Mój ogród wśród łąk część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 4

Post »

Marysiu - Gorąco Cię namawiam do posiania w przyszłym roku kosmosu ;:32 Będę kibicować. A fuksje są łatwe. Ja zimowałam ogromne krzaczory, ale to się mija z celem. Późnym latem robię z roślin matecznych szczepki, ukorzeniam i zimą stoją na zimnym parapecie, pielęgnowane jak zwykłe kwiaty. Mało podlewania i już. Wiosną zaczynam bardziej dbać, odżywiam, pobieram szczepki i jest ok. Jak chcesz się pobawić, to chętnie pomogę ;:196
Oj moja forma Marysiu kiepska jak diabli. Już czas na odpoczynek.

Soniu - Pola jeszcze nie skosili, bo zaczęli od drugiej strony, ale to już lada dzień jak pozbawią mnie mojego prozaczku :D Kosmos obecnie panoszy się w całym ogrodzie i jest to dla mnie cudny widok. ;:196

Skończyłam podlewanie ogrodu, mogę trochę oddechu złapać. Zanim pożegnam Was kochani na czas mojego urlopu ( biorę urlop od wszystkiego, komp zostaje w domu ), chcę się pochwalić moim odkryciem w tym sezonie. Otóż urzekły mnie żeniszki ;:167 . Sama je siałam, pikowałam i sadziłam. Nawet miałam lekko focha, bo późno zaczęły kwitnąć ( jakoś pod koniec czerwca) ale dowiedziałam się, że to częściowo moja wina. Nie uszczykiwałam im końcówek. Mimo tego podziwiam je codziennie, kolor mają jak małe, niebieskie żaróweczki, i chcę koniecznie powtarzać z nimi przygodę. Nie kapryszą ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Macie lantnę? Powiedzcie mi poproszę jak ją pielęgnować zimą. Słyszałam, że można ją zimować w pomieszczeniu i doskonale sobie radzi.

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małgosiu ja jestem wytrwała tylko czasem mi skrzydełka opadają :;230 Fuksje jak i inne przechowywane przez zimę w domu już na początku opanowują u mnie mszyce w ilościach niemożliwych do pokonania bez chemii. Nie wiem gdzie siedzą czy w samych roślinach czy w naszych murach? i ja nie zauważę to zniszczą roślinę jeszcze w jesieni, a jak zauważę no to kropię. Niestety potem jeszcze są naloty, ale już mniejsze :?
Życzę Ci wspaniałego wypoczynku! ale coś nie wierzę że z jakiegoś mniejszego urządzenia nas nie podejrzysz :;230
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Małgosiu, żeniszki pięknie się komponują z żurawkami ;:138 , stanowią dla nich ciekawy kontrast.
I ten pełny kosmos ;:215 U mnie rosną tylko te zwykłe, ale za to prawie wszędzie się powysiewały. Niektóre mają tak grube łodygi, że kładą się na róże. Dlatego część usuwam żeby nie połamały delikatnych, młodych pędów :roll:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - Kochana, jak Ty mnie dobrze znasz ;:196 Pewnie, że zajrzę. A wiem o czym piszesz, bo miałam tak co roku z roślinkami wnoszonymi jesienią do domku. Jednego roku straciłam pięknego hibiskusa :( . Ale kupuję obecnie pałeczki jakieś cudowne i wtykam w ziemię doniczkowcom wnoszonym na zimowisko. Działa ;:333

Dorotko - U mnie kosmosy zdominowały rabaty. Oczywiście, niektóre z nich dość znacznie przeszkadzały innym roślinkom i musiałam wyautować ;:108 Zbiorę nasionka pełnego kosmosu, bo cudny jest :wink: A żeniszki to moje odkrycie roku 2015 ;:136
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Masz prawdziwe żeniszkowe poduchy ;:173
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

