Dżdżownice kalifornijskie! hodowla i inne zagadnienia
Re: Dżdżownice kalifornijskie i kompost
W odpowiednich warunkach dżdżownice potrafią zjeść połowę swojej masy ciała dziennie, więc 20 kg dżdżownic pożre te 10 kg odpadków dziennie. W praktyce jest mniej kolorowo.
W swojej hodowli nie doświadczyłem stanu, w którym dżdżownic byłoby za dużo w kompostowniku. Jest jakieś 10.000 sztuk na 0,5 m3 i to jest dość niewiele, bo cały czas ląduje w środku świeży towar- od skoszonej trawy przez chwasty po odpadki kuchenne. Ciężko stwierdzić jak grubą pryzmę przerabiają, bo jak wrzucę 20 cm to nawet bez dżdżownic po jakimś czasie pozostałoby 5 cm. Z dżdżownicami idzie to jednak dużo szybciej i po roku jest 10-15 cm warstwa ładnego, gruzełkowatego humusu.
Dżdżownice są w stanie swobodnie łazić pomiędzy warstwami.
W swojej hodowli nie doświadczyłem stanu, w którym dżdżownic byłoby za dużo w kompostowniku. Jest jakieś 10.000 sztuk na 0,5 m3 i to jest dość niewiele, bo cały czas ląduje w środku świeży towar- od skoszonej trawy przez chwasty po odpadki kuchenne. Ciężko stwierdzić jak grubą pryzmę przerabiają, bo jak wrzucę 20 cm to nawet bez dżdżownic po jakimś czasie pozostałoby 5 cm. Z dżdżownicami idzie to jednak dużo szybciej i po roku jest 10-15 cm warstwa ładnego, gruzełkowatego humusu.
Dżdżownice są w stanie swobodnie łazić pomiędzy warstwami.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 lip 2017, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy na 1m3 500szt dżownicy, (a mam około 1/4 pełny kompostownik) to duzo czy mało? Przerzucilem trochę kompostu ale znalazłem może 3 szt. Czy wygineły? Czy mogły uciec?a może gdzieś siedzą w jednym miejscu?
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
A widziałeś kokony? jeśli są to znak że dżdżownice odwiedzają kompostownik, jeśli nie ma może oznaczać że zmieniły kwaterę, moje chyba siedzą grzecznie w głębszych partiach, bo susza nie chce ustąpić a tylko w kompostowniku mają wilgotno na tyle aby im pasowało...mimo że od wiosny nie zlewałam wsadu (zobaczymy czy dzisiaj popada).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
Nie widziałem kokonow ale może to za wcześnie. Wpuściłem je tydzień temu. Kupiłem je na allegro. Muszę wierzyć sprzedawcy że było ich 500. Ile trzeba czekać na korony? W kompostownika cieplutko jest.
A jaka była objętość pojemnika/pojemników z 500 dżdżownicami? Nie ukrywam, że byłem zaskoczony niewielkimi rozmiarami mojej przesyłki. W sumie nie wiem, czy było to 1000 dżdżownic. Na pewno nie było to 1000 dużych dżdżownic, tak jak się spodziewałem. Dużych, czyli 10 cm długości i 5 mm średnicy...
-
To był pojemnik wielkości 15cm na 20cm ale nie był pełny a dżownice były zakopane w komposcie. Więc dla mnie te 500 dżownic zmieścił się na otwartej dłoni. Ile się czeka na kokony?
- Ginka
Skoro z kompostownika bije ciepło, to znaczy że jest tam za ciepło, dżdżownice uciekły albo się ugotowały (jeśli mają możliwość ucieczki to prędzej to pierwsze), na kokony się czeka max 2 tygodnie (ale to zależy wszystko od jakości dżdżownic i warunków, 2 tygodnie w chłodniejszym miejscu, przy ok 25 stopniach i dobrej wilgotności powinny tworzyć kokony do tygodnia od wpuszczenia).
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 lip 2017, o 19:17
mam jeszcze takie pytanie odnośnie dżdżownic kalifornijskich jaka jest różnica między odmiana bursztynową a że tak powiem normalnymi dżdżownicami kalifornijskimi bo tylko te dwie odmiany znalazlem:)
- Ginka
Prawdopodobnie taki "chwyt marketingowy"
.

-
- 0p - Nowonarodzony
to ten chwyt marketingowy znacząco wpływa na cenę:) bo tak jak spojrzałem na cenę to te bursztynowe niektórzy sprzedają za dwa razy więcej a na zdięciach też się dosyć mocno różnią kolorem od tych "normalnych" bo są że tak powiem ciemno bordowe a te normalne bardzo jasne 
tak wygladają te bursztynowe
a tak te niby normalne
więc teoretycznie przynajmniej w wygladzie się różnią
Usunięte linki,regulamin § 4.8
Prosimy pisać poprawnie na forum § 3.2 pkt a /Adm.

tak wygladają te bursztynowe

a tak te niby normalne
więc teoretycznie przynajmniej w wygladzie się różnią

Usunięte linki,regulamin § 4.8
Prosimy pisać poprawnie na forum § 3.2 pkt a /Adm.
- Ginka
Zdjęcie gdzie chłop trzyma dżdżownice jest bynajmniej podejrzane (chyba że zbierał robale w zimnym, że ma tak różowe ręce), równie dobrze same robale można podrasować kolorystycznie w programach, tak jak widać dużą różnicę między tymi z tego wydrukowanego zdjęcia, a tymi "na żywo", no i jeszcze jedno...po co komu dżdżownice droższe których oglądać nie będzie bo będą pracować w kompostowniku, te "bursztynowe" są typowo dla wędkarzy.
-
- 0p - Nowonarodzony
ok mi chodziło tylko o to czy może przerabiają szybciej albo jest humus lepszej jakości o nic więcej 

- Ginka
Dżdżownica taka sama jak inna, co wejdzie jedną stroną drugą wychodzi, jeśli nie piszą przy zachęcie do kupna że przerabia 2x szybciej to nie ma nawet sensu na nie patrzeć
(ja dzisiaj wybrałam odrobinę miałkiego kompostu z dna kompostownika
, wygląd cacucho, pełno robactwa lubiącego resztki organiczne, wysiałam późne sałaty, okaże się jak szybko i dorodnie wyrosną
).

-
Nadal ich nie widzę.
- Ginka
Jeśli Ci uciekły bo miały nieodpowiednie warunki, to nie wrócą do środka aby Ci kokony złożyć
(ewentualnie coś je zeżarło).