Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Aphrodite piękna! A teraz czerwone cudo pokazałaś ;:138 .
U mnie tuje zostaną, bo tworzą zielony mur odgradzający mnie od wiatrów i zapewniają prywatność na wąskiej działce. Ich korzenie zostały odgrodzone od rabaty...papą wpuszczoną na głębokość ok. 50 cm. To było konieczne, bo w widoczny sposób wyjaławiały okolicę.
Fruczak przyleciał coś przekąsić :lol: a to łakomczuszek!
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Jadziu, Marcinki i Chryzantemki masz śliczne ;:138 Cherry red we fajnym stadium rozwoju uchwyciłaś, lubię bardzo tą nie do końca rozwiniętą postać kwiatu, to taki przedsmak tego co za chwilkę się ukaże :) Dużo pracy jest jesienią,a tu wiatry uniemożliwiają wyjście do ogrodu, poprawiło się już u Ciebie, bo u mnie już zelżało i cieplej się zrobiło, jutro popracuję troszkę w ogrodzie i posadzę nowości, bardzo chciałam mieć lilaka Palbina i sobie go zamówiłam, przyszła bardzo ładna sadzonka. fajnie że Fruczak Cię odwiedza, u mnie przelatuje i znika, tak,że sfotografować nie ma szans :roll: Jadzieńko spokojnego weekendu ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trochę byłam popracować ,ale niestety pogoda wygoniła mnie z ogródka zaczęło znów padać delikatnie ale jednak .Patyczkowa Amelia Nothomb od Iwonki1 dostała swoją miejscówkę miedzy Pink peace a Claire Marshall .Oby tylko spodobało jej sie to towarzystwo i rosła na potęgę ofiarodawczyni ;:196 .Kurcze tak fajnie sie pracowało i trza było to zakończyć przez ten deszcz no cóż ;:174

Obrazek

Obrazek

KRYSIU z marcinków tylko jeden sie dobrze spisuje, ten karminowy ma więcej suchych liści od dołu, wiec musi dostać nową miejscówkę .Posadzę go w miejsce wykopanych tuji jednak dopiero wiosną ,a róże w tym miejscu odetchną z ulgą gdy wybędzie .Lilaka Palibina mam trzeba było powiedzieć ukorzeniłabym Ci patyczki a dostałam go od Andrzeja [any] też ukorzenionego .Myślałam ,że dzisiaj znów spotkam Fruczaka, jednak pogoda pokrzyżowała mi wielkie plany jakie miałam na dzisiaj ;:174

Obrazek

Obrazek

KASIU nikomu nie każę usuwać tujek przecież sama je kupiłam ,zeby odsłonić sie od wścibskich oczu .Jednak widzę ,ze rośliny mają mało powietrza i wody, więc pójdą w dobre ręce, albo na śmietnik, bo nie wiem czy takie stare okazy sie zaaklimatyzują w nowym miejscu .Sama uwielbiam ich zapach przy ścinaniu albo gdy tak gałązki smyrnę ręką. Kurcze myślałam ,że Aphrodite nie pachnie jednak dzisiaj sie przekonałam ,że tak .Ma lekki zapach różany, jednak trzeba dopiero wsadzić nos w kwiaty .Fruczak wiercipięta niestety dzisiaj nie przyszedł w odwiedziny no cóż widocznie ma lepsze źródło pożywienia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim milej soboty i niedzielnego wypoczynku .oby tylko pogoda dopisała ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu - świetna wiadomość - dalia FI rozkwitać zaczęła. To zdecydowanie jest ta dalia, więc duża ;:196 !
Też się zatem skuszę na wąchanie Aphrodite, ależ ona ma piękne te kwiaty!
Czyli deszczowo się mamy, u mnie też pada.
Miłego weekendu, mimo wszystko ;:168
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, ależ ja wcale nie odebrałam Twoich wpisów jako nakaz wykopywania tuj ;:185 ani nie dziwię się, że wykopujesz swoje. Twój wpis wcale nie zabrzmiał jak jakiś nakaz ani nic podobnego. Podzieliłaś się informacją i ja to bardzo cenię, bo to ciekawy temat, nie słyszałam wcześniej o szkodliwym wpływie tuj na pszczoły. Wiem jak źle działają tuje na rośliny rosnące obok, bo też tego doświadczyłam. Nasz wysoki na jakieś 4 m żywopłot super osłaniał nas przed sąsiadami ale okropnie wyjaławiał ziemię i postanowiliśmy zrobić z tym porządek poprzez mocne cięcie i izolowanie korzeni, tak jak Ci Jadziu opisałam. Oczywiście to też nie jest żadna wzorcowa metoda :lol: . Powiedziałabym nawet, że to jest żadna metoda, tylko raczej "wóz albo przewóz" :roll: ale tuje przeżyły i mają się dobrze. Oddzielanie korzeni nawet nie było takie ciężkie, bo tuja ma te korzenie jednak płytko. Masz rację, takie starsze okazy mogą mieć problem z przyjęciem na nowym miejscu ale jak się uda, to ktoś się ucieszy, że ma już "odchowane" okazy :D .
A'propos tuj, to czy iglak, który rośnie obok brunnery to też tuja? Bardzo ciekawy ;:215 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Jadziu u Cibie śliczne jesienne widoczki. Czy ja się mylę, czy też zakwitł Ci pierwiosnek? ten biały?
Marcinki i chryzantemy to ładne jesienne kolorowe kwiaty. Pozdrawiam :wit
Spokojnej niedzieli pomimo chłodu.
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IRENKO tak to prymulka sklepowa dostałam na dzień kobiet od wnusia .Calutkie lato siedziała w doniczce, a teraz razem z doniczką ją zakopcowałam na zimę i pokazała kwiaty .Sama jestem zaskoczona tym kwiatem, bo nawet nie zauważyłam pąków. Widoczki powoli się kończą jednak Aphrodite nie daje za wygraną Abraham Darby też ma pąki, to samo Pink peace , inne też mają jakieś pojedyncze pąki

