Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Post »

Moniko, a może zbyt szybko chcesz wprowadzić zmiany? Faceci potrzebują więcej czasu na zrozumienie prostych spraw ;:306 Może jak przestaniesz naciskać, to zmięknie? Mój natomiast, zupełnie nie ingeruje w sprawy działki. Mówi, że to moje królestwo i mogę tam robić co mi się żywnie podoba ;:108
Przy takim różanym sąsiedztwie, nie dziwię się, że sporządziłaś listę pełną ślicznotek ;:63 Z Twojej listy mam cztery:Jalitah, Boscobel, Lady of Shalot i Pomponellę. Pierwsza zachwyciła mnie od pierwszej chwili, natomiast Boscobel chyba potrzebuje więcej czasu, tak Jak Lady of Shalot. Lady w ubiegłym roku mnie wkurzała tymi zwieszającymi się główkami, ale w tym roku zmężniała i jest piękna. Natomiast trochę mnie martwią rozmiary Pomponelli. Wolałabym , żeby nie była taka wielka, ale jak patrzę na swoją, to już widzę, że chyba niema na to szans ;:224
Pełny słoneczniczek jest śliczny i falbaniaste petunie też ;:108
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Moniko, nadrobiłam dwie ostatnie strony. Nadrobię wcześniejsze też :)
Ślicznie masz na działeczce. No i jak dojdą róże to za rok działka nabierze jeszcze innego wyrazu. Będzie już bardzo, bardzo romantyczna :) A co do trawnika, to rzeczywiście się przyda większey przy małym dziecku. Ja lubię trawniki, Twój jest ładny i zadbany. Chciałabym taki :)
Całkowicie Cię rozumiem z tym ciągłym bieganiem. Mam podobnie :lol:
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonko, tak to prawda, zmiany wprowadzać chcę bardzo szybko, bo szybko zmienia mi się koncepcja poszczególnych części działki, ale ogólny styl nie- właśnie chciałabym romantyczną, w angielskim stylu, z falującymi trawami, przenikającymi się roślinami, mnóstwem motyli i pszczół- a trawnik po to, by podkreślić bogactwo rabat.

Szkoda mi tracić czasu, zawsze byłam niecierpliwa. Pewne rzeczy mogę robić tylko w konkretnym momencie roku i jak nie zrobię, musi to czekać do konkretnego sezonu. Np tak nam nie idzie z malowaniem altany, nic się nie ruszyło, drabina nie kupiona. Ciężko mi ciągle popędzać męża, on i tak jest narobiony. Sama opieka nad naszym rezolutnym synem zajmuje nas oboje.

Izo ;:196 Dziękuję. z trawnikiem mam inną zagwozdkę. Wrąbał się na niego, brzydko mówiąc, ale przychodzą mi do głowy inne słowa- kret! Tyle lat nie było, był spokój, a teraz co rusz kopiec wywalony na rabacie pod płotem, a dwa już były na trawniku. Coś musimy poradzić- może znacie jakieś niezbyt drogie, ale skuteczne odstraszacze?

Dziś na działce chciałabym poobcinać przekwitnięte kwiaty, obiad muszę zrobić i nic więcej raczej się nie uda. Wreszcie słońce, pewnie na jeden dzień go wystarczy ;) Miłego dnia!
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świeża dostawa zdjęć.
Lilie, kilkanaście kolejnych w pączkach, najpóźniej będą orientalne.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaczynają też dalie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaczynają floksy wiechowate
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Taki liliowiec zdążył rozkwitnąć
Obrazek

Cukinii, ogórków chyba się nie doczekam ;:145
Obrazek

Szczeć barwierska, którą mam w doniczce
Obrazek

Czarnuszka, samosiejki, podsieję nią róże w przyszłym sezonie
Obrazek

Tawułki
Obrazek

Dziwne owady tu siedzą, niestety nie miałam aparatu, a komórką nie zrobię powiększenia. Pierwszy raz takie widziałam.
Obrazek

Ogólnie dużo kwiecia, jutro postaram się dodać kolejne zdjęcia, ale zrobiło się późno, więc dobranoc.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniczko :wit

Lato u Ciebie widzę w najlepsze :D ;:215 Ale masz dużó floksów już! Moje jeszcze nie kwitną, a czekam na nie, bo zawsze dużo kolorów dają :D

Owady faktycznie ciekawe, jeden z tych bzyczków ma interesujące ubarwienie, też takiego nigdy nie widziałam ;:oj Siadają tylko na tawułłkach czy na innych roślinach także?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie, ten a'la żuczek. Nigdy takiego owada nie widziałam. Bo to drugie to coś jakby pomiędzy osą, a pszczołą.
W ogóle owadów sporo lata, motyle się pokazują już takie piękne. A lada chwila będą jeżówki, budleja już ma pączki. Mam też nasadzone werbeny patagońskiej, astrów jesiennych. Będzie ich dużo, jak co roku. Na astrze angielskim w zeszłym roku naraz siedziało kilkadziesiąt pawików.
Jeżówki są takie. Płatki już podbarwiają się kolorem..
Obrazek

Obrazek

Rdest i dzwonek
Obrazek

Hortensja
Obrazek

Bukietówki już takie
Obrazek
Muszę dosadzić jeszcze jedną pod płot.

