Kocham ogród i wszystko z nim związane cz.2
- beacia0088
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kocham ogród i wszystko z nim związane cz.2
stasia_ogrod Stasiu to widzę,że nie ja jedna mam z tym problem.Ale cóż pewne traumy nam zostają i trzeba jakoś z tym żyć.Uwielbiam te widoki a szczególnie latem ,coś pięknego 

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beatko karmnik i domek dla owadów śliczne, będziesz mieć zdrowsze rośliny. Brudzące ptaki miałam w poprzednim domu.
Aktualny tak zaprojektowany, że nie mają gdzie przysiadać i budować gniazd. Mam budki lęgowe w sąsiednim zagajniku i już pierwsze gniazdo na klonie.
Wiosna u ciebie zdecydowanie szybko przyszła. Powtarzam się, ale zdjęcia robisz świetne,
uwielbiam je oglądać.

- beacia0088
cyma2704 Soniu dziękuje za tak miłe słowa
Te cudeńka to praca mojego męża za co jestem mu wdzięczna i dumna,że chciał je dla mnie a raczej dla nas zrobić.On już zaraził się pasją ogrodową,ledwo wyjechał a już dzwonił,że tam są cebulki i czy jakieś kupić ,z czego się ciesze .Wiosna już chyba przyszła bo ptaków cała masa, wiją gniazda i koszmar się zaczyna.Fachowiec też coś się spóźnia z robotą a szkoda gadać.Do tego grypa mnie dopadła ledwo zipie a miałam chęć coś porobić w ogródku .Ale i tak chyba nie da się wiele zrobić bo ciągle leje i średnio ciepło więc poczekam na lepszą pogodę.Zdjęć bym chętnie porobiła ,ale póki co uziemiona w domu jestem ,może jak się trochę wykuruję to coś mi się uda cyknąć.Miło mi,że moje focie komuś się podobają oprócz mnie

Te cudeńka to praca mojego męża za co jestem mu wdzięczna i dumna,że chciał je dla mnie a raczej dla nas zrobić.On już zaraził się pasją ogrodową,ledwo wyjechał a już dzwonił,że tam są cebulki i czy jakieś kupić ,z czego się ciesze .Wiosna już chyba przyszła bo ptaków cała masa, wiją gniazda i koszmar się zaczyna.Fachowiec też coś się spóźnia z robotą a szkoda gadać.Do tego grypa mnie dopadła ledwo zipie a miałam chęć coś porobić w ogródku .Ale i tak chyba nie da się wiele zrobić bo ciągle leje i średnio ciepło więc poczekam na lepszą pogodę.Zdjęć bym chętnie porobiła ,ale póki co uziemiona w domu jestem ,może jak się trochę wykuruję to coś mi się uda cyknąć.Miło mi,że moje focie komuś się podobają oprócz mnie

- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Beatko, od patrzenia na Twoje zdjęcia zachciało mi się odwiedzić wiosną Kielce. Nielojalnie stwierdzam, że Kielce są dużo ładniejszym miastem, niż Lublin (nawet ogród botaniczny, a raczej to, co z niego zostało, nie przekona mnie do zmiany zdania), a już wiosną to poezja dla zielono zakręconych
.
Nie wiem, czy najpierw pojechałabym do Puszczy Jodłowej, na Karczówkę, Kadzielnię, czy dalej - w kierunku Chęcin. W marcu najlepiej pod jaskinię Raj, podziwiać łany przylaszczek. W kwietniu - pierwiosnki lekarskie na zboczach Zelejowej i Zamkowej Góry. W maju wybieram Rezerwat Rzepka z łanami szałwii łąkowej i zawilców w zagajniku, dzikimi różami oraz perełkami muraw kserotermicznych, a na polach - coraz rzadsze widoki maków i ostróżeczek polnych. W czerwcu rojniki na grani Góry Zelejowej. Nie ma najlepszej pory - chyba muszę jakiś karnet biletów wykupić
.
Wybacz Beatko, że się tak rozpisałam nie ogrodowo, ale tak mi się zatęskniło...

