Ogród Lokiego ? część kolejna
- eukomis
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Lokiego ? część kolejna
Witaj loki ładna wiosenka u ciebie już tak kolorowo. U nas po świętach ma być bardzo ciepło wiec się zabiorę za wysiewy. 

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
U mnie na razie średnio ciepło, więc posiane mam jedynie do skrzyneczek i doniczuszek... Nie wiem jeszcze kiedy posieję do gruntu... Na razie na następny weekend rzeczywiście zapowiadają nawet 21°C w cieniu, ale będę musiał się przyglądnąć prognozie długoterminowej...
Wczoraj byłem w ogrodniczym. Niby tylko po ziemię i nawóz koński. Wróciłem także z sosną czarną, cebulkami iksji i Leucocoryne oraz nasionami Berkheyi...
Pozdrawiam!
LOKI
Wczoraj byłem w ogrodniczym. Niby tylko po ziemię i nawóz koński. Wróciłem także z sosną czarną, cebulkami iksji i Leucocoryne oraz nasionami Berkheyi...
Pozdrawiam!
LOKI
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cóż ja czytam, sosna czarna, toż to ogromne drzewo
Upragnione ciepło ma rzeczywiście nadejść, także do Polski.
Jednak coś mi mówi, że chłód nie powiedział jeszcze ostatniego słowa.
Oby obszedł się z naszymi ogrodami łagodnie w maju.

Upragnione ciepło ma rzeczywiście nadejść, także do Polski.
Jednak coś mi mówi, że chłód nie powiedział jeszcze ostatniego słowa.
Oby obszedł się z naszymi ogrodami łagodnie w maju.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Loki u Ciebie wiosna praktycznie w pełni.
Nawet tulipany botaniczne już kwitną....piękny czas.
Nawet tulipany botaniczne już kwitną....piękny czas.

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Twoja wiosna już w stadium mocno zaawansowanym. Podziwiając zdjęcia wyobrażam sobie, jak to będzie, gdy i u mnie podobne rośliny zakwitną. Dwie odmiany narcyzów powinny otworzyć pąki już jutro, zawilce powabne też już niedługo będą cieszyły niebieskimi i białymi kwiatkami, pierwiosnki mają pąki, jeden tulipan zakwitł, ciemierniki, którym mróz zniszczył pąki, jakimś cudem pozbierały się i kwitną. A więc w sumie nie jest tak źle, jak się wydawało.
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Ponad półtora sezonu zdjęć w dwa dni, chyba będę miał kaca...
Wpadam rzadko do wątków osobistych, a może wypadałoby to zmienić skoro daje to taką motywację do pracy? Ten śledzę już długo, ale jak się wpadnie po przerwie to utonąć można.
A to listę chciejstw się uzupełni...
Pozdrawiam słonecznie!
Wpadam rzadko do wątków osobistych, a może wypadałoby to zmienić skoro daje to taką motywację do pracy? Ten śledzę już długo, ale jak się wpadnie po przerwie to utonąć można.

Pozdrawiam słonecznie!

- Aza
- Od: 10 lut 2008, o 18:33
Pięknie, ja jeszcze trochę na taki stan poczekam.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
- Locutus
- Kontakt:
@ Madziagos ? A gdzie tam... Odmiana wolno rosnąca, dorastająca maksymalnie do półtora metra...
Mam już takiego karłowatego świerka kanadyjskiego... Plus samodzielnie sianą z nasion kosodrzewinę (w pięć lat urosła na całe dwadzieścia centymetrów)... Do małego ogródka w sam raz. Ciepło już przyszło, widać jego efekty w ogrodzie ? a jutro będę siał.
@ Elizabetka ? W zasadzie powiedziałbym, że wiosna w pełni od tego tygodnia. Bo w tym tygodniu wreszcie się ociepliło porządnie. Zresztą zobacz poniżej... Ledwo zrobiło się cieplej i rośliny po prostu wystrzeliły z kwiatami...
@ Silla1 ? Za to wy macie teraz np. krokusy, a u mnie już dawno po nich... ;-)
@ Drako ? Co za dużo, to niezdrowo...
@ Aza ? Mieszkanie w górach ma niewątpliwie swoje wady ? jak późniejsza wiosna i krótszy sezon ogrodniczy ? ale za to jakie widoki... Ja się w Twoim wątku zawsze na nie napatrzeć nie mogę... Kocham góry!
Akebia quinata

Clematis x diversifolia

Cytisus purpureus

Erysimum cheiri

Fritillaria meleagris

Hippocrepis emerus

Narcissus sp.

