Pod Puszczą cz-1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod Puszczą cz-1

Post »

Moniczko , w żadne kompleksy nie wpadaj bo masz ogród na miejscu i na pewno wszystko zrobisz jak trzeba . Taras posprzątasz spokojnie jak Cię najdzie i wtedy zajmie Ci to dosłownie kilka minut ,no może pół godzinki .Ważne żebyś w sobotę posadziła cebule bo to ostatni dzwonek i inne ważne rzeczy na ogrodzie bo będzie jeszcze zimniej . Kopczyki zdążysz zrobić w listopadzie , nawet po kilka dziennie .Ja zrobiłam bo MUSIAŁAM . Wszystkie czynności do zrobienia wypisałam sobie na kartce , te mniej ważne na końcu i leciałam wedle rozpiski ;:306 , jak zrobiłam to zkreślałam i jak doszłam do mniej ważnych to mi ulżyło . W ten właśnie sposób udało mi się wyrobić normę . Tobie też się uda ;:196

Marysiu , Siarczan potasu jest dobry dla wszystkich krzewów jagodowych na lepsze kwitnienie i owocowanie , natomiast siarczan amonu to nawóz typowo do zakwaszania i wtedy nie trzeba tak często jak Ty to robisz ,sypać kwaśnego torfu . Ja torf podsypuję raz na 2-3 lata ,ale staram się raz w miesiącu od maja pod każdy krzak podsypać małą łyżeczkę siar. amonu . Nawóz do borówek jest dużo słabszy ale bardzo lubią go azalie i rododendrony 3-4 razy w małych dawkach . Siarczany są w opakowaniach 2 kilowych i kosztują niewiele . Tego sposobu nauczuł mnie plantator borówek .U mnie się sprawdza bo co roku mam mnóstwo owocu .Borówki nie za bardzo lubią nawozy naturalne i w zasadzie na nie nie reagują , więc nie ma co ich podlewać gnojówkami .Pozdrawiam , jakby co to pytaj dalej . ;:167

Iwonko , na pewno zdążysz ze wszystkim . Ja po robocie ale już tęsknię za ogrodem ;:306
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak przeczytałem co zrobiłaś już przed zimą sama to aż mi wstyd że jeszcze tyle mi zostało do zrobienia :oops: Muszę się zmobilizować i też przed zimą troszkę ogarnąć :D
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Elu.......wydawało się że pracy masz nie do przerobienia a jednak najważniejsze porobiłaś a może i wszystkie. ;:oj . Ja ciągle jeszcze o koszeniu trawnika myślę... :;230 , nie było kiedy, albo deszcze a jak pogoda to inne domowe sprawy były ważniejsze. ;:173 . Muszę także zrobić sobie rozpiskę siarczanu, mylą mi się potasowy z amonowym gdy potrzebuję ;:131 . Do azali i RH by zakwasić też dobry. :?:
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz , a już myślałam że połkneła Cię wielka ryba , jednak się znalazłeś i ciekawa jestem na jak długo i czy znowu przypadkiem nie skuje Cię jakiś lód na zimę i pokażesz się nam dopiero na wiosnę . Jesteś jak bumerang , no ale Jesteś .Witam Cię więc serdecznie .

Zuzanno , siarczan amonu jest do zakwaszania , ale pod azalie i rododendrony lepiej dawać nawóz do borówek bo jest słabszy no chyba że w bardzo małych dawkach . Różnica polega głównie na tym ,że borówki muszą mieć podłoże tylko kwaśne ,a azalje podłoże zakwaszone więc mieszankę ziemi normalnej z dodatkiem kwaśnej ,zatem nie wymagają tak intensywnego zakwaszania jak borówki . Mam nadzieję że wyłożyłam to jasno , jak nie to pytaj proszę .U mnie miejscami też duża trawa ,ale tego już nie przeskoczę .Musi tak zostać do wiosny .Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czytam z niedowierzaniem, ile prac wykonałaś ;:oj Jesteś świetnie zorganizowana. Podziwiać i tylko brać przykład ;:333 I masz dużą wiedzę na temat roślin. Brawo! ;:138
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Jestem,jestem,od wiosny do jesieni cały czas poza domem :D Teraz szykuje się do zimy w mieście to i dostęp do internetu mam :wink:
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Dzięki Elu za cenne wskazówki,bo mam rododendron i będę miała od kogo wiedzę czerpać! ;:173
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko ,a ile masz rododendronów
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Elu nie wiem czy mnie pytasz?, ale ja jak przycinam morwę, to listki suszę na herbatkę, a owoce zjadamy na bieżąco, ale myślę, że i owoce suszyć można, przynajmniej te z białej morwy, bo są troszkę inne jak te z czarnej ;:108
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu jeden!dlatego cenne są mi takie porady ,jak pożyję to będzie jeszcze około dwa! ;:168
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Witaj Elu. ;:168 Podobnie jak ty myślałam że przez zimę odpocznę troszkę od działeczki. ;:306 Nic z tego, już mnie nosi a jeszcze zima się nie zaczęła. ;:oj Wczoraj byłam, kopczyki różom porobiłam. Nawet trawę na szybko skosiliśmy. Niestety na działce smutno i do tego zimno, nawet nie żal było odjeżdżać. :wink: Jedynie kloniki miło mnie zaskoczyły, chyba dokupię. ;:108 . Pozdrawiam serdecznie. ;:128
https://naforum.zapodaj.net/3f32983cf16c.jpg.html
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj ładny ten klonik , ja mam dwa młode i na razie na więcej nie choruję .Dobrze że skosiłaś trawę bo nie będzie Ci gniła pod śniegiem. Mnie też brakuje ogrodu ,ale myślę że przez listopad przystosuję się do nowej sytuacji a potem grudzień i święta i znowu jakoś poleci . Muszę pomysleć co zrobić z środkiem bocznej części ogrodu i jak zaplanować 2 nowe rabatki z przodu ogrodu .Może i Ty zaplanuj jakieś zmiany w swoim ogrodzie .Pozdrawiam ;:167
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu! dziś u mnie 0 z rana!
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Najgorszy to jest jednak listopad, bo w grudniu to jakoś zleci, gdy się przygotowujemy do świąt.
No i luty też paskudny, a potem już wiosenka. :D
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

pela11 pisze:Muszę pomysleć co zrobić z środkiem bocznej części ogrodu i jak zaplanować 2 nowe rabatki z przodu ogrodu .Może i Ty zaplanuj jakieś zmiany w swoim ogrodzie .Pozdrawiam ;:167
Elu ...zima długa, masz czas na przemyślenia a znając ciebie na pewno coś fajnego ze środkiem wymyślisz. ;:168 U mnie zmiany są co roku tylko mało widoczne, chyba by trzeba rewolucję zrobić. ;:306 . Poza tym nasza pasja nie może stać się naszą udręką, ogród, działka ma cieszyć. Mamy pracą odpoczywać a nie rwać sobie włosy że coś nie tak. ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”