Nie wiem, czy najpierw pojechałabym do Puszczy Jodłowej, na Karczówkę, Kadzielnię, czy dalej - w kierunku Chęcin. W marcu najlepiej pod jaskinię Raj, podziwiać łany przylaszczek. W kwietniu - pierwiosnki lekarskie na zboczach Zelejowej i Zamkowej Góry. W maju wybieram Rezerwat Rzepka z łanami szałwii łąkowej i zawilców w zagajniku, dzikimi różami oraz perełkami muraw kserotermicznych, a na polach - coraz rzadsze widoki maków i ostróżeczek polnych. W czerwcu rojniki na grani Góry Zelejowej. Nie ma najlepszej pory - chyba muszę jakiś karnet biletów wykupić

Wybacz Beatko, że się tak rozpisałam nie ogrodowo, ale tak mi się zatęskniło...

Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
- beacia0088
ASK_anulla Aniu miło mi ,że moje zdjęcia wzbudziły w tobie zachwyt i chęć do odwiedzenia moich stron rodzinnych.Jest troszkę fajnych miejsc wartych odwiedzenia i myślę,że jak tylko byś miała chęć to ja zapraszam w Góry Świętokrzyskie i do mnie przy okazji,było by miło poznać się .Na ten moment nie pracuję więc czas mam ,tak,że czemu nie 

- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
Piękne widoki macie
Wiosna w ogródku się rozszalala, w końcu

Wiosna w ogródku się rozszalala, w końcu

- beacia0088
kasia100780 Kasiu widoki były do dzisiaj piękne a od południa zaczął padać śnieg i po widokach
Ale myślę,że za długo nie poleży może do jutra wytrzyma do rana .
Moja cobea 6 szt ( w tle padnięte inne siewki
)

moje patyczki hortensji ,może coś z nich będzie -oby (mam trzy słoiczki patyczków)

jeden rącznik wychodzi
(mam nadzieję,że jeszcze jakiś wyjdzie )

no i hibiskus zaczyna pączki puszczać,może jakoś przetrwa do wiosny

Moja cobea 6 szt ( w tle padnięte inne siewki

moje patyczki hortensji ,może coś z nich będzie -oby (mam trzy słoiczki patyczków)

jeden rącznik wychodzi

no i hibiskus zaczyna pączki puszczać,może jakoś przetrwa do wiosny

O widzę że nie tylko ja się bawię z hortensjami.
Jak zakwitnie hibiskus to mam nadzieję że wstawisz zdjęcie, bo zapowiada się ładny. 

Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
Betusia
bardzo dobrze Cię rozumiem.
Ja wychowałam się w blokowisku w dużym mieście, tam dorastałam. O kilkunastu lat mieszkam w moim raju. Nigdy bym sie nie zamieniła. Za płotem mam las, do rzeki blisko.
Z Twojego opisu widać ,że mieszkasz w przepięknej okolicy. To jest wspaniale, gdy odnajdujemy swoje miejsce na ziemi.
Ja w zeszłym roku też próbowałam coś ukorzeniać hortensję ale mi nie wyszło. Zycze Ci powodzenia
bardzo dobrze Cię rozumiem.
Ja wychowałam się w blokowisku w dużym mieście, tam dorastałam. O kilkunastu lat mieszkam w moim raju. Nigdy bym sie nie zamieniła. Za płotem mam las, do rzeki blisko.
Z Twojego opisu widać ,że mieszkasz w przepięknej okolicy. To jest wspaniale, gdy odnajdujemy swoje miejsce na ziemi.
Ja w zeszłym roku też próbowałam coś ukorzeniać hortensję ale mi nie wyszło. Zycze Ci powodzenia
- beacia0088
rafik5678 Rafale próbuje,ale znając mój talent to ie wiem czy mi coś z tego wyjdzie.
Wstawię na pewno jak zakwitnie,ale chyba z tego co kojarzę to mam gdzieś w tej części wątku już jego zdjęcie.Mimo to chętnie pokażę go już jako kwiat
Michasia1 Żanko nie ma to jak wieś i fajnie ,że ty też masz swoje cudne miejsce,mamy z czego się cieszyć i być dumne.Ja mieszkałam w mieście do 23 roku a już od 17 mieszkam na wsi i mimo,ze mile wspominam miastowe czasy to zdecydowanie wolę wieś .Mogę spełniać swoje marzenia a to jest najfajniejsze
A tak dla poprawy sobie nastroju pojechałam do Juli i kupiłam sobie żabkę dla bociana
i lampki solarne.A i jeszcze jakiś przyrząd do wyrywania chwastów,ciekawe czy faktycznie da się tym dobrze usuwać te niepotrzebne zielska.Mało tego poszłam sobie zrobić paznokcie i brwi co by ładnie się prezentować w pracach ogrodowych,tu też trzeba jakoś wyglądać

