod każdym względem... dla nas również był trudny.

Mam pytanie co do układu tej długiej rabaty... czy ona ma łagodny kształt, czy bardziej pod linijkę? Jak planujesz posadzić liściaki? Jeden obok drugiego, w linii, czy zróżnicujesz nasadzenia wysuwając te mniej obszerne krzewy do przodu? Dobór roślin wydaje się interesujący :)
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Małgoś, dziękuję za potwierdzenie tego co mi chodzi po głowie. ;:196 Nie mam nic przeciwko iglaczkom, bardzo je lubię, zwłaszcza o tej porze roku, kiedy cały las za płotem jest łysy i depresyjny. Iglaczki dzięki swojemu pokrojowi i różnorodności odcieni zielonego wprowadzają nieco życia. I to mi się w nich podoba, natomiast cmentarna aleja już niekoniecznie mnie kręci.

Aguś nie będę ukrywała, że naTwoje rady liczę bardzo! ;:196 Uściślę temat, a przynajmniej spróbuję...
Rabata jest ...
Obrazek
jak widać dość wąska, na nasadzenia mogę sobie pozwolić powiedzmy do 2 m max, licząc od siatki. Muszę zostawić miejsce na ewentualny przejazd auta w razie powodzi (przed domem mamy rzeczkę; zwyczajna ucieczka na górkę, a pod lasem jest jedyna droga, której w takich momentach nie zalewa). Zdarza się to niezwykle rzadko, ale się zdarza. Brzegi rabaty chcę wiosną lekko zaokrąglić, puścić w lekką falę, a bardziej "poczarować" strukturą samych krzewów. Wiem, że 2 m to niewiele, korony mogą się rozpościerać szerzej, w końcu autobusem tam nie będę jeździć :;230 Chciałabym żeby było kolorowo, ale nie pstrokato (liście raczej w jednym kolorze, bez deseni) jedne wyższe, inne niższe, raczej kwitnące biało lub kremowo-różowo, chciałabym też nieco zachować "powtarzalność elementów", ale nie symetrię w sensie dosłownym, wiesz 3 lilaki, 3 pęcherznice... itd. Dodatkowo zamiast kamieni polnych na obwodzie dość "długimi paskami" chcę dodać barwinek i czyściec wełnisty...
Obecnie na całej rabacie jest włóknina i żwirek, bez polnych kamieni, wystarczy zerwać nieco darni i podsypać kształt taki, jaki będzie pasował. To było znienawidzone przeze mnie miejsce z wielu przyczyn, czwarty raz wymieniałam rośliny, różne (bo wcześniej były tam też byliny) ale wszystko zniszczył ganiający pod płotem pies. Teraz jest już dorosły i nie robi szkód w ogrodzie. Ponadto krew mnie zalewała podczas usuwania chwastów, długi monotonny kawałek...
A propos kolorków, chyba pod wpływem wrażeń i emocji dostarczanych przez życie, potrzebuję raczej spokoju w ogrodzie, bez krzykliwych barw, raczej bardziej pastelowo. Większość "żółtaczek" już wyjechała z ogródka...
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

No to jak ma być spokojnie i pastelowo to musza być bzy ,kaliny,tawuły i krzewuszki do tego dla kolorku pęcherznice i będzie cudnie ;:173 Masz pole do popisu krzewów liściastych jest masa a można między to jeszcze troszkę wierzb wsadzić ...mogę sie podzielić mandżurską ,sachalińską ,babilońską maja piękny pokrój liści ;:108 Mam tez aralię i indygowca jak będziesz chętna daj znać ;:108 Oprócz tego wkomponowałabym niskie iglaki i jałowce płożące i pośrednie żeby zrobić rabatę piętrową ...piękną cały rok ;:108
Jak ja lubię plany ;:167 ale u mnie już wiele nie można podziałać :? Ale też zamierzam dosadzić kilka hortensji ;:173
Buziaki... masz fantastyczną wizję tej rabaty ;:180
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lukrecjo, pomysł mieszanego żywopłotu bardzo dobry - lilaki, tawuły, kaliny, pęcherznice...grupowe nasadzenia dadzą lepszy efekt. barwinek zarośnie podłoże, będzie ściółkować i zdobić. Nic dodać, nic ująć, masz plan gotowy ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-ag-a
---

Post »

