Róże w ogrodzie 2014
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże w ogrodzie 2014
Umilacze to jedyne co teraz nam potrzebne, bardzo proszę o dalsze
- usa1276
- 1000p
- Od: 22 sty 2012, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Maju miałam pytać co to za piękności wstawiłaś ale Tolinka i April pytają więc grzecznie poczekam
u mnie w ubiegłym roku wypadł mi modrzew taki płaczący pies z dredami ślicznie sobie rósł i brakiem czasu goniona pracą nie zauważyłam jak zaczął chorować a potem było już za późno igiełki obleciały w ciągu dwóch dni
dziś już wiem że od oprysku olejowego muszę zaczynać sezon lepiej ten jak potem chemiczny
Miłego dnia życzę
u mnie w ubiegłym roku wypadł mi modrzew taki płaczący pies z dredami ślicznie sobie rósł i brakiem czasu goniona pracą nie zauważyłam jak zaczął chorować a potem było już za późno igiełki obleciały w ciągu dwóch dni

dziś już wiem że od oprysku olejowego muszę zaczynać sezon lepiej ten jak potem chemiczny
Miłego dnia życzę

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

nie miałam nawet wolnej chwili żeby poczytać i popisać w waszych wątkach.... mam nadzieję dziś i jutro nadrobić

Troszkę śniegu spadło.....

Alania pisze:Majeczko, zdjęcie dzwonków z Pastellą - śliczne![]()
Piękny zestaw fotek zgromadziłaś na zimę - super, bo jakoś można dzięki temu przetrwać tę porę roku
![]()
Moniczko, to nie jest Pastellka, a Stephanie Baronin zu Guttenberg ...

- majka411
Aprilku to jest pierwszy kwiat na moim James Galway

Tolinko przepraszam... łatwo jest wstawić zdjęcia... czasami jest bark czasu na opis

Ta bladoróżowa róża, to Lacre

- majka411
Alutka102 pisze:w poszukiwaniu ładnych małych drzewek o kulistym pokroju?.. znalazłam coś takiego?
http://www.iglaki24.pl/p27718,larix-dec ... -xxxy.html
podoba mi się?.![]()
Majko nigdy nie kupię modrzewia- nawet tak małego. Miałam cztery piękne 15-metrowe modrzewie dopóki nie zaatakował ich ochojnik. Niestety nie było sposobu ich opryskać i tak sobie chorowały, aż robactwo przeniosło mi się na świerki i jodłę. Z ośmiu świerków i jodły tylko dwa niższe świerki udało się uratować. Resztę trzeba było wyciąć, bo straszyły suchymi gałęziami. Modrzewia trzeba systematycznie pryskać, bo ochojnik go uwielbia.
Twoje róże są cudowne. Ach, kiedy będzie ta wiosna.
Alutka

Elwi dziękujęEwa7 pisze:........
Popieram , nasz sąsiad ma modrzewie, a raczej smętne ich resztki, a my walczymy z ochojniakiem , jak tylko sie wprowadziliśmy prawie 2 lata na świerkach i rezultaty są średnie

- majka411
Tolinka pisze:A ja mam modrzew szczepiony na nóżce ,
wstawię zdjęcie później je Majeczko wykasuj
...... ( zdjęcie ) .....
jestem z niego bardzo zadowolona jedyne co robię to obcinam go wiosną od dołu na parasolkę,bo inaczej płoży się do jesieni po ziemi,miał może raz ochojnika ,no nie dziwne bo rośnie obok świerka ale jak posadzisz z daleka od świerków to nie powinno być problemów.
Tolinko niech zdjęcie zostanie...

robienia oprysków chyba zrezygnuję

Alutka102 pisze:![]()
Problemem nie jest ochojnik na świerkach tylko na modrzewiach. Świerki raczej rzadko atakuje, chyba, że w pobliżu jest modrzew. Poza tym takiego małego, to można pryskać i pryskać.
No tak.... ale on chyba urośnie..... i to pryskanie

