Ogród Marty cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Marty cz. III

Post »

Marto, jak zwykle poprawiłam sobie humor zachodząc do Twojego ogrodu ;:333 Te łany piwonii, te róże soczyste - po prostu bajka i tyle. Moje piwonie mnie nie lubią, może w tym roku coś się poprawi w relacjach między nami, bo zmieniłam im miejsce zamieszkania.Jak ja lubię zapach piwonii :D
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marta - ja już drugi dzień w ogrodzie ..robota wre , piła poszła w ruch , giganteus tylko drzazgi leciały i malepartus też ...wszystko skoszone . nie ma szans zima musi odejść ..czy trawy tez kosisz piłą do żywopłotu ...ja dzisiaj goniłam jak żniwiarz...kosiłam po kolei

chciałam spytać - czy ty obcinasz wilczomlecz złocisty ( pstry ) do zera , i czy w ogól ego obcinasz , bo u mnie porosły jakieś giganty . obciachałam ale nie wszystkie , bo zgłupiałam czy się je obcina ...wiem że migdałolistny nie obcinać ale pstry ?????
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Takich piwonii przez wiele lat nie widziałam . ;:oj Nie sposób powiedzieć która ładna ,dla mnie wszystkie śliczne.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Małgosiu,gdzie Ty mieszkasz że masz taką zimę, u nas dalej wiosna,ale to niebezpieczne dla roślin,miło,że się podoba w ogrodzie,pozdrawiam :wit ;:196

Kasiu,gunnera nie jest bezpieczna w naszym klimacie,może przemarznąć,ale takie straty nie są dla nas przyjemne,można się załamać,bo tak się z każdej roślinki cieszymy ;:223 pozdrawiam ;:168

Marysiu,te stare babcine odmiany są sentymentalne,chociaż te nowsze też takie piękne,całuski dla Ciebie ;:196

Aniu,super że podoba się mój busz,ja lubię duże grupy jednego gatunku,bo ich konkretnie widać,ściskam Cię mocno ;:168

Aniu,asta-super że wróciłaś ,wszyscy bardzo jesteśmy spragnieni wiosny buziaczki dla Ciebie ;:196

Iwonko,prawidłowo ,żeby piwonia miała miejsce się rozrosnąć powinna być sadzona co 1 m ,ja tą grupę mam sadzoną gęściej,ale jak piwonie zasadzisz pojedynczo ,a między nie wsadzisz inne byliny ,oczywiście bliżej jak 1m bo piwonia jest na początku mała,to kiedyś zawsze możesz te byliny przenieść,ale raczej nie przenoś piwonii,bo one tego nie lubią,najlepiej czują się 20 lat na jednym miejscu,a inne byliny lubią odmładzanie przez przesadzanie i podział i nimi możesz manewrować,buziaczki ;:196 :wit
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

dziękuje Martuniu za radę, teraz będę główkować, wstępny zarys mam już w głowie i zrobię tak jak napisałaś, uzupełnię rabatę piwoniową innymi a w miarę rozrastania się piwonii będę korygować nasadzenia bylin ;:196 Urlopuj się dalej Marteczko :D
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Martuś piękny spektakl piwoniowo - różany pokazałaś
ja na wiosnę muszę swoja przesadzić rośnie na trawniku w pierwszych latach kwitła jak szalona ale potem ja zaniedbałam i teraz ma tylko pojedyncze i kilka sztuk kwiatków myślę ja przenieść na rabatkę będzie miała towarzystwo róż piwonia kwitnie pierwsza więc będzie dobrym tłem dla kwiatów róż

takie są moje przemyślenia myślę że będzie dobrze
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu,anym cieszę się bardzo że lubisz spacerować po moim ogrodzie ibuzia Ci się śmieje ,ja też tak mam jak odwiedzam Wasze ogrody, a ten Twój z makami po prostu cudny,nasionka doszły .dziękuję nie było mnie w domu, dopiero dzisiaj przyjechałam i są,pozdrowienia dla Ciebie :wit ;:168

