Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.
Re: Mój kawałek świata - iwa27
Pytałaś o choisję. Mam ją u siebie, a dokładniej - Choisya ternata Brica. Jest zimozielona i ma żółte listki, które przy pocieraniu wydzielają intensywny zapach, ale teraz z małżonką spieramy się czego to był zapach 
Tu widać ją na pierwszym planie

A jeśli chimonantus to chionantus, to też go mam i uprawiam w donicy. Inna nazwa to śniegowiec wirginijski. Widziałem przepięny egzemplarz z Anglii, gdzie wyrósł na potężne drzewo, ale nie wiem, czy w polskich warunkach to jest możliwe.
Tu widać ją na pierwszym planie

A jeśli chimonantus to chionantus, to też go mam i uprawiam w donicy. Inna nazwa to śniegowiec wirginijski. Widziałem przepięny egzemplarz z Anglii, gdzie wyrósł na potężne drzewo, ale nie wiem, czy w polskich warunkach to jest możliwe.
- iwa27
- 1000p

- Od: 19 maja 2009, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masz Elu rację to na pewno nie jest anioł
Pawełku to jednak chimonantus po łacinie chimonanthus praecox - piszą o nim, że to kwitnący zimą krzew , żółte z purpurowym środkiem kwiaty kwitną już w lutym, mają przyjemny, ostry zapach (nie wiem czy to się wzajemnie nie wyklucza). Krzew rośnie wolno, kwitnie dopiero po kilku latach, może osiągnąć 4 m wysokości. Rozmnaża się przez odkłady - łatwo. Kurcze chciałabym go mieć tak samo jak marzę od roku o oczarze - wyobrażasz sobie kwiaty kwitnące w środku zimy - toż to bajka
Pawełku to jednak chimonantus po łacinie chimonanthus praecox - piszą o nim, że to kwitnący zimą krzew , żółte z purpurowym środkiem kwiaty kwitną już w lutym, mają przyjemny, ostry zapach (nie wiem czy to się wzajemnie nie wyklucza). Krzew rośnie wolno, kwitnie dopiero po kilku latach, może osiągnąć 4 m wysokości. Rozmnaża się przez odkłady - łatwo. Kurcze chciałabym go mieć tak samo jak marzę od roku o oczarze - wyobrażasz sobie kwiaty kwitnące w środku zimy - toż to bajka
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
Iwcia... a z tym księgowaniem to też nie tak... ja sama po sobie sprawdzam i wcale mi lepiej nie jest
Człowiek jest tylko człowiekiem
Człowiek jest tylko człowiekiem
- iwa27
- 1000p

Wiem Gosiaczku, ale jak sobie ponarzekam to mi mniej szkoda straconej niedzieli na szukaniu błędu
Stasiu dziękuję za piękne życzenia, biegnę do ciebie, bo wstyd przyznać ale dawno nie byłam
Byłam, ale padam już na twarz i mało co widzę. Dobrej nocy wszystkim forumkom i forumowiczom

Stasiu dziękuję za piękne życzenia, biegnę do ciebie, bo wstyd przyznać ale dawno nie byłam
Byłam, ale padam już na twarz i mało co widzę. Dobrej nocy wszystkim forumkom i forumowiczom
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
Iwo, bardzo podobają mi się twoje rabatki. Ten wielki korzeń pięknie się komponuje. Pisałaś na początku, że kupiliście domek z ogródkiem na wsi . Czy tam mieszkacie, czy traktujecie jako rekreacyjny? Pozdrawiam.
- iwa27
- 1000p

Dziękuję Izo za odwiedziny i cieszę się, że ci się podoba, bo ja ciągle niezadowolona jestem
Nasz dom jest starym domem, który sami wyremontowaliśmy i służy nam jako dom mieszkalny, z tym małym problemem, że ja mam pracę 140 km od tego domu - na Śląsku. Wygląda to tak, że mąż, który jest już na rencie mieszka tam z naszą kotką na stałe, a ja tak krążę - weekendy i wszystkie wolne dni spędzam w Nowym Lesie, a od poniedziałku do piątku rana mieszkam w bloku na Śląsku
Nasz dom jest starym domem, który sami wyremontowaliśmy i służy nam jako dom mieszkalny, z tym małym problemem, że ja mam pracę 140 km od tego domu - na Śląsku. Wygląda to tak, że mąż, który jest już na rencie mieszka tam z naszą kotką na stałe, a ja tak krążę - weekendy i wszystkie wolne dni spędzam w Nowym Lesie, a od poniedziałku do piątku rana mieszkam w bloku na Śląsku
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- iwa27
- 1000p

Wow Andrzeju ale piękne kieliszki
Dziękuję za życzenia 
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- iwa27
- 1000p

Wszystkim tym, którzy mnie odwiedzaja przesyłam serdeczne życzenia noworoczne
http://niespodzianka.info/BVbe
http://niespodzianka.info/BVbe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
-
iga23
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Iwonko, Szczęścia , Zdrowia , Pomyślności i Wszystkich wymarzonych roślinek. 
- iwa27
- 1000p

Dziękuję za życzenia.
U nas w nocy padało co najmniej do 2-giej po czym chwycił mróż i rano można było podziwiać taki oto widok

Tylko czy tym roślinkom się to podobało - w to wątpię
U nas w nocy padało co najmniej do 2-giej po czym chwycił mróż i rano można było podziwiać taki oto widok

Tylko czy tym roślinkom się to podobało - w to wątpię
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
O rany!
Oszkliło je...
U nas, owszem, padało, ale mrozu ani, ani...
U nas, owszem, padało, ale mrozu ani, ani...
-
elsi
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Iwonko nie martw się o roślinki w lodowej powłoce.
Czytałam, że przy zapowiadanych przymrozkach wiosennych zalecane jest zamgławianie roślin,
zamarznięta lodowa skorupka chroni roślinki. Niby to nie brzmi przekonująco, ale ponoć tak jest
A swoją drogą rośliny wyglądają pięknie, jak w lodowym pałacu, gdyby je jeszcze jakoś podświetlić ...
Czytałam, że przy zapowiadanych przymrozkach wiosennych zalecane jest zamgławianie roślin,
zamarznięta lodowa skorupka chroni roślinki. Niby to nie brzmi przekonująco, ale ponoć tak jest
A swoją drogą rośliny wyglądają pięknie, jak w lodowym pałacu, gdyby je jeszcze jakoś podświetlić ...
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- iwa27
- 1000p

A u nas Gosiu właśnie pada śnieg, znowu w poniedziałek będę miała trudne warunki drogowe, ale był czas przywyknąć
Elu masz rację przy odpowiednim podświetleniu roślinki wygladały by jak z bajki o królowej śniegu - tak a propos mojej ulubionej bajki z dzieciństwa, która zawsze kojarzy mi się z świętami Bożego Narodzenia
Elu masz rację przy odpowiednim podświetleniu roślinki wygladały by jak z bajki o królowej śniegu - tak a propos mojej ulubionej bajki z dzieciństwa, która zawsze kojarzy mi się z świętami Bożego Narodzenia
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
Piękne te fotki oszklonych roślinek !