- czujniki "dzieli" podwójna szyba i około 30 - 35 cm. hoja lithophytica ex sp. Umpang w takiej temperaturze stoi i nie widać po niej, żeby taki upał jej doskwierał, domownikom doskwiera

Ale i kwiaty kolorystycznie bardzo oryginalne! Nawet się na nie bardziej zapatrzyłam, niż na liście.Akwelan_2009 pisze:- pewną rekompensatą w skromnym kwitnieniu są ładnie ubarwione listki:
- największe listki tej hoi mierzą 5,2 - 5,8 x 2,0 - 2,4 cm. Tej wielkości listków jest m/w około 30 % wszystkich listków, pozostałe listki są mniejsze. Największe rozmiarowo listki, rosną w dolnych częściach pędów, w wyższych częściach pędów listki są sporo mniejsze.piasek pustyni pisze:/ ... / Powiedz mi, jaką realną wielkość liści ma ta hoja? Śliczne, ale chyba należy do tych średniej wielkości...? / ... /
- z bardzo małymi wyjątkami, wszystkie moje hoje "traktuję" bardzo podobnie, tz. bardzo oszczędnie dostarczam im wodę - obawiam się przysłowiowego zalania. W mojej ocenie, jest to roślina o przeciętnych potrzebach na wilgoć, jeżeli stoi tak jak moja na południowym parapecie, ale nie jest bezpośrednio poddana działaniom promieni słonecznych. Ja stosuję dość prosty sposób: gdy w dolnym pojemniku nie ma wody jest sucho, wlewam około 40 - 60 ml wody na granulat, który częściowo wchłania wodę, a pozostała niewchłonięta część, spływa do pojemnika - osłonki. Takie nawodnienie wystarcza na 8 - 11 dni.piasek pustyni pisze:/ ... / I jak jest z jej potrzebami picia - znaczy, podlewania oczywiście
- Henryku, niestety metry kwadratowe mieszkania w bloku, znacznie ograniczają ilość roślin, którymi chciałbym się opiekować, chęci są duże, możliwości bardzo, bardzo ograniczonehen_s pisze:W stosunku do niektórych kolekcji roślin u Ciebie niewiele.
- Henryku, bardzo, bardzo dziękuję za tak pozytywną ocenę szczególnie, że Ty wystawiasz tak wysoką ocenę mojej roślinie, jeszcze raz dziękuję.hen_s pisze:Ale ich jakość... 1sza klasa.
Hoja dziś pokazana to prawdziwa perełka, bardzo mi się podoba.
- nie mogę jeszcze wywnioskować, od czego zależy ilość "ciapek" na listkach, ale .... może z czasem, pomalutku próbuję - może się uda.nolina pisze:Jaka dorodna ,pięknie to wygląda takie kuleczki na ciapkowanych listkach -
onectica pisze:Ale i kwiaty kolorystycznie bardzo oryginalne! Nawet się na nie bardziej zapatrzyłam, niż na liście.
- bardzo trudno "uchwycić" i pokazać wszystkie detale tak małych kwiatów, to są naprawdę małe kwiatuszki. Średnica całej "wiązanki" to zaledwie 3,6 cm, pojedynczy kwiatek ma około 4, może 4,5 mm średnicy. Kwiatki bardzo "płaczą" nektarem.bebos pisze:/ ... / zachwycam się i zadziwiam nad detalami kwiatów...niby większość taka podobna, a tu każdy gatunek czymś się wyróżnia! Te jakie jedwabiste!