Ucieczka z Krakowa --- początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ucieczka z Krakowa --- początki

Post »

Nasza kosiarka kilkunastoletnia w spadku po rodzicach otrzymana dalej dobrze kosi. Co prawda ma swoje humorki i potrafi zgasnąć podczas koszenia, ale za jakiś czas można dalej nią pracować.
Jak to staruszka,musi odpocząć :lol:
Jak zwykle z oszczędności i kolejności zakupu rzeczy niezbędnych i bardziej niezbędnych ciągle odkładamy kupno nowej.. choć eM i syniowi marzy się traktorek..
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czyli perspektywy nowych kosiarek są raczej kiepskie. :(
Ale temat zostawiam otwarty, jeśli ktokolwiek chciałby się wypowiedzieć o dobrych kosiarkach lub przestrzec przed badziewnymi, to zapraszam do pisania. Żeby nie reklamować, możecie pisać skrótami, albo na PW.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dario zachęcasz to napiszę bo nie chciałam potwierdzać co inni już napisali. Mam kosiarkę Solo spalinową bo na pierwszej działce nie miałam prądu. Ma 18 lat i wtedy kosztowała powyżej 1000 zł, ale jak widać warto było dać, była raz w naprawie bo urwał się sznurek uruchamiający....miał prawo! Pięć lat temu kupiłam w OBI kosiarkę też nie tanią 1600 zł i w lecie już była w naprawie (500) potem poprawiali bo dalej nie była sprawna. I w serwisie przestrzegali żeby nie kupować kosiarek w marketach. To są składaki w których nie dostosowują zalet do silnika. Np szerokość koszenia za duża do możliwości silnika itd itp. Warto dać więcej i kupić firmową kosiarkę np. jak wspomnianą Hus... czy innej firmy. Dobrej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dario widzę ,że temat kosiarki i koszenia trawy trwa.Ja się nie będę wypowiadać bo nie mam pojęcia ,tylko tak czytając o tym koszeniu to chętnie bym już pokosiła.Chociaż jak tak dalej będzie to może być to wcześniej niż w zeszłym roku.Ja mam spalinową już kupę lat i była naprawiana ,ale jakoś daje radę więc chyba nie jest najgorsza.Cieszę się,że nie mam już tej na prąd bo z tym przedłużaczem i w ogóle to chyba bym tak nie lubiła koszenia :)
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Ja dla eMa kupiłam w markecie i też jesteśmy zadowoleni. Ma wprawdzie niewiele lat, ale jak pisałam kosi wszystko bez problemów.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Kosiarki kosiarkami, moja ma dopiero piaty rok a ja............nie pamiętam gdzie ją kupiłam ;:223 SKS mam już zaawansowany i to bardzo. I dodam tylko że można kupić nowiuśką renówkę która się będzie psuła co chwilę jak mojemu znajomemu, a starym raszplem bez kosztownych napraw przejeździć z piętnaście lat i więcej :wink:
A nawracając do hydrolatów, stałam się posiadaczką kawiarki na 300ml, pięknej, nowiutkiej, błyszczącej :wink: na pierwszy ogień pójdą suszone kwiaty lawendy :D
http://images72.fotosik.pl/163/fd231f676ba62a42.jpg
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Wybacz, Dario, ale zapytam Iwonkę [zielonajagoda]: Iwonko, zdradź proszę ;:180 , jaką kawę będziesz parzyła z kwiatów lawendy? ;:37
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

