To mój pierwszy post i nowy temat zarazem.
Niebawem będę musiał intensywniej zając się przydomowym skrawkiem ziemi stąd moja obecność na tym szacownym forum i stąd moje pytanie.
Miałem pewne wątpliwości w którym dziale je zamieścić. Cze mają być to drzewa i krzewy ozdobne czy też może owocowe

W skrócie naświetlę sprawę. W szczycie działki rosną całkiem okazałe brzozy, chciałby je zostawić. Chciałbym jednak posadzić tam krzewy które stworzą żywopłot. Z racji nie za dużej powierzchni chciałbym aby były to krzewy ładne, kolczaste i najlepiej dające owoce. Wstępnie wybór padł na: Dziką różę, Pigwowiec i Jeżynę.
Moje pytanie i prośba o pomoc dotyczy tego czy wybrane przeze mnie rośliny mogą rosnąć obok siebie, czy obecność drzew nie wpłynie negatywnie na krzewy i w drugą stronę, czy krzewy nie wpłyną negatywnie na drzewa? Chciałbym posadzić krzaki dość gęsto tak aby zasłonić widok i ograniczyć dostęp.
Może ktoś z Was ma podobne rozwiązanie u siebie na działce? Jeżeli macie inne sugestie co do roślin chętnie wysłucham. Warunki brzegowe jakie sobie założyłem to: kolce, owoce, ok 2m. wysokości i możliwa koegzystencja z brzozami

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam