Róże w ogrodzie 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże w ogrodzie 2014

Post »

Umilacze to jedyne co teraz nam potrzebne, bardzo proszę o dalsze
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maju miałam pytać co to za piękności wstawiłaś ale Tolinka i April pytają więc grzecznie poczekam
u mnie w ubiegłym roku wypadł mi modrzew taki płaczący pies z dredami ślicznie sobie rósł i brakiem czasu goniona pracą nie zauważyłam jak zaczął chorować a potem było już za późno igiełki obleciały w ciągu dwóch dni :(
dziś już wiem że od oprysku olejowego muszę zaczynać sezon lepiej ten jak potem chemiczny

Miłego dnia życzę :wit
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Dzień dobry ;:196 przepraszam za brak opisu zdjęć, ale to brak czasu.... ;:131
nie miałam nawet wolnej chwili żeby poczytać i popisać w waszych wątkach.... mam nadzieję dziś i jutro nadrobić ;:170
Troszkę śniegu spadło..... :D

Alania pisze:Majeczko, zdjęcie dzwonków z Pastellą - śliczne :D ;:167 Piękny zestaw fotek zgromadziłaś na zimę - super, bo jakoś można dzięki temu przetrwać tę porę roku ;:196 :wit

Moniczko, to nie jest Pastellka, a Stephanie Baronin zu Guttenberg ... :D
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

April pisze:
majka411 pisze::

Obrazek

[

A to co za wspaniały okaz? bo nie poznaję...
Te twoje umilacze to można do znudzenia ;:306 A i tak za każdym razem coś fajnego się wyłapie, i tak sprawiają nieustanną radość i wywołują coraz większe zniecierpliwienie zimą ;:215

Aprilku to jest pierwszy kwiat na moim James Galway ;:196

Tolinka pisze:Majeczko ja Cię błagam ;:180 ty podpisuj róże , ta na tym zdjęciu bardzo mi się podoba ta różowa ,co to za różyczka?
Obrazek

Tolinko przepraszam... łatwo jest wstawić zdjęcia... czasami jest bark czasu na opis ;:196
Ta bladoróżowa róża, to Lacre ;:167
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alutka102 pisze:
w poszukiwaniu ładnych małych drzewek o kulistym pokroju?.. znalazłam coś takiego?
http://www.iglaki24.pl/p27718,larix-dec ... -xxxy.html
podoba mi się?. ;:108

Majko nigdy nie kupię modrzewia- nawet tak małego. Miałam cztery piękne 15-metrowe modrzewie dopóki nie zaatakował ich ochojnik. Niestety nie było sposobu ich opryskać i tak sobie chorowały, aż robactwo przeniosło mi się na świerki i jodłę. Z ośmiu świerków i jodły tylko dwa niższe świerki udało się uratować. Resztę trzeba było wyciąć, bo straszyły suchymi gałęziami. Modrzewia trzeba systematycznie pryskać, bo ochojnik go uwielbia.

Twoje róże są cudowne. Ach, kiedy będzie ta wiosna.

Alutka ;:196 dziękuję.... poczytałam..... popytałam i już się wyleczyłam.... ;:170
Ewa7 pisze:........
Popieram , nasz sąsiad ma modrzewie, a raczej smętne ich resztki, a my walczymy z ochojniakiem , jak tylko sie wprowadziliśmy prawie 2 lata na świerkach i rezultaty są średnie :-(
Elwi dziękuję ;:196 miałbym problem, a tak dzięki Wam już "wymazałam gumką myszką" z głowy ten pomysł..... :;230
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tolinka pisze:A ja mam modrzew szczepiony na nóżce ,
wstawię zdjęcie później je Majeczko wykasuj
...... ( zdjęcie ) .....
jestem z niego bardzo zadowolona jedyne co robię to obcinam go wiosną od dołu na parasolkę,bo inaczej płoży się do jesieni po ziemi,miał może raz ochojnika ,no nie dziwne bo rośnie obok świerka ale jak posadzisz z daleka od świerków to nie powinno być problemów.

Tolinko niech zdjęcie zostanie... ;:196 tego też miałam namierzonego.... ale przez tą konieczność
robienia oprysków chyba zrezygnuję ;:173

Alutka102 pisze::wit
Problemem nie jest ochojnik na świerkach tylko na modrzewiach. Świerki raczej rzadko atakuje, chyba, że w pobliżu jest modrzew. Poza tym takiego małego, to można pryskać i pryskać.

No tak.... ale on chyba urośnie..... i to pryskanie :;230

Margo2 pisze:Masz rację, bylinek się nie pozbędę. Za duża sroka jestem :D
Ale bardzo się cieszę, że zakupiłam Lacre. Teraz przydałaby sie Marjorie Marshall ;:224
Jednego Marshala już mam

Gosiu jesteś sroczka :;230 Lacre ;:333 , lubię również MM , może jeszcze pojawi się w
sprzedaży ;:333

dorotka350 pisze:Majeczko gdyby nie Twoje umilacze to nie wiem jak przetrwałabym zimę....Poproszę o kolejną dużą dawkę róż... z podpisami :wink:
PS. Bladawce prześliczne....ech, kiedy wreszcie znów zobaczymy na ' żywo ' te nasze piękności.... ;:224

Dorotko zimy prawie nie ma.... damy radę to jeszcze tylko 4.... ści coś tam dni :heja :heja

tara pisze:Umilacze to jedyne co teraz nam potrzebne, bardzo proszę o dalsze

Aniu zaraz się zmobilizuję i umilę wam dzionek ;:196

usa1276 pisze:Maju miałam pytać co to za piękności wstawiłaś ale Tolinka i April pytają więc grzecznie poczekam
u mnie w ubiegłym roku wypadł mi modrzew taki płaczący pies z dredami ślicznie sobie rósł i brakiem czasu goniona pracą nie zauważyłam jak zaczął chorować a potem było już za późno igiełki obleciały w ciągu dwóch dni :(
dziś już wiem że od oprysku olejowego muszę zaczynać sezon lepiej ten jak potem chemiczny

Miłego dnia życzę :wit

Ula już podałam ich nazwy.... ;:108 ;:170 Z psa .... :;230 zrezygnowałam.... dziękuję za
przyczynienie się do podjęcia przeze mnie słusznej decyzji. ;:333
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Umilacze z najpiękniejszych dni ubiegłego sezonu ;:215 początek lipca.

