Wysiewanie kaktusów cz.1
Re: Wysiewanie kaktusów
Czytałem o dodawaniu do podłoża sproszkowanego węgla drzewnego ze względu na jego właściwości odkażające. Jednak mam pytanie odnośnie siarki, która również ma właściwości odkażające, czy można ją stosować( w odpowiednio małej ilości) do podłoża do wysiewania kaktusów? Czy lepiej pozostać przy dodaniu do odkażonego podłoża sproszkowanego węgla i podlać wysiane nasiona wodą z dodatkiem Previcuru?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Siarka może być zbyt toksyczna dla siewek. Dodaj węgla drzewnego.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Hej
Jestem NOWA jeśli chodzi o kaktusy, ale zakochana na zabój. Jeśli chciałabym coś posiać to jaki gatunek (coś łatwiejszego) i gdzie kupić? Kaktusy mam od roku i chciałabym coś swojego żeby urosło i mieć choć 2 szt takie same.
Jestem NOWA jeśli chodzi o kaktusy, ale zakochana na zabój. Jeśli chciałabym coś posiać to jaki gatunek (coś łatwiejszego) i gdzie kupić? Kaktusy mam od roku i chciałabym coś swojego żeby urosło i mieć choć 2 szt takie same.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 sie 2013, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To najlepiej mieć nasiona od forumowicza to wtedy masz pewność że będziesz mieć rasowe kaktusy a nie jakieś badziewie . A niestety nie wiem jakie bo sama dostałam nasiona
mam trochę mamillari i trochę noto i echinopsisów .

Pozdrawiam Anna
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Skąd pozyskać nasiona napisane jest tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 77&start=0
Na początek warto wysiać rośliny o większych nasionach i takie, które szybko i obficie kwitną. Zatem sugeruję rodzaj Rebutia wraz z podrodzajami Aylostera i Mediolobivia. Te ostatnie czasem niechętnie kiełkują (niewielki % nasion) ale jak już wykiełkują to dalej rosną bez większych problemów.
Na początek warto wysiać rośliny o większych nasionach i takie, które szybko i obficie kwitną. Zatem sugeruję rodzaj Rebutia wraz z podrodzajami Aylostera i Mediolobivia. Te ostatnie czasem niechętnie kiełkują (niewielki % nasion) ale jak już wykiełkują to dalej rosną bez większych problemów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Mój kaktus z własnego siewu (mieszanka sklepowa) wysiew wiosna 2012.
Wita się po pierwszym prawdziwym zimowaniu ;)
(siedzi w osłonce 9cm)

Wita się po pierwszym prawdziwym zimowaniu ;)
(siedzi w osłonce 9cm)
- bool
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Całkiem spory jak na trzylatka. 
Gratuluję dorobienia się tak ładnego okazu!

Gratuluję dorobienia się tak ładnego okazu!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 kwie 2015, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ładny. Czyżby to był Ferocactus cylindraceus v. eastwoodiae? Gratulacje!
- kocham_fizyke
- 100p
- Od: 8 kwie 2015, o 20:27
Siewki Mammillaria
Witajcie 
Dziś mija 23 dzień życia moich siewki. Mają 0,6 mm wysokości i są tlusciutkie , zielone i mam pytanie.
Nie wykielkowaly wszystkie. Na opakowaniu było napisane, że kielkuja w czasie 4 tyg. Na razie mam ich 14 i pojawiły się małe kepki pleśni. Nie na siewkach, ale chyba na zrzuconych łupinach nasiennych. Słoik był wygotowany, ziemia wyprazona i zaprawiona środkiem grzybobojczym. Wczoraj zostały spryskane nadmanganianem potasu i wodą utleniona lecz ta kepka nadal jest. Co zrobić?
Pozdrawiam Serdecznie

Dziś mija 23 dzień życia moich siewki. Mają 0,6 mm wysokości i są tlusciutkie , zielone i mam pytanie.
Nie wykielkowaly wszystkie. Na opakowaniu było napisane, że kielkuja w czasie 4 tyg. Na razie mam ich 14 i pojawiły się małe kepki pleśni. Nie na siewkach, ale chyba na zrzuconych łupinach nasiennych. Słoik był wygotowany, ziemia wyprazona i zaprawiona środkiem grzybobojczym. Wczoraj zostały spryskane nadmanganianem potasu i wodą utleniona lecz ta kepka nadal jest. Co zrobić?
Pozdrawiam Serdecznie
Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Najlepiej zdrowe siewki przepikować. Można też użyć środka przeciw grzybom, sugeruję Previcur. Można też przesuszyć wysiew.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- kocham_fizyke
- 100p
Dziękuje za odpowiedź. Popsikam je środkiem grzybobójczym.
Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola

- kocham_fizyke
- 100p
4 dni temu wysiałam jeszcze jedną paczkę nasion i połowa siewek już wykielkowala , mają po dwa liscienie. Mam jej w zamkniętym słoiku i wczoraj rano postawiłam je na parapecie . Dzisiaj są w górnej części zaczerwienione/pomarańczowe . Co to oznacza? Reakcja na światło?
Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Tak. Ciemniejszy kolor to reakcja na słonko. Trzeba uważać, by roślinki nie ugotowały się na słonku. Bezpośrednie promienie mogą je spalić. Lepiej cieniować je np. bibułą. Ponieważ słoik jest zamknięty trzeba też uważać na temperaturę. Jeśli wzrośnie powyżej 45*C to kaktusy zwyczajnie się ugotują.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- kocham_fizyke
- 100p
Dzisiaj cieniowałam je chustą. Czy ten kolor zniknie? czy jednak mogą paść? Na balkonie termometr rano wskazywał 30 stopni. Stały z godzinkę, lub dwie.
Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Ten kolor nie jest problemem. To normalne u kaktusów. Jeśli barwa jest ciemniejsza, bardziej intensywna niż normalnie to ok. Jeśli barwa jest jasna, jak przez bibułę to znaczy, że są to już nieodwracalne poparzenia.
Osobiście wolę takie ciemniejsze rośliny (oczywiście nie koniecznie siewki) więc moim kaktusom słonka nie żałuję.
Osobiście wolę takie ciemniejsze rośliny (oczywiście nie koniecznie siewki) więc moim kaktusom słonka nie żałuję.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek