Modro u Maadro

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Modro u Maadro

Post »

Fuj,same czerwone ;:224
Dobrze że te dzwonki są ;:306
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MagdaB2701 :heja Madziu dużo jest na rynku pelargonii, ale takich ładnych jak Ty kupiłaś, nie widzialam. W centrum ogrodniczym i u mnie ceny są pewnie z księżyca. Jedynie podłoże, keramzyt i perlit mają tam w rozsądnych cenach. No i środki ochrony roślin, nawozy i doniczki tzw. robocze.
Kupiłaś kilka sadzonek Kalocefalusa, czy podzielilaś jedną do różnych kompozycji? Ładnie to wyszło. ;:215

Malachitek :heja Dorotko mój skrętnik, to zwyklaczek, ale w ub roku tak mi się spodobały u pań z Forum, że skusiłam się na dwa małe, biały i niebieski i duży niebieski. Małe zimowaly w mieszkaniu, a z listków udało mi się zrobić sadzonki, które zaczynają kwitnąć. Duży niebieski całe lato rósł i kwitł obficie na balkonie, zawieszony w dużej donicy pod sufitem. Jesienią jednak zmarniał, stracił liście i nie udalo mi się go przechować. Myślę, że nie są to trudne rośliny, ale wymagają sporo miejsca, a tego u mnie brak. No i jednak pięknie kwitną, szczególnie odmianowe. ;:224 Ogródek rozwojowy, bo jeszcze nie wszystkie kłacza wyszły, nie wszystkie rośliny kwitną. Trochę tam jest wsianych różności, ale Twój ogrodzony i dużo większy, podoba mi się bardziej. ;:215 Możesz tam mieć krzewy i widziałam piwonie. ;:167 Udanych eksperymentów ze skrętnikami życzę. ;:138

ewa321 :heja Ewuniu, podobają mi się wszystkie kolory kwiatów, a wśród niebieskości konieczne są inne kolorystycznie akcenty, żeby uniknąć monotonii.

justus27 :heja Justynko miejsce może jest, ale jeszcze nie wszystkie rośliny pokazaly gdzie która wyrośnie. Będą jeszcze kosmosy, rudbekie, floksy, chabry, goździki, malutkie stokrotki polne, a pewnie i inne. To wszystko będzie widać pewnie dopiero pod koniec czerwca. Irysy będą, kiedy przesadzę te wczesne niebieskie, rosnące na balkonie. Chryzantemom pewnie miejsce nie będzie się podobało, bo rabatka mieści się od północnej strony, a słoneczko w najdłuższe dni bywa tam ok 3 godzin po południu. ;:303

Tulap :heja Mati, już kilka razy pisałam, że wśród pelargonii najbardziej nadających się do upraw balkonowych, brakuje kwitnących na niebiesko. ;:303 Pewnie takimi zaspokoiłabym moje apetyty i nie męczyłabym i roślin i siebie upierając się przy niebieskościach. ;:306 :;230
;:3 ;:3 ;:3
;:197
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
MagdaB2701
200p
200p
Od: 26 cze 2013, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewa fuksje na 2,3 i 4 zdjeciu również posiadam jeszcze nie kwitnie tak obficie jak u Ciebie, brakuje im ciepła szczególnie w nocy dostają ."w kość. ."przed wczoraj było tylko 3na plusie, dziś pierwszy ciepły wieczór u nas.mam nadzieję że i u mnie będzie tak obsypana kwiatami właśnie te drobne lubię za obfite kwitnienia.
Kalcefusow kupiłam 3sztuki nie było z czego dzielić. Powiem Ci że pierwszy rok starają się handlowcy u nas z takimi fajnymi pelargoniami,fuksje zawsze byly typu "ułanka" teraz też można kupić fajne i sporo nowości mają. ,np niecierpki w ciekawych kolorach ooo i zdobyłam żółtą sundewile :heja
Co do niebieskich pelargoni to dostalam szczepke od jednego forumka i miała kwitnąc na niebiesko,tylko nie stety padla,a szkoda byłam bardzo ciekawa tych kwiatów.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Niewinny skrętnik a jaki przyjemny!
U Ciebie już fuksjowy zawrót głowy a u mnie dopiero się stroją, maciupcie pączuszki mają.
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11