To ja się pochwalę że mikołaj mi przyniósł. Też mam nowiutką kawiarkę, śliczna błyszczącą i zaparzam fermentowane herbatki i ziółka do kremów.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Lucynko, jakiś czas temu, tu na wątku Darii dyskutowałyśmy o ziołach i hydrolatach i doszłyśmy do wniosku że najprostszą namiastką hydrolatu domowego będzie taka metoda http://anielskaaniela.blogspot.com/2014 ... oboty.html
A do kawy czy herbaty, a niektórzy do mleka przed snem dodają syrop lawendowy, ja go uwielbiam ale trzeba uważać z ilością bo ma mocny smak i można zaaromatyzować kawę czy herbatę czy nawet mleko "na smierć", można dodać do ciasta lub zrobić z nim lukier. Do syropu lawendowego nie można mieć stosunku obojętnego, albo się go kocha albo nienawidzi :wink:
A tak wyglądał mój syrop lawendowy, poszedł na charytatywną licytację dla bezdomnych zwierząt http://images72.fotosik.pl/168/e91c838d66f7ddd6.jpg
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dario wspaniale, że preferujesz własne herbatki z różnych mieszanek bo w tych kupionych trudno się doszukać smaku np owoców wypisanych w składzie... takie czasy ...
Rosadnik patyczkowy to dobry pomysł i chyba zacznę podobnie robić bo ja wtykam w różne miejsca i potem biegam z konewką po całej działce.
Określenia "podłaźniczka" nie znałam a tez już wiem o co chodzi - to dzięki Tobie .
Pozdrawiam życząc miłej niedzieli.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Witaj Dario :wit
Przygnało mnie tak na prawdę nie wiem skąd do Twojego ogrodu ;:oj Przeszłam przez całą historię "ucieczki z Krakowa" i jestem pod ogromnym wrażeniem. Bardzo dużo pracy włożyliście z eM w ten fantastyczny kawałek ziemi. Trudny, ale po mału owocujący i odwdzięczający sie pięknem kwiatów. Wszystko mi sie u Ciebie podoba, nawet ten cudny rudzielec, co Was odwiedza za każdym razem ;:306
Sama mam koty i psa i wiem jacy to poskramniacze ludzkich serc ;:167 ;:306
Ciekawa jestem tego sezonu, co u Ciebie będzie się działo ? Trzymam kciuki, bo widzę , że plany realizujesz doskonale ;:333
Pozdrawiam, Asia :wit
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dziękuję za info w sprawie lawendy. Ciekawe. ;:215
Niestety, ja nie znoszę lawendy w napojach. Zrobiłam kiedyś nalewkę ziołową i przesadziłam z ilością lawendy. Synowa chwaliła, ja nie mogłam tego pić.
Pozdrawiam bardzo serdecznie. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Helo, Daria! Zdaje się, że coś miałaś zamiar siać ...
I jak? Zrobione?
;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, jak dużo wpisów! Cieszę się z tylu odwiedzin. :tan

Marysiu, jak przyjdzie do kupowania kosiarki, to zmuszę M, żeby się do jakiegoś sklepu firmowego wybrać, bo rzeczywiście - często produkty w marketach są słabszej jakości niż nawet te same, od tego samego producenta, ale sprzedawane gdzie indziej - po prostu polityka cenowa marketów zmusza dostawców do koniecznych "oszczędności", kosztem jakości właśnie.

Beaciu, oj poruszałby się człowiek w wiosennym ciepełku na świeżym powietrzu! ;:108
U nas też kabel nie wchodzi w grę, nie będę go rozwijać i zwijać na przestrzeni blisko 120 m. :lol:

Iwonko, Danusiu - super nabytki/prezenty! ;:215 Iwonko, daj namiary na przepis, wg którego robisz syrop lawendowy?

Krysiu, tak - w herbatkach sklepowych jest więcej aromatów, niż owoców czy kwiatów. Są dobre herbatki w zielarniach, ale skoro sama mam dobry surowiec, to dlaczego by go nie wykorzystać? :D
U nas małe krzewy giną w trawie łąkowej, więc wolę na miejsca docelowe posadzić coś większego, żeby to było chociaż widać.

Asiu, :wit miło mi, że zajrzałaś, a ja z kolei jestem pod wrażeniem, że chciało Ci się przeglądać całą historię od początku. ;:oj Ten rudzielec to jest chyba najładniejszy z wszystkiego. :wink: A widziałam u Ciebie nowego białego kota, ma takie czarne łaty na uszach, jak nasz Tymonek! :lol:

Lucynko, jeszcze nie zrobione, ale mam czas łącznie z dniem jutrzejszym, prawda? Muszę wreszcie nasiona poprzeglądać i zobaczyć, co tam jeszcze by się nadawało. Ziemia jest, pojemniki z piwnicy przyniesione.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

---edycja--- 13.01.2016

Wykasowałam ten wpis, żeby się dalej nie irytować tymi nasionami.
Do świstaka naszego drogiego napisałam, zrobi przegląd i selekcję w pozostałych nasionach.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”