Małgosiu ale masz piękności w swoim cudnym ogrodzie , patrze na Twoje żeniszki i przypomniało mi się że ja w tym roku ich nie posiałam ( DLACZEGO ;:223 ) Są takie śliczne.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,pospacerowałam po Twoim ogrodzie ,bo w moim bardzo gorąco,dalie cudowne ,jak ja je kocham ,i kosmosy też kocham takie proste a takie urzekające,jak kołyszą się,to jakby się kłaniały,ogród masz taki już duży i zapełniony po brzegi cudownymi roślinami,aż się rozkleiłam,pozdrawiam i miłego wypoczynku ;:196
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Małgosiu miłość do dalii chyba wyssałam z mlekiem matki bo u niej w ogrodzie pełniły rolę żywopłotów - takich nikt nie miał i do tej pory nie widziałam. Wtedy nie było tylu odmian ale kilka kolorów miała i namnożyła dużo kłaczy. Kilka worków lądowało w piwnicy na ziemniakach. Masz piękne odmiany, za odpowiedź dziękuję i będę śledzić dalej Twą kolekcję, może cos uda mi się wypatrzeć :D
Brunera mimo upałów ładnie się prezentuje i hosty jak widać świetnie radzą sobie ... swoim brunerom musiałam przyciąć sporo liści bo mimo podlewania podsychały .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Dalie piękne. Biała to chyba My Love, jak jest dość wysoka. Kwiat ma identyczny.
Fajne masz odmiany! dalie w ogródku muszą być! :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Nie no, tym razem sobie skopiowałam zdjęcie żurawek przeplecionych żeniszkami. ;:180 Jest to dla mnie genialne zestawienie! Cudo! I ja w tym roku odkryłam po praz pierwszy urodę żeniszków. I zamierzam mieć je już zawsze u siebie. ;:167
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Mi się podobają dopóki nie trzeba ich podlewać codziennie :|
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Piękne i dorodne żeniszki Małgosiu. Mi one się bardzo podobają, ale chyba nam nie po drodze razem, bo próbowałam je wprowadzić do ogrodu, ale albo usychały dość szybko, a jeśli przetrwały wyglądały jak rachitozy.

Wczoraj wróciłam z wakacji i zastanawiałam się co to za śmieszny multikolorowy busz kwiatowy, który rósł powszechnie w rejonie, gdzie byliśmy - a tu proszę - w Twoim wątku znalazłam wyjaśnienie, że to lantana :)
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Zachwycające te żeniszki ;:215
Miałam kiedyś lantanę, ale nie wiedziałam, że można przechowywać. Pewnie robi się tak jak z pelargonią.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochani po małej przerwie technicznej :wink: Miałam cudne wakacje, a teraz powrót do rzeczywistości. Ale dobrze, że już jestem. Wszędzie dobrze, ale w domku najlepiej. :uszy

Aguś Czarownico - Poduchy są super. Już je zawsze będę gościła w swoim ogrodzie. Polecam ;:108

Marysiu Wy - Ja posiałam po raz pierwszy i już zawsze będę je siała. Są boskie, i mało wymagające. ;:196

Becia - Już jestem ;:196 Siej jednoroczne, bo dodają uroku na rabatach. Mało pracy a dużo radochy. Nasionek mam moc to Ci podeślę.

Martuś - Musiałam dwa razy ze spokojem przeczytać Twój wpis. A zwłaszcza tą część z rozklejaniem... Nieskromnie powiem, że poczułam się dumna i spełniona, bo napisała mi to kobieta, która ma jeden z najwspanialszych, znanych mi ogrodów. Dziękuję ;:167

Krysiu - Uwielbiam dalie, i ubolewam że nie mam odpowiednich warunków do ich przechowywania. Staram się jak mogę, ale już kilka razy poniosłam klęskę. W tym sezonie są mizerne, za mało wody ;:145 . Zapraszam do oglądania.

Miłeczko - My Love na bank ;:333

Aneczko - Żeniszki są cudne, a zestawienie przypadkowe, ale i mnie przypadło do gustu. Zwłaszcza wieczorem uwielbiam je oglądać, są jak żaróweczki. Czyli siejemy w lutym żeniszki? ;:173

Tulapku - No cóż, wszystko co żyje potrzebuje wody.

Sylwia - Lantana jest dość popularna i rośnie czasami jak chwast w rejonach....ciut cieplejszych od naszych. A u nas musimy ją chować na zimę do domku. Już sobie poczytałam o niej i zamierzam ją przechować. Uwielbiam te kwiatuszki.
A żeniszki u mnie sprawdzają się na medal. Może po prostu trafiłaś na złej jakości siew?

Monia - Lantanę przechowuje się w chłodnym pomieszczeniu. Miałam ochotę z mojej wykreować drzewko, ale jak na razie jej krzaczasty pokrój nie pozwala na to. :wit

Za chwilkę część dalsza ...
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu świetnie, że odpoczęłaś. ;:196 Z nowymi siłami do pracy pobiegniesz. Czy żeniszki uszczykujesz, są takie zwarte. :?: Moje samosiejki rosną jak chcą, ale przeważnie mało rozgałęzione. Mam nadzieję, że jeżówki przeżyły, bo upały były niemożliwe. ;:202
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”