Górki,pagórki i reszta w 2014r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Górki,pagórki i reszta w 2014r.

Post »

Aaaaa, ten to się zgadza :D , taki jak mój .
Ale wyguglowałam nazwę i na Twoich stronach pokazało takiego niebieskogranatowego . Później poszukam jeszcze raz i powiem Ci na której stronie w tym wątku .Już mam , na 52.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

No to byka popełniłem.Teraz zastanawiam się czy to pszczelnik.Może Horminium ale tez chyba nie.Jest zagadka.Muszę szukać w kajetach.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Janku!jestem, ale mimo Twoich sugestii napiszę więcej ;:306
Podoba mi się bardzo Twoja kolorowa jesień a skalniaczek ;:215 . Z wielką przyjemnością tu bywam , teraz zawsze zostawię ślad.
Pozdrawiam serdecznie!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

n

Post »

Niestety muszę przerwać gadanie bo obraz przewrócił mi się do góry nogami.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
trillum30a
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 15:24

Post »

Witaj w jesiennej odsłonie :)
Moje goryczki wiosenne też kwitną ,zawiązały bardzo dużo pąków,Na wiosnę pewnie będzie figa :(
Pozdrawiam-Iwona
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Na jednej z fotografii widać Brunerę, rzeczywiście ma niewielkie rozmiary...tak w ogóle patrząc na niektóre znane rośliny są mniej rozrośnięte...zmniejszasz kępki czy tak wolno rosną :?:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Janku zwiedzam sobie Twój aktualny wątek. Na razie podziwiam wiosnę wśród górek i pagórków. Na jednej ze stron pznalazłam określenie: chwasto-trawnik ;:oj No nareszcie wiem co mam ;:306
Zajrzałam również na ostatynie strony i jestem pod wrażeniem kwitnących goryczek. Piękne są ale mnie nie lubią :(
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Janku taki ciekawy wątek zamykać, no jak mogłeś. :D
Jeszcze tyle się dzieje w Twoim ogrodzie, goryczki piękne.
Moje wiosenne także raczej nie zawodne, ciekawe tylko jak mi chińskie przezimują, a trojeściową muszę kupić, skoro mówisz, że bezproblemowa.
Fajnie, że poszedłeś na ustępstwa i zrobiłeś miejsce na róże, z pewnością będą pięknie kwitły i Ż. będzie zadowolona. :)
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Bogusiu- Moja jesień powinna być bardziej kolorowa ale trzeba było o nią wcześniej zadbać.Niestety,nie wszystkie plany można zawsze wykonać bo nagle coś
wybucha i tylko ze złości można się skręcać.Ale pomocy domowników nie chciałem bo dla nich sasanka to marchew.
Iwonko-Mało udzielasz się.Tam nawet naganę dostałaś.Odpowiesz pewnie,że przyganiał kocioł garnkowi.Kwitną goryczki ale z niepokojem obserwuję,że
na skalnicy pojawiają się również pączki.W ubiegłym roku też tak zaczęła i wiosną kwitnienie było mizerne.
Ania- Moje włości to niecałe 400 m.kw. więc nie mogę pozwolić roślinie na ciągłe tycie.Wyczytałem też,że np.goryczki powinny być w miarę często dzielone
ponieważ obficiej kwitną.Na skalniaku celowo nie sadzę roślin szybko rozrastających się.Ale mam też sporo takich które bardzo wolno przyrastają np.niektóre głodki,
skalnice,przetaczniki.Często dzielę też pierwiosnki.
Mario- Moja sąsiadka ma trawnik i kilka krzewów oraz dwa olbrzymie świerki.Myślisz,że ona ma mało roboty? Całe lato klęczy na kolanach i wybiera chwast oraz
leje wodę.Suchą stopą to ona nigdy nie przeszła swoim trawnikiem.
Tajko- Ale już otworzony i tak będzie do przyszłorocznej ekskursji.A ciekawy?.Może jakieś pojedyncze roślinki tak ale jako całość to jest do bani.Trojeściową
polecam ponieważ jest bardzo ładna.Potrzebuje tylko troszkę miejsca bo jest rozłożysta ale w Twoim przypadku to nie problem.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deszcz dotarł do mnie więc przerwa w ogródkowaniu.

Ramonda i haberlea już mają dach.

Obrazek

Tu coś miało być ale nic nie wyszło.

Obrazek

zakwitła powtórnie scutellaria alpina.

Obrazek

znowu pełno liści.

Obrazek

i pięknie rozrośnięta skalnica.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

Janku ,czy u Ciebie mokro ze daszki ma ramonda i haberle porobiłeś.U mnie susza i jeszcze nic nie okryte od miesiąca nie pada i trochę podlewam.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Nie zgadzam się z opinią, że goryczka trojeściowa jest łatwa w uprawie. U mnie cały czas marniutka. ;:223
Nikt też jej nie oferuje w 'Kramiku', a marzy mi się łan. ;:306
No chyba, że mam dwie lewe ręce. ;:174
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Janku ;:3 te zielone długie liście to paproć :?: cudne ma liście ;:108 cegły na razie nie bardzo pasują, na wiosnę dolne rośliny się rozrosną i będzie ok.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesia- Ramondy przykryłem ponieważ pogodny prezenter zapowiadał deszcz.One teraz chyba już dużo wilgoci nie potrzebują.Zresztą,jak wiesz,ja mam
być nieszczęście w ogrodach rodzinnych i wodę w kranie jeszcze mam.Wspólne użytkowanie nie kosztuje tyle co jednostkowe więc dość często ustawiałem
kręciołka i na suszę nie narzekam.
Marysiu- Ona może nie jest marniutka tylko długo dorasta.Moja rośnie w półcieniu.Ziemię mam piaszczystą ale dostaje papu w postaci pałeczek z obory,trochę
wody i chyba jest zadowolona.Kupiłem ją u pani lucynaw58 w 2010r.i w następnym roku zakwitła więc była może wystarczająco dorosła.Białą kupiłem w 2012r.
na all u p.Pietrzykowskiego i jeszcze nie kwitła ale też przesadzałem ją dwa razy więc może dlatego.W kramiku też kiedyś pojawiła się różowa.Zapytaj Danusię
głogowską o siewki.Może ma.Ja nasion nie zbierałem i nie wysiewałem.Siewki może są tylko ja ich nie poznaję.A roślina piękna.Widać ją z daleka.Liście układają się
w kształcie fontanny i ma dużo kwiatów.
Ania-Tam rośnie jabłoń i ma korzenie prawie na wierzchu więc nasypałem ziemi i obłożyłem cegłą żeby nie obsuwała się.Obok jest malutki skalniaczek i chcę to
jakoś połączyć.Języcznika nie chcę już przesadzać bo jest tam mu dobrze.Obok rosną pierwiosnki Avondale a dołem zarzyczki,których teraz już nie widać.Więc
zostawiłem tak do wiosny i myślę jak to zrobić chociaż jak ja mówię że myślę to kolega twierdzi,że kłamię ale myślę,myślę i może coś wymyślę.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Janku dzięki ;:196 U mnie ze zdobyciem goryczek non problem tylko ich uprawa...wyraźnie mnie nie lubią bo już tyle mi wypadło przez lata...nie można mieć wszystkiego...podobno! ;:131
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”