Narcissus tazetta

Narcissus triandrus

Picea glauca

Pinus mugo

Pinus nigra

Primula denticulata

Primula vulgaris

Tulipa clusiana

Tulipa orphanidea

Tulipa sp.

Pozdrawiam!
LOKI

@ Elizabetka ? W zasadzie powiedziałbym, że wiosna w pełni od tego tygodnia. Bo w tym tygodniu wreszcie się ociepliło porządnie. Zresztą zobacz poniżej... Ledwo zrobiło się cieplej i rośliny po prostu wystrzeliły z kwiatami...
@ Silla1 ? Za to wy macie teraz np. krokusy, a u mnie już dawno po nich... ;-)
@ Drako ? Co za dużo, to niezdrowo...

@ Aza ? Mieszkanie w górach ma niewątpliwie swoje wady ? jak późniejsza wiosna i krótszy sezon ogrodniczy ? ale za to jakie widoki... Ja się w Twoim wątku zawsze na nie napatrzeć nie mogę... Kocham góry!
Akebia quinata

Clematis x diversifolia

Cytisus purpureus

Erysimum cheiri

Fritillaria meleagris

Hippocrepis emerus

Narcissus sp.

Narcissus tazetta

Narcissus triandrus

Picea glauca

Pinus mugo

Pinus nigra

Primula denticulata

Primula vulgaris

Tulipa clusiana

Tulipa orphanidea

Tulipa sp.

Pozdrawiam!
LOKI
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Za dużo oglądania czy wpisów na listę chciejstw, bo na przykład takiego Tulipa orphanidea już wpisałem. :p
Czy to prawda, że akebia pachnie wanilią/czekoladą? Ostatnio się trochę minąłem z kwitnieniem a przekwitając już im wonienie nie wychodzi.
Czy to prawda, że akebia pachnie wanilią/czekoladą? Ostatnio się trochę minąłem z kwitnieniem a przekwitając już im wonienie nie wychodzi.
- Locutus
- Kontakt:
@ Drako ? Tulipa orphanidea w ogóle ma pełno ciekawych odmian, u niektórych środek kwiatu jest naprawdę granatowy... Miałem takie jeszcze rok temu, ale niestety się w moich warunkach glebowych nie utrzymały... Co do akebii ? też czytałem, że pięknie pachnie, nawet nochal wsadziłem w kwiaty, ale niczego nie poczułem...
Lunaria annua

Tulipa praestans

Tulipa sp.

Pozdrawiam!
LOKI
Lunaria annua

Tulipa praestans

Tulipa sp.

Pozdrawiam!
LOKI
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Loki piękne kwitnienia. U mnie dopiero otworzył się pierwszy tulipanek a żonkile nadal w pąkach. Powojnik Ci kwitnie a moje dopiero odbijają. Jak tam u Ciebie , masz straty, bo ja już tak.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Loki same rarytasy u Ciebie.
Szachownica już kwitnie i powojnik też no i tulipany.
Moje tulipany coś chorują będę musiała je po zaschnięciu wyciągnąć i odkazić choć nie wiem czy to pomoże.
Życzę słonka i chwili odpoczynku.
Szachownica już kwitnie i powojnik też no i tulipany.
Moje tulipany coś chorują będę musiała je po zaschnięciu wyciągnąć i odkazić choć nie wiem czy to pomoże.
Życzę słonka i chwili odpoczynku.

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Ja czytając nazwę gatunku danego drzewa domyślnie zakładam, ze to gatunek botaniczny.
Dlatego wyobraziłam sobie wielką, wielką sosnę czarną pożerająca Twój ogródek razem z fundamentami okolicznych zabudowań
Z miniaturek bardzo podobają mi się conica glauca Laurin i Alberta Globe, posadziłam kilka sztuk w grupie, bardzo ładnie wyglądają.
Dlatego wyobraziłam sobie wielką, wielką sosnę czarną pożerająca Twój ogródek razem z fundamentami okolicznych zabudowań