Margo2 pisze:Masz rację, bylinek się nie pozbędę. Za duża sroka jestem![]()
Ale bardzo się cieszę, że zakupiłam Lacre. Teraz przydałaby sie Marjorie Marshall![]()
Jednego Marshala już mam
Gosiu jesteś sroczka

sprzedaży

dorotka350 pisze:Majeczko gdyby nie Twoje umilacze to nie wiem jak przetrwałabym zimę....Poproszę o kolejną dużą dawkę róż... z podpisami![]()
PS. Bladawce prześliczne....ech, kiedy wreszcie znów zobaczymy na ' żywo ' te nasze piękności....
Dorotko zimy prawie nie ma.... damy radę to jeszcze tylko 4.... ści coś tam dni

tara pisze:Umilacze to jedyne co teraz nam potrzebne, bardzo proszę o dalsze
Aniu zaraz się zmobilizuję i umilę wam dzionek

usa1276 pisze:Maju miałam pytać co to za piękności wstawiłaś ale Tolinka i April pytają więc grzecznie poczekam
u mnie w ubiegłym roku wypadł mi modrzew taki płaczący pies z dredami ślicznie sobie rósł i brakiem czasu goniona pracą nie zauważyłam jak zaczął chorować a potem było już za późno igiełki obleciały w ciągu dwóch dni![]()
Miłego dnia życzę
Ula już podałam ich nazwy....

przyczynienie się do podjęcia przeze mnie słusznej decyzji.

- majka411
- inka52
- Od: 5 lis 2009, o 11:54
Maju Orsi jest piękna , następne chciejstwo , czy tworzy duży krzaczek 

-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Dzięki
James G. zawsze mi się podobał ale nigdy nie zauważyłam że pączki ma w tak intensywnym kolorze. Bajecznie to wygląda

James G. zawsze mi się podobał ale nigdy nie zauważyłam że pączki ma w tak intensywnym kolorze. Bajecznie to wygląda

-
- 500p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Majeczko, szałwię trójbarwną siałaś sama czy kupowałaś sadzonki ? Jeśli sama, to do gruntu czy na parapet ? A jeśli kupowałaś gotowe sadzonki to gdzie?
Dzisiaj to nam chyba sypnie śniegiem. Takie ciężkie chmury na całym niebie, aż się boję myśleć jakie korki będą.
Ta Moonstone to trochę edenowata( z wybarwienia).
Dzisiaj to nam chyba sypnie śniegiem. Takie ciężkie chmury na całym niebie, aż się boję myśleć jakie korki będą.

Ta Moonstone to trochę edenowata( z wybarwienia).
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Majeczko umilacze szałowe
A ja chciałam Cię podpytać o Stephanie Baronin zu Guttenberg.... Jak się sprawuje u Ciebie? Jak duża z niej dziewczynka i czy zdrowa jest?