Nelu, plan wydaje się dobry... uważaj tylko na rozmiary, bo thuje wkrótce nabiorą ciała, a pęcherznice na przykład sama wiesz jak potrafią się rozrosnąć. Oczywiście, możesz wszystkie liściaki trzymać w krótkich ryzach i będzie dobrze... na półkolach rabat (jeśli jak piszesz, zamierzasz je zmiękczyć i łagodnie wyprofilować) posadziłabym tawuły (nie piszesz jakie?), hortensje o zwisających wiechach, gdzie indziej w nogach przemyślałabym kosodrzewinę Varella. Myślę, że będzie bardzo ładnie... ja się jeszcze zastanawiam czy na pewno chcesz czerwone plamy pęcherznic Diabolo; może lepiej dać złote Luteus, które na tle mocno zielonych thuj fajnie a jednocześnie nie zbyt mocnym akcentem by sie odcinały? Byłoby zielono-złoto-różowo-fioletowo-biało, tak harmonijnie.
Trzymam kciuki za jak najowocniejsze przemyślenia i realizację już od wczesnej wiosny ;:196
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny jesteście kochane! BEST OF THE BEST!
DANUSIU z dziką rozkoszą przyjmę wszelkie "chabazie" jakie wpadną w ręce. Mam jeszcze kilka miejsc, w które można coś dosadzić. Wiem, że fotki dają jako takie wyobrażenie, a jednak rzut oka "na żywo" jest najlepszy. Rozmawiałam z Renią, coś wspominała o otwarciu "sezonu" u siebie, ale potem to ja zapraszam do siebie, w końcu co dwie głowy to nie jedna, a o walorach kilku głów, to chyba nawet wspominać nie muszę, bo to się wie. Brakuje mi takiego świeżego spojrzenia jeszcze w kilka innych miejsc... ale to już wiosną. Bardzo Ci dziękuję za wszelkie sugestie. Na razie faza planów. Będzie fajnie jak jeszcze fundusze się znajdą na moje zachciewajki ;:oj

Kasiunia stokrotne dzięki za wypowiedź i utwierdzenie mnie w przekonaniu, że liściaki "to je to" ;:196 Intuicyjnie już wiem, ale jak jeszcze potwierdza to gigant ogrodowy to już nie ma o czym myśleć! ;:196

Aguniu na Ciebie zawsze można liczyć, nie dziwi więc fakt dopisku "PRZYJACIEL FORUM" pod avatarkiem! Z tymi pęcherznicami to dziwna sprawa, liście owszem bardzo mi się podobają, ale zachwycają mnie ich kwiatuszki! Tak naprawdę to istnienie pęcherznic (choć niby takie popularne) odkryłam dzięki Tobie i Twoim fotkom makro! ;:oj Tak po cichu liczę na ich szybki wzrost! O nabieraniu ciałka przez thuje myślałam, doszłam jednak do wniosku, że w razie potrzeby będę je nieco odchudzać sekatorem... Koncepcja z kosodrzewiną extra! Uwielbiam je, a jakoś zapomniałam :;230 Tym razem uwaga skupiła się na liściakach :;230
Bardzo Wam Kochane dziękuję! Wszystkim na raz i każdej z osobna ;:196
x-ag-a
---

Post »

Wiem, ze wszystko co wymyslisz, bedzie super! Moze jak tak bedziesz falowac linie rabaty, to mniej wiecej po srodku zrobisz wklesniecie na laweczke zadumy...?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

...albo miejsce na okrągły kamienny placyk z ławką :wink:
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p
Od: 27 mar 2012, o 21:14

Post »

zniknęły posty jak była ta przerwa na forum :cry:
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Lukrecjo, mój sąsiad ma podobną rabatę jak ta, która jest na zdjęciu powyżej. Rosną na niej tuje i żurawki w odcieniu jasno zielonym i bordowym, a całość posypana jest żwirkiem o kremowym kolorze- wygląda to naprawdę wspaniale! Nie trzeba nawet czarować jakimiś niewadome jakimi odmianami kwiatów czy krzewów, a jest naprawdę uroczo. Ale Twój pomysł jest też oczywiście świetny :)

życzę Ci szczęśliwego Nowego Roku Kochana! ;:167
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

No i fantastycznie! :evil: Zniknęły wszystkie posty z wczoraj... i dzisiaj do południa.
Aniu - pewnie nie zdążyłaś zobaczyć, zrobiłam rysunek i plan nasadzeń, były też opinie, ale wszystko szlag trafił. Rozumiem usuwanie postów z zyczeniami, bo powiela to liczbę postów, ale żeby tak cały dzień rozmów w powietrze wystrzelić? na dodatek jeszcze wtedy, kiedy mam czas na pogaduchy na FO?
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

No właśnie, Nelciu, zniknął mój post, twoje rysunki, co to się robi !!!!!!!
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Back-up forum i utrata wszystkich postów z tego czasu. Możemy powkładać na nowo i odtworzyć, ale nie zwracać na to uwagi... i pisać dalej jakby się nic nie stało. ;:202
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”