Old Port
Obrazek

Aspirin Rose
Obrazek

Werbena Sticta
Obrazek

Pysznogłówka
Obrazek

Przetaczniki też są lubiane przez pszczoły
Obrazek

Obrazek

Spektakularnego kwitnienia lawend nie mam w tym roku nie ma, ale trochę kwitną..
Obrazek

Ładny, słoneczny dzień się zapowiada. Mam chrześniaka na wakacjach, w środę wyjeżdżam z nim i z synem do rodziców.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Monia dlaczego ma ni być cukinii ? ;:oj
Widocznie nie ma kto ich zapylić, zrób to sama :)
Wszystko rośnie u Ciebie tak pięknie, że napatrzeć się nie mogę.
Szczeć wysiałem niedawno, nie wiem gdzie ją posadzić i z czym ;:131
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie cukinie już mają warzywa, rok temu miałam 3 krzaczki i było ich mnóstwo. Teraz mam 4 i ciekawe kto tyle ich przeje :)
Ładne te lilie i cała reszta kwitnących!!!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Doczekasz się doczekasz swoich ogoreczkow i cukini. Ja już hej mam. Teraz podbieranie coraz i czekanie baw czerwone pomidorki.
Dalie piękne. Sporo ich chyba masz.
Liliowiec i lilie piękne.
I dużo innych różnych slicznych kwitnien . Lato cieszy :D
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, właśnie nie mam dużo dalii, jeszcze jedną tylko, już niedługo zakwitnie. Wszystkie w donicach. Jedno kłącze mi zgniło wiosną. Może coś dokupię za rok, ale raczej też tylko do donic.

Cukinie i ogórki są zawiązki, wyglądają zdrowo, ale prawie nie rosną ;:145 Dlatego tak napisałam. Ja pojutrze wyjeżdżam na 2 tygodnie i nawet pierwszego ogórka nie zjem.. Szkoda. Mąż niestety tego za dobrze nie ogarnie.. Zapylać ma co, u mnie jest dużo pszczół.

Dziś się czuję fatalnie. Burza wisi w powietrzu. Z wiekiem coraz gorzej znoszę taką pogodę. To na ten upalny, duszny dzień cienisty zakątek z moją brzózką.
Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Moniko, kubeczek w różyczki prześliczny ;:215 Gdzie kupiłaś takie cudeńko? W stacjonarnym sklepie czy może gdzieś w sieci?
Lilie pięknie kwitną i podziwiam chociaż powąchać nie mam jak ;:108 Z moimi coś w tym roku kiepsko i nie wiem dlaczego? Niektóre dopadł jakiś paskudny szkodnik, który zostawia na liściach czarne, maziste chyba odchody...fuj :evil: Kilka niestety chyba po majowych przymrozkach podmarzło, bo wcale nie będzie kwitnąć. A część z kolei odpadają pączki. Ja na liliach za bardzo się nie znam i nie mam pojęcia o co chodzi? Zawsze sadziłam cebulki a one potem wyrastały i kwitły. W tym roku to kompletna porażka. Z kilkudziesięciu będzie kwitło może ze dwadzieścia :( Część już kwitnie, ale spodziewałam się naprawdę dużej ilości, zwłaszcza, że co roku dokupuję nowe i powiększam kolekcję :roll:
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kubeczek z Agaty meble, były jeszcze inne różane wzory.
Dorotko, Twoje lilie zjadała poskrzypka liliowa. Ja je po prostu zbierałam w rękawiczkach. Moje kolekcja nie wiem czy liczy 20 cebul :wink: Mam jednak zamiar powiększać.

Mariolko, ja mam 4 krzaczki cukinii, to mówisz, że tyle urośnie? ;:oj W takim razie czekam, bo cukinię uwielbiam :D
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Moniko..bardzo ładnie kwitną twoje tawułki, moje przedobrzyłam nawozem i nie kwitną, na szczęście żyją. ;:oj Bardzo ładne lilie, zwłaszcza ta bardzo ciemna..miałam jedną ale gdzieś odeszła. :roll: Także czekam na jeżówki, coś po wyglądzie pączków wydaje mi się że odmianowe wymarzły. Pozdrawiam. ;:168
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Udanych wakacji życzę Wam wszystkim :wit ;:3 Bawcie się dobrze! Mąż jakoś ogarnie ogród. A ogórki i cukinie zjesz po powrocie :) Śliczne kwitnące masz. Zazdroszczę najbardziej jeżówek :)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Monis w takim razie udanych wakacji.2 tygodnie to sporo na odpoczynek. ;)
A może mąż to wszystko ogarnie.
Funkia w cienistym zakątku piękna, duża kępa.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”