Z miniaturek bardzo podobają mi się conica glauca Laurin i Alberta Globe, posadziłam kilka sztuk w grupie, bardzo ładnie wyglądają.
- Locutus
- Kontakt:
@ Biedronka ? Biorąc pod uwagę, że wszystko w tym roku opóźnione, za wcześnie by mówić o stratach... Ale przyznam, że martwi mnie fakt, iż ani jedna Arisaema nie pokazała się nad powierzchnią ziemi... A miałem trzy różne... Definitywnie za to znikła większość szachownic kostkowych i lisich... Zostało po jednej sztuce, a miałem całą kępę... Co do powojnika ? to jest jakiś super hiper wczesny szaleniec. Cała reszta dopiero nieśmiało rozwija pąki liściaste, na najbardziej zaawansowanych są maleńkie pączki kwiatowe, którym jednak zejdzie jeszcze kilka tygodni nim się rozwiną... Nawet górski, który zazwyczaj był jednym z pierwszych, daleko w tyle...
@ Elizabetka ? Szachownic mam bodajże siedem gatunków, ich kwitnienie jest mocno rozłożone w czasie... Dzisiaj zakwitła kolejna (por. fotka poniżej)... Co do powojnika ? zobacz, co napisałem tuż powyżej do Biedronki... Jeśli chodzi o tulipany ? u mnie niestety się nie udają. W tym roku jest na bogato, bo dużo nowych cebul kupiłem zeszłej jesieni, ale większość wypadnie w ciągu dwóch-trzech lat... Słonko jest, za to z odpoczynkiem cienko... W ostatnią niedzielę siedem godzin spędziłem na sianiu prosto do gruntu, teraz biegam codziennie po robocie z wężem po ogrodzie i podlewam...
@ Madziagos ? Niestety za mały mam ogródek na duże drzewa, nad czym ubolewam... Naprawdę parę bym sobie chciał sprawić... BTW, pamiętasz jak pytałaś o ściętą jabłoń, która odrosła od pniaka, czy kwitnie? No więc w tym roku po raz pierwszy zakwitnie, jak przymrozki jej nie uszkodzą... Właśnie wypatrzyłem maleńkie pąki kwiatowe...
Anemone coronaria

Anemone pulsatilla

Clematis x diversifolia

Erysimum cheiri

Erythronium tuolumnense

Fritillaria acmopetala

Hyacinthoides hispanica

Lathyrus vernus

Narcissus sp.

Narcissus tazetta

Narcissus triandrus

Symphytum grandiflorum

Tulipa greigii

Tulipa sp.

Pozdrawiam!
LOKI
@ Elizabetka ? Szachownic mam bodajże siedem gatunków, ich kwitnienie jest mocno rozłożone w czasie... Dzisiaj zakwitła kolejna (por. fotka poniżej)... Co do powojnika ? zobacz, co napisałem tuż powyżej do Biedronki... Jeśli chodzi o tulipany ? u mnie niestety się nie udają. W tym roku jest na bogato, bo dużo nowych cebul kupiłem zeszłej jesieni, ale większość wypadnie w ciągu dwóch-trzech lat... Słonko jest, za to z odpoczynkiem cienko... W ostatnią niedzielę siedem godzin spędziłem na sianiu prosto do gruntu, teraz biegam codziennie po robocie z wężem po ogrodzie i podlewam...
@ Madziagos ? Niestety za mały mam ogródek na duże drzewa, nad czym ubolewam... Naprawdę parę bym sobie chciał sprawić... BTW, pamiętasz jak pytałaś o ściętą jabłoń, która odrosła od pniaka, czy kwitnie? No więc w tym roku po raz pierwszy zakwitnie, jak przymrozki jej nie uszkodzą... Właśnie wypatrzyłem maleńkie pąki kwiatowe...
Anemone coronaria

Anemone pulsatilla

Clematis x diversifolia

Erysimum cheiri

Erythronium tuolumnense

Fritillaria acmopetala

Hyacinthoides hispanica

Lathyrus vernus

Narcissus sp.

Narcissus tazetta

Narcissus triandrus

Symphytum grandiflorum

Tulipa greigii

Tulipa sp.

Pozdrawiam!
LOKI
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Loki no wiosna u Ciebie jest łaskawsza , nawet piękne tulipany i mnie tylko 1 kępka wczesnych , choć w tym roku zbyt dużo nie będę miała bo słabo przezimowały