Post »

Zaczyna się fuksjowe szaleństwo ;:138 Jak my to kochamy ;:167
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Dziękuje za wizyty i komentarze. ;:196 ;:196 ;:196
MagdaB2701 :heja Madziu, na moim balkonie jest zdecydowanie cieplej, niż w otwartym terenie.
Ściana po prawej stronie od wejścia, jest ścianą szczytową i słońce ogrzewa ją od godzin południowych do wieczora.
Przez to, nawet zimą jest tu cieplej.
Ale w czasie letnich upałów kwiaty mają tu za gorąco i nawet nocami nie mają odpoczynku.
A niewielka powierzchnia to dodatkowo niewielki przewiew, szczególnie przy duzym zagęszczęniu.
Ciekawa jestem jak się sprawdzą w tym roku kratki zamontowane na barierkach.
Chcialam mieć zacieniony balkon, dla roślin niekoniecznie lubiących pełne słońce, jak fuksje, ale już teraz widzę, że cień jest za duży.
Rośliny stojące na parapecie, wyciagają się, bo pewnie mają za mało światła.
Widziałam Twoje śliczne kompozycje z silverem, ;:215 a bardzo ciekawa jestem tej żółtej sundavilli.
Faktycznie co roku handlowcy ogrodnicy, wprowadzają do sprzedaży coraz więcej pięknych odmian różnych roślin. Może jeszcze zdobędziesz tę niebieską pelaśkę, bo też jestem bardzo ciekawa koloru.
Skusiłam się w tym roku na wysiew niektórych kwiatów, ale w sprzedaży są już dawno kwitnące, a moje 'siroty' ledwie rosną. ;:131
Dziś udalo mi się upolować sadzonki lewkonii. :D

Obrazek

GrazynaW :heja Grażko, żeby tak mieć więcej miejsca, ;:306 pewnie skusilabym się na jakieś odmianowe, kolorowe skrętniki, bo bardzo mi się one podobają. ;:224

Obrazek

Fuksje z moich szczepek też jeszcze nie zabierają się za pączkowanie, a na kwitnienia trzeba nam poczekać.
Teraz kwitną tylko te kupione z pączkami.

Obrazek

Alenko :heja Madziu zaczyna się ;:138 ;:167
Tak sobie myślę, kiedyż te moje ze szczepeczek zaczną kwitnąć. ;:303
Ale nie ma co poganiać.
Niech kwitną spokojnie we wlaściwym czasie i żeby to bardzo długo trwało. ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:3 ;:3 ;:3
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11

Post »

Widzę piękną thalię :wink:
Ja swoich też nie poganiam...wiem, że za cierpliwość odwdzięczą się kwiatami i jak zaczną to już nie skończą..niech na razie idą w liście, krzewią się, bo wtedy będziemy miały więcej kwiatów ;:215
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Lewkonie ! ;:172 Cudny kolorek ! w ogóle nie wiadomo co piękniejsze , lilie, róże czy lewkonie :? trudny baardzo trudny wybór ! Fuksje kupowane ? Ładny kolor ;:215
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Alenko ;:196 to siostrzyczka Twojej. ;:167 Ciekawa jestem jak Twoja urosła.
I co z regałem ?
Fuksje ze szczepek lada dzień pokażą pączusie, ale martwią mnie pelargonie, te wiszące w skrzyneczkach na poręczy.
Nie było dużego wiatru , ale ten co był we środę, ułamał kilka gałązek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Połamańce włozyłam do wody, może się ukorzenią.

