Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2
Dziękuję,muszę moje pomidorki czymś dokarmić bo trochę wątłe są.A czy do papryki też może być ten nawóz?Moja papryka ma jasnożółte środki i nie wiem czego jej może brakować?
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2
Tak, może być również do papryki. Pomidor i papryka mają podobne zapotrzebowania.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
Jeżeli jest to pierwsze pikowanie siewek, to bezwzględnie trzeba obniżyć zawartość nawozu w ziemi - np. mieszając z piaskiem, perlitem, odkwaszonym torfem. Natomiast ja do drugiego pikowania w 0,5l kubki użyłam ziemi uniwersalnej wymieszanej z kompostem, z dodatkiem perlitu. Najpierw zrobiłam tak z paprykami (tutaj był dodatek 1/3 ziemi do siewu) a teraz z pomidorami (wczoraj przepikowywałam). Sadzonki są bardzo ładne
. Całe towarzystwo stoi na balkonie.
Regulamin forum
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku.
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix.
Moderator- jokaer.
http://images54.fotosik.pl/696/27d1255626210f65.jpg
http://images52.fotosik.pl/697/233945cfc074c8e9.jpg

Regulamin forum
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku.
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix.
Moderator- jokaer.
http://images54.fotosik.pl/696/27d1255626210f65.jpg
http://images52.fotosik.pl/697/233945cfc074c8e9.jpg
Na pikowanie to one są już stanowczo za duże.
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pikować to ja będę pomidory a papryka to tak przy okazji ,bo nie wiedziałam co z tymi pąkami kwiatowymi .forumowicz podpowiesz jak obniżyć dobrze tą ziemię z nawozu ,jest jej 1,2kg/m3 ,firma Kronnen
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Paprykom powinno się obrywać pierwsze kwiatki wyrastające w pierwszym rozwidleniu. Po pierwsze lepiej się wtedy rozrastają, a po drugie taka papryka rosnąca i rozpychająca się w rozwidleniu często powoduje rozłamanie się gałązek. A jak już sobie urosną w gruncie i będą miały po kilka par liści na rozwidleniach, to będę obrywać wszystko, tzn. listki i wyrastające wilki, poniżej pierwszego rozwidlenia. Tylko z ostrymi nie ma potrzeby tak robić.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Moje papryki dzwonek dobrze reagowały na cięcie.Jedna z nich była puszczona na 2 pędy z pierwszego rozwidlenia ,druga na 4 z drugiego.Pozostałe bez regulacji.Ilość owoców wyrośniętych owoców i ich dojrzewanie prawie identyczne u wszystkich krzewów .Na tych nie ciętych, zostało dużo zielonych kurdupli.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Witajcie.
dziś moje rozsady pierwszy raz po nocce w foliaku. Czują się znakomicie i wnioskuje, że należało ke zostawiać już trzy dni temu. 
Natomiast dziś po raz pierwszy przybyły do foliaka łapać słońce świeżynki z growboxa. Dostały dodatkową osłonę z mlecznej folii.
Tak to wygląda od wejścia.
Poszczególne działy rozsad przedstawie już w swoim wątku, by się tu zbytnio nie panoszyć.

Natomiast dziś po raz pierwszy przybyły do foliaka łapać słońce świeżynki z growboxa. Dostały dodatkową osłonę z mlecznej folii.

Tak to wygląda od wejścia.

Poszczególne działy rozsad przedstawie już w swoim wątku, by się tu zbytnio nie panoszyć.

- stecu
- 50p
- Od: 3 lip 2008, o 13:12
BobejGS bardzo fajnie to wygląda...
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
Oj niepamiętam,ale ziemię kupiłam w dużym sklepie na dziale ogrodniczym,uniwersalną.tysonka pisze:To zależy głównie od podłoża, w którym rośnie rozsada i "wieku" rozsady.
Podaj, jaką masz ziemię, jaką rozsadę - wtedy można coś doradzić
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Zobacz, czy na opakowaniu jest podana zawartość nawozu. Przypuszczam, że nie ma - możesz spróbować już dokarmiać - dobry jest Florovit do pelargonii - ważne, żeby zawartość NPK wynosiła 4-6-8. Podlewaj na początek ok. 2ml/l, żeby nie przekarmić. Na jakim etapie są Twoje sadzonki?
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
Żebym była mądrzejsza to bym nie wyrzuciła opakowania,ale teraz muszę kupić znowu ,więc już spojrzeć.
Moje pomidorki teraz są w doniczkach tak gdzies od 200 do 400ml i papryka chili.
Pomidorki to koktajlowy i chili de cayenne jakaś,i nie wiem kiedy je na balkon wystawiać i czy przesadzić je już do większych.,troszkę mam tego i tak przesadzać po jednej do dużej donicy to chyba balkonu braknie.
Moje pomidorki teraz są w doniczkach tak gdzies od 200 do 400ml i papryka chili.
Pomidorki to koktajlowy i chili de cayenne jakaś,i nie wiem kiedy je na balkon wystawiać i czy przesadzić je już do większych.,troszkę mam tego i tak przesadzać po jednej do dużej donicy to chyba balkonu braknie.
-
- 200p
- Od: 22 sty 2013, o 21:26
Moje, te które były w małych doniczkach w dniu wczorajszym wylądowały na balkonie w donicach docelowych 3 l.
Wysadziłam koktajlówek /doniczkowych/ 8 szt. ale w razie zapowiadanych przymrozków wrócą do mieszkania.
Reszta 23 sadzonki mieszka na parapecie, chociaż już są duże i również mogły by wylądować na balkonie w pojemnikach docelowych, ale w razie przymrozków nie pomieściła bym ich już w pokoju.
Muszą wegetować w kubkach 400 ml.
pozdrawiam
Krystyna
Wysadziłam koktajlówek /doniczkowych/ 8 szt. ale w razie zapowiadanych przymrozków wrócą do mieszkania.
Reszta 23 sadzonki mieszka na parapecie, chociaż już są duże i również mogły by wylądować na balkonie w pojemnikach docelowych, ale w razie przymrozków nie pomieściła bym ich już w pokoju.
Muszą wegetować w kubkach 400 ml.
pozdrawiam
Krystyna
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Koktajlówki to mogą być takie, co wyrastają na 20 cm i takie, co rosną do 3 metrów. Za mało danychmonika 2014 pisze:Żebym była mądrzejsza to bym nie wyrzuciła opakowania,ale teraz muszę kupić znowu ,więc już spojrzeć.

Pomidory i papryki na pewno musisz przesadzić, jeśli bryła korzeniowa przerosła pojemnik - najlepiej wyciągnij lekko sadzonkę (musi być lekko przesuszona ziemia), jeśli nie wychodzi lekko, to pewnie można jeszcze poczekać. Możesz tez wstawić fotkę, może coś Ci doradzimy. Co do wystawiania - czytasz wątek o pomidorach w donicach? bo zadajesz bardzo podstawowe pytania

Pomidor poniżej 12 stopni przestaje rosnąć, co nie znaczy, że ginie - niszczą go przymrozki. Więc znając temperaturę, która jest na Twoim balkonie, masz odpowiedź na pytanie, czy już można wystawiać. Moje 3 dobę są na balkonie non stop.