Obrazek

Obrazek

KASIU wiesz w sieci różne różniste brednie wypisują, dzisiaj zajrzałam z ciekawości na forum pszczelarskie .Tam niczego nie zakazują nawet wyczytałam ,że czasem tuja zakwita i pszczoły sie też obok niej uwijają jednak zdarza sie to sporadycznie, chodzi o to ,że zamiast drzewa takie które kwitną czy polne kwiaty ludzie po najmniejszej linii oporu sadzą tuje i ścinają trawy ,żeby nie zakwitły w nich kwiaty z których pszczoły zbierają nektar. Kasiu gdyby nie to ,że kradną pożywienie i wodę różom i powojnikowi to może bym je zostawiła ,ale biedna RU wciąż zamączniakowana od dwóch lat i muszę ja ratować bo i słabo kwitnie przez nie .Możliwe ,że i Pinky winky odżyje bo wciąż wyrywam korzenie tuji spod niej https://www.youtube.com/watch?v=qQ1ViebD6TM .Ten krzew to Cyprysik Obtusa Nana gracilis mam go juz chyba z 5 lat to miniaturowa odmiana nie ma nawet 1m wysokości śliczny jest . Mam też 2 cyprysy Lowsona tez śliczne z tymi swoimi igiełkami

Obrazek

Obrazek

BEATKO trochę przestało padać jednak teraz znów pada ;:222 Aphrodite ma cudne kwiaty uwielbiam ją i nie żałuję zakupu bo szaleje od początku.Może z miejscem trafiłam a przedtem rósł tam Chopin ale to wielkolud wiec poszedł na tyły .niestety w tym roku dały mu do wiwatu dalie i nawet go nie widziałam jak kwitł

Obrazek

Obrazek

Oby jutro pogoda dopisała tego nam wszystkim życzę ;:196 Ciekawe czy wreszcie Jacuś zdąży sie pochwalić kwiatkiem ;:224

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jadziu
Jacuś piękny, chyba zdąży bo jeszcze cieplej ma być - przynajmniej u nas :)
Nasze dalie jeszcze też żyją.
Doczytałam dopiero teraz o thui. Widziałam chyba ten filmik, a raczej tytuł.
Że roślina trująca to wiedziałam, ale że dla pszczół :roll: Mamy tylko dwie, ale dom osłaniają ,więc potrzebne.
Może ktoś zechce Twoje thuje, podejrzewam ,że by się przyjęły, szkoda wyrzucać.
Chryzantemy piękne masz ,czy ''Cherry Red'' zimowała :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jadziu, jeszcze dalijki zbierają się do kwitnienia? Ale z tego, co pamiętam, to Black Jack zawsze jest taki spóźniony :shock: To u mnie nie zdążyłby zakwitnąć na bank ;:108 Cyprysik Obtusa Nana gracilis jest śliczny. Początkowo bardziej skojarzył mi się z koperkami Miłka, dopiero po bliższym przyjrzeniu się zobaczyłam, że to maleńki iglaczek ;:63
u mnie już zrobiło się smętnie, dalie wyglądały upiornie i wczoraj je wreszcie wykopałam. Na szczęście pogoda nam sprzyjała i zrobiliśmy wszystko co było zaplanowane. O porządkach nawet nie myślę, działka daleko, sama już o tej porze roku tam nie jeżdżę. Ale jestem do tego przyzwyczajona, więc będzie jak co roku. Twoja-moja Elżbietka jest w doskonałym stanie, ale jeszcze jej nie posadziłam na miejscu docelowym. Na razie zadołowałam razem z doniczką, jeszcze tylko na zimę przykryję ją butelką, żeby miała cieplutko. Mam pytanie odnośnie Pretty Sunrise. Co roku ją przykrywam i nie powiem , rośnie cudnie, ale może robię to na wyrost? Może ona wcale nie wymaga aż takiej troski z mojej strony?
Miłej niedzieli ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jesień głęboka Jadziu... bardzo jestem ciekawa jak zareaguje Merlin na nową miejscówkę. U mnie od wiosny w donicy siedzi Pastella, która tylko w pierwszym roku kwitnienia była ładna, w kolejnym kwiatki były małe, jakby zdziczałe. Wykopałam ją wiosną, ale żal mi było wywalić, jest w donicy. Na zimę ją zdołuję, a wczesną wiosną dostanie jakieś miejsce i zrobię tak jak Ty.... ale jak nie zbierze się, to wywalam.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ooo, to bardzo się cieszę, że obawy co do szkodliwości tuj nie potwierdziły się u pszczelarzy. Polska przecież tują stoi.
Sikorka ciekawie zagląda do ogrodu :D Miłego miałaś gościa.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszy dzień do bani ;:222 znów calutką noc padało, dopiero po południu się uspokoiło ,ale temperatura tylko 5 *brrr Jednak udało mi się zrobić parę fotek, ale ręce sie trzęsły z zimna i połowa z nich poszła w kosz, a takie miałam fajne kropelkowe fotki .Jednak po skadrowaniu na kompie BEZNADZIEJA.Cóż może rano uda się coś wyczarować . Czarny Jacuś powoli sie otwiera i może zdąży się całkowicie otworzyć do mojego wyjazdu o ile pogoda na to pozwoli

