Ogród Atki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Atki

Post »

Dziękuję Majko w imieniu różyczek.
Na razie jeszcze kwitną, co mnie niezmiennie zadziwia, ale fotek nie mogę zrobić na potwierdzenie. Dlatego dla pamięci :wink: sobie zapiszę, co mnie teraz jeszcze cieszy w ogrodzie ;:108
Róże: Swany, Rhapsody in Blue, Heritage, Gertruda Jekyll (1 kwiat), Elmshorn, Margo Coster i pąki są na Nostalgie i Ingrid Bergman :D
Clematis Kacper zakwitł pierwszy raz w tym roku :roll: , kwitnie liriope variegata, resztki floksów i pokazują się prymule :D Pąki mają ciemierniki :D Jeżeli o jakiejś piękności zapomniałam, to ją bardzo przepraszam ;:108
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

:wit bardzo przypadły mi do gustu Twoje lilie a zwlaszcza te takie baaardzo wysokie, w szoku bylam widzac je ;:224
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko, :D aż mi się wierzyć nie chce, że jeszcze tyle róż w ogrodzie Ci kwitnie. Mrozy omijają Twój ogród.
Masz wyjątkowe miejsce. ;:196
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

O! jak to dobrze, że do Ciebie zajrzałam, Beatko!
Też nie mam czym przesiewać kompostu. Tylko skąd ja wezmę taką skrzynkę plastikową? :?
Trzeba będzie coś pomyśleć. :D

I mam pytania dot. plastikowych kompostowników, bo mam zamiar taki jeden kupić.
- Jesteś z nich zadowolona? Bo różne opinie czytałam.
- Czy faktycznie szybciej kompost w nich się robi?
- Czy zimą można tam dokładać resztki domowe? (skórki owoców, jarzyn, itd?)

Piękna jest ta róża Double Dream. ;:108
Pozdrawiam serdecznie
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

i ja tez chetnie wysłucham doswiadczenia na temat pytan ktore zadala Wisienka, bo tez kupilam niedawno co ten plastikowy kompostownik, i mam zamiar wrzucac do niego przez zime tez odpadki z kuchni, no i zastanawiam sie tez wlasnie nad zakupem kolejnego bo ten jest za mały, tylko czy wlasnie faktycznie szybciej robi ten kompost??? :tan
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie dobre kobiety ;:138
majka411 pisze:Beatko, :D aż mi się wierzyć nie chce, że jeszcze tyle róż w ogrodzie Ci kwitnie. Mrozy omijają Twój ogród.
Masz wyjątkowe miejsce. ;:196
Maju, u mnie jest teraz mocno osłonięty ogród: od zachodu świerki, od południa mur i thuje, od wschodu thuje, od zachodu niby nic, ale na sąsiedniej działce rosną thuje, trochę dalej, ale hamują wiatr. I do tego na środku stoi dom. Może dlatego tyle róż jeszcze w dobrej formie. Trzy dni temu przekwitł bukiet na gałązce Gebruder Grimm :D , a i zakwitła forsycja. Oczywiście pojedyńczymi kwiatami, ale zawsze :)
Wisienka pisze:O! jak to dobrze, że do Ciebie zajrzałam, Beatko!
Też nie mam czym przesiewać kompostu. Tylko skąd ja wezmę taką skrzynkę plastikową? :?
Trzeba będzie coś pomyśleć. :D

I mam pytania dot. plastikowych kompostowników, bo mam zamiar taki jeden kupić.
- Jesteś z nich zadowolona? Bo różne opinie czytałam.
- Czy faktycznie szybciej kompost w nich się robi?
- Czy zimą można tam dokładać resztki domowe? (skórki owoców, jarzyn, itd?)

Piękna jest ta róża Double Dream. ;:108
ibizaa pisze:i ja też chetnie wysłucham doswiadczenia na temat pytan ktore zadala Wisienka, bo też kupilam niedawno co ten plastikowy kompostownik, i mam zamiar wrzucac do niego przez zime też odpadki z kuchni, no i zastanawiam sie też wlasnie nad zakupem kolejnego bo ten jest za mały, tylko czy wlasnie faktycznie szybciej robi ten kompost??? :tan
Wisienko, Ibizo,
kompostownik plastikowy jest super. Czy szybciej się kompost robi? Raczej tak, co prawda ja trzymam rok kompost i dopiero używam. Resztki z domu jak najbardziej, ale bez skórek z cytrusów - wyj. banan, chleba (nornice i szczury można przyciągnąć do ogrodu) i resztek mięsnych nie dawać. Obierki z warzyw i owoców, skorupki jajek (ktoś mówił, że wysuszone i potłuczone, ja tylko tłukę), fusy z kawy i herbaty (taka w torebkach też może być), popiół z kominka jak ktoś ma. Tylko, że te warstwy dobrze by było przesypywać trochę ziemią. A niektórzy dają tutki po papierze toaletowym i tym podobne rzeczy. Ponieważ mam kominek, to używam papieru do rozpalania i nie daję na kompost.