Obrazek

Tym rosnącym w głąbi balkonu wiatry nie tak groźne, ale jak mocniej dmucha to płatki im lecą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na poręczy mimo wszystko zostało jeszcze kilka całych roślin i kwitną coraz obficiej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

mati1999 :wit
Mati, każdy kwiat jest piękny, ale są takie na widok których serce mocniej bije. ;:167
Lewkonie dla mnie to przepiękne wspomnienia z dzieciństwa i zapach kojarzący się z tymi wspomnieniami.
Kolor rzadko spotykany i taki wybrałam spośród kilku innych. Ale gdy jeszcze spotkam je w sprzedaży, kupię więcej.
Kwitnące już teraz Fuksje są kupowane. Te z sadzonek jeszcze zwlekają z pączkami. ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy ;:7
balkonowo i doniczkowo
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

JAk pięknie u ciebie na balkonie. Super ta biała pelargonia z małymi kwiatuszkami, jeszcze nie widziałam takiej :wit
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Pati dziękuję. ;:196

Obrazek

Czy masz na myśli tę fotkę?
Jeśli tak, to w doniczce są dwie pelargonie i jedna sadzonka wilczomlecza Diamond Frost.
Pelargonia zeszłoroczna, z której wiosną udało mi się zrobić dwie szczepki.
Ale za kwitnienie jakoś zabrać się nie chce.
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Ewcia - masz śliczne pelargonie ;:167
Ja eksperymentuję nadal z nimi, i zamiat do skrzynek ulokowałam je w pojedynczych donicach.
Ale jak widzę takie zwarte, gęste kępy u Ciebie, to się zastanawiam czy ich nie ulokować razem :lol:
Jakoś tak szybciutko wszystko Ci pięknie wybujało na balkonie, szczerze podziwiam ;:108
Kompozycje kolorystyczne i kwiatowe bardzo mi się podobają ;:138
Pozdrawiam i zapraszam
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Powtórze za innymi, masz piękne pelargonie. ;:108
Awatar użytkownika
Frael
500p
500p
Od: 25 paź 2013, o 15:50

Post »

Ja sie zachwycam Lewkoniami. ;:oj Piękne. Ogromna rozmaitość na Twoim balkonie, Ewa. I chyba w tym jego największy urok. ;:3
Dużo bym dała za taki ryneczek w okolicy, jaki jest u Ciebie, tyle skarbów można upolować. ;:173
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Dziękuję za przemiłe wizyty i wpisy. :heja :heja :heja
ewa321 Ewuś, może faktycznie spróbuj posadzić dwie, trzy szt do wiekszej skrzyneczki i sama się przekonasz które lepiej rosną. ;:303
A ta bujność, to być może skutek stosowania nawozu długodziałającego dodawanego do podloża.
Do podlewania też stosuję nawóz, ale już ostrożnie i nie za często.

GrazynaW ;:180 dziękuję. Pozaglądałam do wcześniejszych wpisów w Twoim wątku i pamietam, jak bardzo na bieżąco zachwycałam się Twoimi cudnymi kwiatami. ;:226
Pamietałam o Twojej niebieskiej thunbergii, chciałam kupić na ten sezon, ale nigdzie ni widu ni słychu.

Frael Elu, lewkoniami zauroczona jestem od dzieciństwa. Poza ciekawą strukturą kwiatów, poza różnorodnymi pastelowymi kolorami, mają cudowny zapach. ;:224
Rynek w pobliżu zamieszkania to duża wygoda, ale i wielka pokusa. Można trafić na fantastyczne różności, ale tym sposobem majątek można stracić, a i tak wszystkiego mieć się nie da. ;:303
Aha, no i bardzo by się przydał balkon z gumy, lub choćby duuuuży, albo wielki ogród. ;:172

Dziś też z rynku przyniosłam ukochane niebieskości i nie tylko. ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te miałam wcześniej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zadzwonkowało mnie na amen, ale trafiłam też na śliczne, już, już niemal pękające:

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy życzę ;:19 i pięknej udanej niedzieli. ;:3 ;:3 ;:3
balkonowo i doniczkowo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”