Małgosiu,fajnie tak poprawić humor spacerując po ogrodach ,to nie jest tak że piwonie Cię nie lubią, po prostu nie miały takich warunków jakie potrzebują,przesadzania to one nie lubią ,ale jak musiałaś to trudno,ale musisz wiedzieć ,że sadzić je trzeba bardzo płytko ,kiełki i troszeczkę korzenia trzeba zostawić na wierzchu ,potem zasilać nawozami potasowo-fosforowymi,posadzić trzeba w słoneczku i będzie dobrze,pozdrawiam ;:168

Alina,czy ty masz jakieś śrubki w sobie zamontowane ,to co robisz nie jest bezpieczne dla tych roślin o tej porze roku,ja nie koszę traw piłą do żywopłotu bo jej nie mam i tnę sekatorem ,ale absolutnie nie teraz ;:oj pozdrawiam :wit ,wilczomlecza pstrego obcinasz na wiosnę ,ale też nie teraz,w ziemi jest przygotowana do wyjścia kępa, to zostawiasz a całe pędy z tamtego roku obcinasz przed samiutką młodą kępką

Joasiu,to prawda piwonie wszystkie są piękne i te stare odmiany cudnie pachną a z tych nowych dużo jest bezzapachowych ,buziaczki dla Ciebie ;:196

Ulciu,będzie dobrze tylko płytko ją zasadź w przepuszczalnej próchniczej ziemi i do słoneczka,całuski dla Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Witaj Martuś... ;:196
Ogród cudny, cudne alejki, a Piwonie powalają na kolana... ;:138 ;:138 ;:138
Ta biała, stareńka mnie urzekła, jest niesamowita i pewnie pięknie pachnie?
Miałaś mi napisać na PW o wystawie i pewnie zapomniałaś? :wink:
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Martusiu, miłego, pięknego dnia życzę :wit
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Marta ....no ja już nie wytrzymałam ...po kolei wszystkie obciachałam , słonko grzeje coraz dłużej , dzionek dłuższy , choćby i - 15 przyszło to myślę że im nic nie będzie . giganteusa w zasadzie to zawsze wycinałam w zimie , bo że traktowałam to jako rozgrzewkę na śniegu ...ale wiesz nie jest tak źle , to już połowa lutego .
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko,ta biała piwonia jest dla mnie bardzo cenna bo od mojej babci pachnie cudnie,napiszę Ci bo zapomniałam pozdrawiam gorąco ;:196 :wit

Iwonko,dzień był piękny,ale wnuczka się pochorowała i na nic nie mam czasu nawet nie zajrzałam do ogrodu ale zamówiłam sobie 5 następnych piwonii;:168

Alinko,widzę że Cię wszystko korci w ogrodzie ,chcesz swoim zachowaniem w ogrodzie przyspieszyć wiosnę :uszy
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Współczuję :( choroby wnuczki.Niestety wiem coś o tym :( Chyba choroby dzieci człowiek tak nie przeżywał jak wnucząt.Chyba pocieszyło Cię na chwilę zamówienie kolejnych piwonii. :D
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Pogoda zdradliwa takie plusy to nie dziwota ze pełno bakterii :twisted:
Zdrówka dla wnuczki ;:333
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martuniu powrotu do zdrowia dla wnuczki. Podoba mi się że na nic czasu nie masz, ale na zamówienie swoich ukochanych to jest czas ;:306
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Martuś, u mnie jeszcze śniegi, schodzą powoli, bo słoneczka z dnia na dzień więcej, ale,,,,ogród jeszcze przykryty kołderką. A ja mieszkam w okolicach Torunia, albo Bydgoszczy tak żeby przybliżyć Ci namiar na moje zaśnieżone tereny :wit
Zdrówka dla wnusi, niestety moja córcia też wróciła dziś z ferii z katarem i ogólnym rozbiciem. Przedwiośnie lubi nas częstować solidną porcją zaziębień.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”