Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Izo, miłek ciągle w pąku ale rzeczywiście - nie zawodzi i drugi raz czyli od kiedy go posadziłem, kwitnie.
Dla mnie też w dzieciństwie podbiał był zwiastunem wiosny. Dopiero niedawno wprowadził się do ogrodu ale tak jak piszesz - jest ekspansywny więc trzeba go mieć na oku.
Zakwitła po raz pierwszy - różowa przylaszczka :heja
Obrazek

Dziękuję Janko 8-) Mokra to była sobota - tak jak piszesz - a nie poniedziałek. I dziś też mokro więc rośliny się cieszą :D Za to wczoraj piękne słońce i przylaszczki pootwierały się:
Obrazek

Obrazek

Lidziu, odmiana 'Ruby Giant' jest trochę mniejsza od 'Remembrance' i innych wielkokwiatowych szafranów (ma węższe płatki). Kolor to dość intensywny fiolet ale w środku do wewnątrz wyraźnie się rozbiela. Może uda mi się to pokazać na kolejnych zdjęciach:
Odmiana ta trafiła do mnie m.in. w bryle korzeniowej jagody kamczackiej :;230
Obrazek

część już wyłuskałem by rosła grzecznie tam, gdzie ja chcę :twisted:
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też mam mnóstwo Ruby Giant. One są chyba nalepsze w uprawie. Sa dośc duże, mają ładny kolor i chętnie się rozrastają. Mam kilkanaście kępek jego.
Przylaszczki uwielbiam! Moje białe i transylwańskie chyba najlepiej się spisują.
A jak w Twoim botaniku irysy żyłkowane? Ja sobie obiecałam, że na jesieni dosadzę i poszukam nowych odmian, np 'Eyecatcher' .
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku to tam wyżej to wg mnie Cebulica Tubergena. Kolorem przypomina puszkinię, ale te pręciki...
Ruby Giant faktycznie jest jednym z lepiej rosnących krokusów, aczkolwiek mnie w tym roku zaskoczył King of Striped - widocznie aura mu sprzyjała :D
Tak się zastanawiam jak to się stało, ze nie mam żadnej przylaszczki... Ale zawsze mogę pooglądać u Ciebie :D
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękne przylaszczki , mam tylko niebieskie z lasu od znajomego leśnika .. Przeorywali na nowe nasadzenia i mi podrzucił kilka kępek .. Różowe kupowałam dwa razy i mi wypadły ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku przylaszczki u mnie jeszcze nie wszystkie kwitną , najgorzej wyglądają te japońskie .

Miłka wiosennego nie widziałam ,pewnie zginął , jak wyjdę do ogrodu muszę sprawdzić .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko zgadzam się; 'Ruby Giant' to chyba najbardziej plenny szafran! Wybieram cebulki spod jagody kamczackiej, a i tak co roku wyrastają nowe cebulki i zakwitają :lol:
Irysów żyłkowanych nie mam. Zniechęciłem się do nich, bo kwitły coraz słabiej, aż całkiem przestały. Za to niezawodna jest nasza rodzima roślinka z rodziny liliowatych:
Obrazek

Kasiu tak, 'King of Striped' i jeszcze kilka szafranów w tym roku nie zakwitło. Podejrzewam, że trochę za wcześnie ruszyły z wegetacją i dostały po noskach zimą.
Wielkie dzięki za nazwę! Nie miałem tej cebulicy więc od razu pobiegłem ze znacznikiem, by jej nie zgubić! A oto bardzo podobna do niej puszkinia. Dopiero teraz widzę różnice:
Obrazek

Janko, przylaszczek nigdy dosyć! Zajmują mało miejsca, mają piękny kolor i kwitną, kiedy jeszcze pustawo w ogrodzie ;:333 Różową mam pierwszy rok i chyba szczerze podarowana, bo pięknie zakwitła 8-) Jednak hitem tej wiosny okazała się kokorycz, bo takiej czerwoności o tej porze roku nigdy jeszcze nie miałem ;:oj
Obrazek

Geniu, przylaszczki z rodowodem japońskim to wyższa szkoła jazdy więc raczej bym się nie odważył ich uprawiać. Kosztują sporo, ryzyko utraty równie spore więc wybieram łatwiejsze roślinki a równie ładne, np. pierwiosnki, które w dodatku tak oto się sieją:Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Piękna ta kokorycz. Kolor ma cudny i termin kwitnięcia ciekawy :D Muszę sobie poczytać :wit
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Moje kokorycze też tworzą barwne plamy,tylko białej coś nie widać :(
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Jacku dowiedziałam się niedawno, że irysy żyłkowane muszą mieć sucho całe lato . Najlepiej sadzić je pod drzewami i krzewami , aby wyciągały korzeniami nadmiar wody.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

U Ciebie w ogródku zawsze same cuda...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, kolor ma cudny kokorycz 'George Baker' - zdecydowanie czerwony (na zdjęciu zrobił się łososiowy)! Następnym kokoryczom jeszcze zdjęć nie zrobiłem więc dziś cebulicowate:
Obrazek

Dorciu, moja biała kokorycz właśnie się otwiera po raz pierwszy ;:65 Ale dziś inna rodzina się prezentuje:
Obrazek

Danusiu, dzięki za informacje. Może kiedyś do nich wrócę ;:224
Obrazek

Loki, natura to jeden wielki CUD!
Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Moje cebulowe też pomału się rozwijają .. Moje kokoryczki liliowe dopiero wyłażą z ziemi ,rosły razem z zawilcami ale jak na razie jest ich mało ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Ależ piękne cebulice - zwłaszcza ta błękitna. Ty naprawdę masz ogród botaniczny u siebie Jacku :)
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jacku dawno mnie nie było, a myślałam ,ze zniknąłeś na zimę a Ty sobie buszowałeś po cieplutkich krajach .Piękne wspomnienia i przeżycia , także cudowne rośliny i radośni ludzie z tych Gwinejczyków.Jak tu się smucić jak kolorowo wokoło i wciąż świeci sobie słoneczko ;:167 .Widzę ,ze Twoje dalie są w donicach, a ja swoje tez dzisiaj dałam do donic .Mam tylko nadzieję ,że nie przymrozi
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Bardzo lubię te wiosenne maluszki i pozwalam im żyć własnym życiem. Tym bardziej, że większość znika jak tylko przychodzą bardzo ciepłe dni. Wczoraj odkryłam, że zarówno puszkinia jak i cebulica syberyjska ładnie pachną ;:oj
To przykre, że niektóre rośliny nie chcą u nas rosnąć i po prostu znikają :( U mnie w tym roku nie pokazała się cebulica Tunberga.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”