Wstawię na pewno jak zakwitnie,ale chyba z tego co kojarzę to mam gdzieś w tej części wątku już jego zdjęcie.Mimo to chętnie pokażę go już jako kwiat

Michasia1 Żanko nie ma to jak wieś i fajnie ,że ty też masz swoje cudne miejsce,mamy z czego się cieszyć i być dumne.Ja mieszkałam w mieście do 23 roku a już od 17 mieszkam na wsi i mimo,ze mile wspominam miastowe czasy to zdecydowanie wolę wieś .Mogę spełniać swoje marzenia a to jest najfajniejsze

A tak dla poprawy sobie nastroju pojechałam do Juli i kupiłam sobie żabkę dla bociana

Witaj
Masz rację , ładnie należy wyglądać na kwiatowych rabatkach. W końcu zdobimy się nawzajem. My zdobimy rabatki a one nas
Tym narzędziem to dobrze wyrywa się mleczyki i inne zielska z palowym systemem korzeniowym.
Pozdrawiam
Masz rację , ładnie należy wyglądać na kwiatowych rabatkach. W końcu zdobimy się nawzajem. My zdobimy rabatki a one nas

Tym narzędziem to dobrze wyrywa się mleczyki i inne zielska z palowym systemem korzeniowym.
Pozdrawiam
- beacia0088
Michasia1 Żanko ni właśnie uzupełniać się nawzajem to jest to
To fajnie,że da się tym jednak coś wyrwać a mleczy i innych chwaściorów w bród więc będzie co robić :)Dziękuję za odpowiedź ,pozdrawiam
Wiosna już tuż tuż choć pogoda kapryśna,ale dziś cudnie więc nie ma co narzekać.Noce troszkę mroźne ,ale jakoś będzie .Za to w dzień w miarę bynajmniej dzisiaj
Na początek to co wychodzi z ziemi

i te co coraz bardziej widać

To fajnie,że da się tym jednak coś wyrwać a mleczy i innych chwaściorów w bród więc będzie co robić :)Dziękuję za odpowiedź ,pozdrawiam

Wiosna już tuż tuż choć pogoda kapryśna,ale dziś cudnie więc nie ma co narzekać.Noce troszkę mroźne ,ale jakoś będzie .Za to w dzień w miarę bynajmniej dzisiaj

Na początek to co wychodzi z ziemi

i te co coraz bardziej widać

- beacia0088
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dużo roślin godnych pokazania, rabatki wysprzątane, a zdjęcia, jak zwykle piękne
Bardzo ładnie przezimowały Ci rojniki, moje są jakby bardziej zmęczone zimą.

Bardzo ładnie przezimowały Ci rojniki, moje są jakby bardziej zmęczone zimą.
- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

A czemu Ty się tak żabką podlizujesz bociusiowi