Dla poprawy humoru Gertrude Jekyll
Obrazek

I hosta Trifecta - bardzo długo była pięknie wybarwione, zakończyła tegoroczny żywot jako jedna z ostatnich (może dlatego, że kupowana jesienią?)
Obrazek
ibizaa pisze::wit bardzo przypadły mi do gustu Twoje lilie a zwlaszcza te takie baaardzo wysokie, w szoku bylam widzac je ;:224
To orientalne i faktycznie wielkie rosną. Mają osłonę świerków i może dlatego tak dają do góry - nie boją się, że się przewrócą :;230
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

moja droga dobrze zrozumialam..., ze wyjatkowo skorek z banana i chleba nie dawac bo one przyciagaja te gryzonie??? boo kurcze skorki z banana... noo ladowały juz na tym kompostowniku a i chleba tez sporo bo tesciu w piekarni robi, wiec chleba sporo zostaje wiec kruszylam go i wrzucalam na kompostownik :?
A co do lilii to powiem Ci ze nawet jak by sie taka przewrócila to trzymac takie cudenko w wazonie potem mmm rewela :tan
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elizo, właśnie skórki od banana mogą być, ale pozostałe z cytrusów nie i chleba też nie. Chleb lepiej wysuszyć i oddać "dla konia" :;230 tylko skąd tu konia wziąć? :;230
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

taaa no wlasnie skad konia wziasc :?: :tan, kiedys jak widzialam ze tesciowa miala cala reklamowke jednorazowke takiego chleba, bulek i podeschnietych to czesc wlasnie wsypalam na ten kompost a druga czesc pokruszylam i ptakom wyrzucilam, wiec jak kunia ni ma to ptoszki skorzystaja :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ulżyło mi, bo kupiłam sobie właśnie taki plastikowy kompostownik. Tylko kupiony niedawno i czeka w piwnicy na działce na wiosnę. Już nie miałam chęci go stawiać, bo musiałabym pierw zebrać ze starego miejsca to co tam jest. No i zlikwidować niski ale jednak murek wokół, bo już by tylko przeszkadzał.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Dziękuję Beatko za odpowiedź. Trochę mnie zmartwiłaś z tym chlebem, bo też daję na kompost.
Ponieważ nornic u mnie na kopy, więc koniec z ich dokarmianiem! :wink:

Piękne masz te różyczki!
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za miłe słowa pod adresem róż :D
Kompostowniki zawsze się przydają, tylko miejsca u mnie jak na lekarstwo, ale dwa plastikowe zostaną, żeby nawet na tarasie miały stać :;230
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Też słyszałam, ze nie należy cutrusów wyrzucac na kompost, ale z innego powodu.
Ja natomiast wyrzucam wszystko. Chleb, oczywiście tylko wtedy jak spleśnieje.
Gryzonie jak chcą - przyjdą wszędzie, bo chodzi bardziej o schronienie w ciepełku niż o jedzenie (to przy okazji).
A róże piękne! Muszę sobie takie sprawić przed dom (trochę poczytam o odmianie, czy nadawać sie będą).
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Miłko, wejdź do sekcji róże i tam znajdziesz wiele informacji o różach, ich zdrowotności i długości kwitnienia. Teraz tam przesiaduję w ogrodach różanych i staram się nie patrzeć za okno, żeby nie pamiętać jaka to pora roku :wink:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Oj przydałby mi się taki koń. :;230 Robiłby swoje pączuszki dla moich różyczek :) Ja też teraz przesiaduję w wątkach różanych, cudzych i własnym (a propos, to zapraszam do mojej różanki) i napawam się letnmi wspomnieniami. A na Gertrude Jekyll mam Beatko od dawna oko, bo podobno obficie kwitnie i nie ma z nią specjalnych kłopotów. Miłego dnia :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”