A ja chciałam Cię podpytać o Stephanie Baronin zu Guttenberg.... Jak się sprawuje u Ciebie? Jak duża z niej dziewczynka i czy zdrowa jest?
- Marzena2007
- 50p
- Od: 22 sty 2012, o 19:31
Myślę o tych niskich drzewkach o kulistej koronie i nie mam koncepcji... Z krzewów poleciłabym trzmieliny szczepione na pniu , ale są zwykle niewysokie... Najbardziej poleciłabym na pniu cisy lub bukszpany ale koszty tego typu rośin są bardz wysokie. Chyba najtańszym zamiennikiem bylyby szczepione sosny/kosodrzewiny. Mam świerka conica na nóżce, ktory od lat z powodzeniem formuję na kulę, ale je bardzo lubią przedziorki i ciągle pryskanie jest niezbędne. Widziałam na zdjęciach graby pospolite formowane w kule ale myślę, źe to bardzo kłopotliwe, bo graby przyrastają intesywnie i trzeba je ciąć min 3 razy w ciągu roku i jakoś nie wyobrażam sobie utrzymanie z nich kul, ze stozkami sobie radzę, ale kule chyba bylyby zbyt poczochrane.
Warto rzoważyć ligustra szczepionego na pniu zaleta niski koszt, wada szybko przyrasta, wymaga częstego cięcia
wierzby Hakuro - nielubiane na forum , trzeba je wielokrotnie ciąć w sezonie aby byly kuliste...
Z drzew wiśnie umbracullifera, ale przeważnie są szczepione na ok 2 m, najłatwiej utrzymać je w ryzach bo można je formować na piekne kuliste korony, wystarczy ciąć raz w roku.
Ja mam wiśie kiku-shidare szczepione na wysokosci 1,5 m ale po latach to są olbrzymie pnie i korony.
Czasami można dostać świerki szczepione, przpięknie wyglądają: białobuki, dendrafarma gold ale najpiękniejsze jakie widzialam to Nidiformis
I tak zdecydowanie polecam wysoko szczepione trzmieliny na pniu, są bezproblemowe a emerald gold wygląda pieknie przez caly rok i można z niej uformować piekne kule. W łagodne zimy można nawet powiedzieć że jest zimozielona.
Warto rzoważyć ligustra szczepionego na pniu zaleta niski koszt, wada szybko przyrasta, wymaga częstego cięcia
wierzby Hakuro - nielubiane na forum , trzeba je wielokrotnie ciąć w sezonie aby byly kuliste...
Z drzew wiśnie umbracullifera, ale przeważnie są szczepione na ok 2 m, najłatwiej utrzymać je w ryzach bo można je formować na piekne kuliste korony, wystarczy ciąć raz w roku.
Ja mam wiśie kiku-shidare szczepione na wysokosci 1,5 m ale po latach to są olbrzymie pnie i korony.
Czasami można dostać świerki szczepione, przpięknie wyglądają: białobuki, dendrafarma gold ale najpiękniejsze jakie widzialam to Nidiformis
I tak zdecydowanie polecam wysoko szczepione trzmieliny na pniu, są bezproblemowe a emerald gold wygląda pieknie przez caly rok i można z niej uformować piekne kule. W łagodne zimy można nawet powiedzieć że jest zimozielona.
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
Majeczko
tylko obcinam.
Dziękuję za opis do LACRE
jest cudna i mam nadzieje ,że i u mnie taka będzie,zobaczyłam i pokochałam ją u Ciebie ,nie mogłam się powstrzymać....zamówiłam
nie żałuję 

nie rezygnuj to bardzo ładny krzew i na prawdę wcale nie wymagający ja nie pamiętam kiedy go pryskałamTolinko niech zdjęcie zostanie...tego też miałam namierzonego.... ale przez tą konieczność
robienia oprysków chyba zrezygnuję![]()

Dziękuję za opis do LACRE

- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Majuś - zaraz się uśmiejesz: zajrzałam do F. zobaczyć czy podmienili zdjęcia Guernsey, no i kupiłam kolejne... trzy róże
Ale pomijając - Twoje zdjęcia tam siedzą, nawet w opisie pojawia się tłumaczenie, że poprzednie też są prawdziwe - podobno tak kwitła Guernsey u nich w szkółce
Na stronie są również oficjalne podziękowania dla niejakiej Majki411
No i opinia też jest, a co.
Dziewczyny z forum miały się cieszyć z podmianki zdjęć - ja się cieszę
A reszta? Niech się wypowie
Ps. Podziękowania w kwestii modrzewia się mi nie należą, pisałam do Ciebie na pw o lilakach

Ale pomijając - Twoje zdjęcia tam siedzą, nawet w opisie pojawia się tłumaczenie, że poprzednie też są prawdziwe - podobno tak kwitła Guernsey u nich w szkółce

Dziewczyny z forum miały się cieszyć z podmianki zdjęć - ja się cieszę

A reszta? Niech się wypowie

Ps. Podziękowania w kwestii modrzewia się mi nie należą, pisałam do Ciebie na pw o lilakach