Dzisiaj dostałam nasionka bardzo egzotycznej przykuwającej uwagę rośliny trawiastej o nazwie Pennisetum glaucum ?Purple Majesty?

Jest to bardzo oryginalna rozplenica o ciemnopurpurowych, szerokich liściach oraz kłosowatych kwiatostanach. Mało wymagająca roślina jednoroczna na rabaty, jako soliter, a także do pojemników.Nasiona wysiewamy wczesną wiosną do skrzynek bądź innych pojemników. Podłoże powinno być przepuszczalne dość wilgotne. Warto skorzystać z podłoża, specjalnie przygotowanego do rozsady roślin ozdobnych. Skrzynki z nasionami należy ustawić w jasnym miejscu, jednak nie narażajmy ich na wystawę w pełni nasłonecznioną. Siewki należy przepikować do niewielkich doniczek, a w drugiej połowie maja posadzić na miejsce stałe w rozstawie dostosowanej do konkretnego gatunku.Po posadzeniu roślin , należy otoczyć je szczególną opieką. Okres aklimatyzacji to czas, kiedy szczególną uwagę zwracamy na uzupełnianie niedoborów wody. Zanim roślina dobrze ukorzeni się, bardziej narażona jest na przesuszenie.
Dostałam też nasionka - Seteria italica " Makxima"
Ale się cieszę

jutro wysieję Pennisetum glaucum ?Purple Majesty .
mam też " sorgo " - czy ją się wysiewa teraz , czy można od razu do gruntu ???