Obrazek

Obrazek

KASIU nie dawało mi to spokoju z tymi tujami a jestem taka ,ze muszę wszystko wiedzieć :) Dlatego gdzie szukać odpowiedzi jak nie u pszczelarzy .Sikorki przylatują gromadnie do stołówki i w mig opróżniają 1,5 l butelkę słonecznika NA ZDROWIE Jutro muszę kupić świeży bo ten był jeszcze ubiegłoroczny ,natomiast przy oknie mam dla nich orzechy w siatce oczywiście rozłupane

Obrazek

Obrazek

BASIU sama jestem ciekawa tych przesadzanych róż .Wybraną ziemię zastanawiam się czy wrzucić w kompostownik czy na śmieci, ale chyba do kompostownika niech sie wymiesza z odpadkami będzie bardziej zasobna i zdolna do ponownego użytku. Dałam w dobre ręce The Princa może w nowym domku będzie jej lepiej, bo u mnie przez 6 lat miał tylko 2 liche badylki dł 30 cm .Bardzo długo go tolerowałam i obiecywałam eksmisję z roku na rok ,ale teraz miarka sie przebrała .Jeśli Merlin nie doceni moich wysiłków też czeka go eksmisja zastanawiam sie też nad Cream abundance ona też ma ultimatum

Obrazek

Obrazek

IWONKO masz racje Jacuś zawsze taki na ostatni dzwonek sie pokazuje i też zaczyna mnie drażnić,bo tuczysz go przez calutki sezon a on w kulki pogrywa .Myślałam ,że w słońcu będzie mu lepiej, ale nic z tego .Sama nie wiem jak z nim postępować ;:174 Pretty ma 6 strefę u mnie nie przemarza, ale u Ciebie nie wiem kopczyk jednak nie zaszkodzi bo czasem i moim robię kopczyki oczywiście tylko tym ,które mają miejsce szczepienia nad ziemią

Obrazek

Obrazek

AGNIESZKO Jacuś zdąży bo juz dzisiaj wygląda dużo inaczej ma lekko rozchylone płatki .jednak ten jegomość próbuje moja cierpliwość i to każdego roku .Możliwe ,że nie podoba mu sie u mnie ;:224 Chryzantema Cherry red zimuje jednak każdego roku robię sobie jedna sadzonkę w razie gdyby zechciało jej sie zmarznąć po mimo okrycia jedliną. Ona jednak zakwita na samym końcu .Wnuk już sie pytał i jest chętny na przygarniecie tuj zobaczymy jak uda się je wykopać

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jadziu, Ty na Czarnego Jacusia czekasz tak jak ja na FI ;:108 Obie te dalie są w tym samym stadium pokazywania kwiatka.
Obłędne są te zdjęcia kropelkowe!
W środę pstryknę zdjęcie mojej Aphrodite. Może moja to nie ona? W Twojej się człowiek zakochuje od pierwszego wejrzenia, no i ten jej zapach! Cudną masz tę różę!
dziękuję bardzo bardzo! ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BEATKO a to wymiana ja u Ciebie ty zaś u mnie :;230 Kurcze niestety większość dzisiejszych fotek poszła w kosz no cóż czasem tak się zdarza, a na aparacie wyglądały fajnie. Jednak przy kadrowaniu na kompie nie nadawały sie do pokazania .Może jutro uda sie jeszcze jakieś kropelkowe zrobić .No co Ty to ja dziękuję serdecznie ;:196 ;:196

Obrazek

Obrazek

ciekawe czy ktoś zgadnie co to ??????
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, szczelam że to powojnik. Kulą w płot? ;:170
Aphrodite śliczna w każdej fazie ;:224
Jeszcze skomentuję zdjęcia koperku w kropelku :wink: , sama lekkość i wdzięk :D . Śliczności. Po tym suchym lecie takie zdjęcia podobają mi się szczególnie.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”