Lacre ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Princess Alexandra of Kent ;:167
Obrazek
Pierwszy kwiat Moonstone :D
Obrazek

Henrietta Barnett ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Crocus Rose
Obrazek
Stephanie Baronin zu Guttenberg
Obrazek
Genevieve Orisi
Obrazek
Ogólnie :D
Obrazek
;:196
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Maju Orsi jest piękna , następne chciejstwo , czy tworzy duży krzaczek ;:3
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Dzięki ;:196
James G. zawsze mi się podobał ale nigdy nie zauważyłam że pączki ma w tak intensywnym kolorze. Bajecznie to wygląda ;:167
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Majeczko, szałwię trójbarwną siałaś sama czy kupowałaś sadzonki ? Jeśli sama, to do gruntu czy na parapet ? A jeśli kupowałaś gotowe sadzonki to gdzie?
Dzisiaj to nam chyba sypnie śniegiem. Takie ciężkie chmury na całym niebie, aż się boję myśleć jakie korki będą. ;:219
Ta Moonstone to trochę edenowata( z wybarwienia).
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Majeczko umilacze szałowe ;:138
A ja chciałam Cię podpytać o Stephanie Baronin zu Guttenberg.... Jak się sprawuje u Ciebie? Jak duża z niej dziewczynka i czy zdrowa jest?
Awatar użytkownika
Marzena2007
50p
50p
Od: 22 sty 2012, o 19:31

Post »

Myślę o tych niskich drzewkach o kulistej koronie i nie mam koncepcji... Z krzewów poleciłabym trzmieliny szczepione na pniu , ale są zwykle niewysokie... Najbardziej poleciłabym na pniu cisy lub bukszpany ale koszty tego typu rośin są bardz wysokie. Chyba najtańszym zamiennikiem bylyby szczepione sosny/kosodrzewiny. Mam świerka conica na nóżce, ktory od lat z powodzeniem formuję na kulę, ale je bardzo lubią przedziorki i ciągle pryskanie jest niezbędne. Widziałam na zdjęciach graby pospolite formowane w kule ale myślę, źe to bardzo kłopotliwe, bo graby przyrastają intesywnie i trzeba je ciąć min 3 razy w ciągu roku i jakoś nie wyobrażam sobie utrzymanie z nich kul, ze stozkami sobie radzę, ale kule chyba bylyby zbyt poczochrane.
Warto rzoważyć ligustra szczepionego na pniu zaleta niski koszt, wada szybko przyrasta, wymaga częstego cięcia
wierzby Hakuro - nielubiane na forum , trzeba je wielokrotnie ciąć w sezonie aby byly kuliste...

Z drzew wiśnie umbracullifera, ale przeważnie są szczepione na ok 2 m, najłatwiej utrzymać je w ryzach bo można je formować na piekne kuliste korony, wystarczy ciąć raz w roku.
Ja mam wiśie kiku-shidare szczepione na wysokosci 1,5 m ale po latach to są olbrzymie pnie i korony.

Czasami można dostać świerki szczepione, przpięknie wyglądają: białobuki, dendrafarma gold ale najpiękniejsze jakie widzialam to Nidiformis

I tak zdecydowanie polecam wysoko szczepione trzmieliny na pniu, są bezproblemowe a emerald gold wygląda pieknie przez caly rok i można z niej uformować piekne kule. W łagodne zimy można nawet powiedzieć że jest zimozielona.
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Majeczko ;:168
Tolinko niech zdjęcie zostanie... ;:196 tego też miałam namierzonego.... ale przez tą konieczność
robienia oprysków chyba zrezygnuję ;:173
nie rezygnuj to bardzo ładny krzew i na prawdę wcale nie wymagający ja nie pamiętam kiedy go pryskałam ;:108 tylko obcinam.

Dziękuję za opis do LACRE ;:167 jest cudna i mam nadzieje ,że i u mnie taka będzie,zobaczyłam i pokochałam ją u Ciebie ,nie mogłam się powstrzymać....zamówiłam :tan nie żałuję ;:215
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Majuś - zaraz się uśmiejesz: zajrzałam do F. zobaczyć czy podmienili zdjęcia Guernsey, no i kupiłam kolejne... trzy róże ;:124
Ale pomijając - Twoje zdjęcia tam siedzą, nawet w opisie pojawia się tłumaczenie, że poprzednie też są prawdziwe - podobno tak kwitła Guernsey u nich w szkółce :D Na stronie są również oficjalne podziękowania dla niejakiej Majki411 :;230 :;230 :;230 No i opinia też jest, a co.
Dziewczyny z forum miały się cieszyć z podmianki zdjęć - ja się cieszę :tan
A reszta? Niech się wypowie ;:108

Ps. Podziękowania w kwestii modrzewia się mi nie należą, pisałam do Ciebie na pw o lilakach ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”